Katera bo branju prijazna občina?

10. februar 2017

Med najbolj pridnimi bralci so najmlajši. 

Za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture v lokalni skupnosti sta  Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za kulturo pripravila javni natečaj, na katerem se bodo občine potegovale za naziv ″Branju prijazna občina ″.

Natečaj so poimenovali »od Prešerna do Prešerna«, saj se  je začel 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, zaključil pa se bo 3. decembra, na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki ga imenujemo tudi Ta veseli dan kulture.

Bralna pismenosti in bralna kultura imata temeljno vlogo pri izboljšanju splošne pismenosti, ki pomaga posamezniku, da lažje razume delovanje družbe, se v njej bolje znajde, pomaga mu k socialni vključenosti, prispeva k  njegovi varnosti in boljšemu življenju. Splošno pismenost dobivamo skozi formalno in neformalno izobraževanje. Vendar pa je raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v RS iz leta 2014 pokazala, da število bralcev upada in da je branje premalo cenjeno  pri posameznikih. Približno 40 odstotkov odraslih Slovencev v enem letu ne prebere niti ene knjige, mladi pa celo branja ne  sprejemajo kot vrednoto.

Občine lahko veliko pripomorejo k izboljšanju stanja z različnimi ukrepi za uveljavljanje pozitivne podobe branja in promocijo branja kot pomembne dejavnosti tako za posameznika kot za vso družbo (finančna podpora projektom, povezanih z branjem, javna podpora predstavnikov lokalnih oblasti pri dogodkih na področju branja, podpora bralnim društvom ali klubom, inovativni pristopi k spodbujanju branja …). Nekatere že uspešno uresničujejo določene ukrepe in pri tem dosegajo lepe uspehe, druge bo morda k temu spodbudil razpis.

 Podrobnosti o javnem natečaju so dostopne v vseh 58 splošnih knjižnicah ter na spletnih straneh Združenja splošnih knjižnic (http://zdruzenje-knjiznic.si),  Skupnosti občin Slovenije (https://skupnostobcin.si) in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije (www.mk.gov.si)

 Besedilo in fotografija: A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media