Pametna ura za pomoč starejšim

20. januar 2017

S predstavitve pametne ure.

Raziskovalci Instituta »Jožef Stefan« so danes predstavili pametno uro IN LIFE, ki z uporabo novih podpornih tehnologij, naprednih algoritmov in storitev starejšim omogoča in podaljšuje samostojno življenje. Ura ima deset funkcij in med drugimi skrbi za varnost in udobje uporabnika, omogoča avtomatski klic na pomoč v primeru padca, klic na pomoč s pomočjo posebnega gumba, lociranje uporabnika v primeru nevarnosti in pošiljanje opomnikov. Danes se je začelo tudi že pilotno testiranje tehnologije, ki pomeni zadnji korak pred prihodom sistema na tržišče.

Pametna ura IN LIFE je nastala v okviru mednarodnega projekta IN LIFE, ki poteka pod okriljem osrednjega evropskega raziskovalnega programa Obzorje 2020 in katerega cilj je razvoj podpornih tehnologij in storitev, ki bodo starejšim omogočale in podaljšale samostojno življenje. V Sloveniji in tudi po svetu se povečuje delež starejših, ki zaradi starosti in zdravstvenih težav, denimo zaradi opešanih fizičnih in kognitivnih zmogljivosti, ne morejo živeti samostojno. Po drugi strani so kapacitete domov za starejše omejene, prav tako število skrbnikov, ki nudijo podporo. Daleč najboljša rešitev je vpeljava inovativnih produktov informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Sistem IN LIFE omogoča in podpira varnost, pomoč na domu in izven doma, enostavno komunikacijo uporabnikov s skrbniki, vzdrževanje zdravja in družabne aktivnosti. Sistem je zasnovan diskretno in cenovno dostopno in je primeren za širok krog uporabnikov – za starejše, ki želijo podaljšati bivanje v domačem okolju, za tiste, ki živijo v oskrbovanih stanovanjih in za stanovalce domov za starejše. Evropski projekt skuša uvesti standardizirane funkcije za celotno Evropo, pri čemer je ključni problem družbena klima.

Pametna ura za prepoznavanje nevarnih situacij uporablja napredne algoritme, razvite na Odseku za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan«, za katere so raziskovalci prejeli prvo nagrado na svetovnem tekmovanju iz prepoznavanja aktivnosti EvAAL. Ura skrbi za varnost in udobje uporabnika, med drugim omogoča avtomatski klic na pomoč v primeru padca, klic na pomoč s pomočjo posebnega gumba, lociranje uporabnika v primeru nevarnosti in pošiljanje opomnikov.

Ura je enostavna za uporabo in avtomatsko vsak dan poroča o stanju naprave in uporabnika. Sistem poleg ure vsebuje spletni portal, prek katerega lahko do podatkov ure dostopajo skrbniki in izbrani sorodniki. Portal bo upravljal projektni partner, podjetje za medicinske storitve Doktor24, ki upravlja tudi klicni center, ki beleži alarme in klice na pomoč.

V okviru pilotskega testiranja, ki bo potekalo v naslednjih šestih mesecih, bodo poskusili identificirati in odpraviti pomanjkljivosti trenutnih tehnologij ter rešiti dejanske probleme, s katerimi se starostniki soočajo.

Besedilo in fotografiji: Janez Platiše
Vir: IJS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media