Maškare se veselijo 

24. februar 2017

Tradicija praznovanja pusta z maskami in karnevali izhaja iz starodavnih poganskih časov. Po letu 1300 pa so se v Evropi v povezavi s krščanskimi običaji zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom. Slovenci pustno tradicijo zelo negujemo. Lepo je za nekaj dni ali vsaj za par ur pozabiti na težave  - ali zanje okriviti norčavega Pusta ...  Veliki karnevali so vedno odlično obiskani. Morda boste obiskali katerega od predstavljenih.

V Ljubljani so tema Zmajevega karnevala slovenski literarni junaki. Sprevod bo krenil v soboto, 25. februarja, ob 11. uri iz Novega trga čez Šuštarski most na Mestni trg nato bo zavil na Stritarjevo ulico in Prešernov trg ter naprej po Wolfovi ulici na Kongresni trg. Tam se bo pustno rajanje začelo že ob 11. uri, Za ljubljanski karneval so značilne zlasti otroške skupinske maske iz vrtcev in šol, pridružujejo pa se jim tudi tradicionalne etnološke maske in gostujoče skupine iz Hrvaške.

V soboto, 25. februarja, se ob 14. uri se začne 19. Podkrimski pustni karneval na Igu. Sodelovalo bo blizu 1000 domačih in gostujočih mask. V povorko so vključeni prizori iz skoraj vseh društev, ki delujejo v občini, mažoretke in pihalna godba, me gre pa niti brez korantov, pokačev, oračev, aktualnih mask ter  Podkrimskega in Podvodnega moža.

Na Viru pri Domžalah pustna sekcija Striček vsako leto  zabava krajane in okoličane ves teden. Zelo obiskan pa je nedeljski sprevod pustnih mask, na katerem so vedno skupinske maske na aktualne teme.  Začne se v nedeljo, 26. februarja ob 14. uri.

V starem mestnem jedru Kranja se bodo maškare veselile v soboto, 25. februarja, od 14 ure dalje . V pustni povorki Prešernega karnevala se bodo predstavile etnografske skupine iz Slovenije in tujine, med katerimi bo menda kar 200 kurentov. Del povorke bo tudi Krančkov karneval, na katerem bodo rajale skupine škratov in drugih pustnih skupin.

V Cerknem je pustna tradicija zelo živa, že tedne pred pustom se pripravljajo na tradicionalno Laufarijo. Osrednja prireditev bo v  nedeljo, 26. februarja od 14. ure dalje na Glavnem trgu. V torek, 28. februarja pa se bodo na prav poseben način od pusta poslovili.

Na Ptuju je pustovanje najbolj glasno, zaradi množice kurentov ali korantov, ki se zberejo tam. V nedeljo, 26. februarja, se bo po ptujskih ulicah vila Mednarodna karnevalska povorka z obilico tradicionalnih slovenskih pustnih likov in maskami iz nekaterih evropskih držav.

V Cerknici pustujejo že nekaj dni in še bodo, dokler jim bodo to pustile čarovnice s Slivnice. V nedeljo. 26. februarja, točno okoli 12.32 pa se bodo na ulice podali coprniška pramati Uršula s podmladkom, polhi, žabe, Butalci in množica drugih likov.

V Mozirju bodo pustni čas raztegnili kar do prvega marca, ko bodo pusta pokopali.  Ves teden prej pa Pust Mozirski gostuje naokoli, šele na pustni torek, 28. februarja ob 16. uri, bodo pripravili  mednarodno povorko na trgu, po njej pa pustno rajanje v šotoru.

Besedilo in fotografija: A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media