Novosti pri izplačilu letnega dodatka

23. februar 2017

 Skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij bodo tisti prejemniki, katerih pokojnina oziroma nadomestilo invalidskega zavarovanja ne presega 750 evrov, dobili tudi letni dodatek, a v v različnih zneskih.  Pri izplačilu pa je novost za tiste upokojence, ki poleg slovenske prejemajo še pokojnino iz katere druge države.

Po novem se v znesek pokojnine oziroma nadomestila upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Letni dodatek dobijo le tisti, pri katerih vsota vseh pokojnin ne presega 750 evrov. 

Vendar pa ti letnega dodatka ne bodo prejeli z julijskim prejemkom. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo do konca februarja obvestil vse tiste, ki imajo prebivališče v drugi državi, tiste, ki imajo bivališče v Republiki Sloveniji in se jim pokojnina po določbah mednarodnih pogodb izplačuje v sorazmernem delu, ter vse, ki bivajo v Sloveniji pa po podatkih finančne uprave prejemajo tudi pokojnino iz tujine, in jim posredoval obrazec, ki se bo štel kot dokazilo o višini tuje pokojnine. Prejemniki bodo morali zavodu predložiti podatke o višini zneska tuje pokojnine, izplačane v mesecu januarju 2017. Zavod jim bo posredoval varnostno PIN kodo, s katero bodo lahko višino tuje pokojnine, sporočili elektronsko preko internetne povezave, lahko pa tudi po pošti preko izpolnjenega obrazca. Tisti, ki bodo dokazilo poslali najpozneje do 30. aprila, bodo dobili letni dodatek izplačan do 30. septembra  2017. Če bo zavod dokazilo prejel kasneje, bo letni dodatek izplačal do konca letošnjega leta. kdor pa dokazila ne bo poslal do konca septembra, letnega dodatka ne bo prejel. 

Tisti, ki prejemajo slovensko pokojnino v sorazmernem delu, bodo dobili tudi letni dodatek v sorazmernem delu.

Različni zneski letnega dodatka

Upravičeni do izplačila letnega dodatka so tisti, ki prejemajo manj kot 750 evrov pokojnine ali nadomestila. Pri tem se upošteva seštevek zneska osebne in dela vdovske pokojnine oziroma seštevek zneskov družinske pokojnine po prvem in drugem roditelju.

Zneski letnega dodatka v letu 2017:

- tisti, ki prejemajo pokojnino v znesku do 414 evrov, bodo dobili 390 evrov dodatka;

- tisti, ki prejemajo od 414,01 do 518 evrov, bodo prejeli 250 evrov;

- tisti, ki prejemajo pokojnino od 518,01 do 622 evrov bodo dobili  190 evrov;

- tisti, ki prejemajo od 622,01 do 750 evrov bodo dobili 140 evrov;

- uživalci nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo do 622 evrov, bodo dobili 190 evrov;

- uživalci nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo od 622,01 do 750 evrov, pa bodo dobili 140 evrov letnega dodatka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media