Ženske so bolj zadovoljne z življenjem 

7. marec 2017

V marcu zaradi dneva žena in materinskega dne mediji nekoliko več pozornosti posvečajo položaj žensk in statističnim podatkom, ki so dovolj zgovorni. Pa jih poglejmo tudi mi.

Kot ugotavlja Statistični urad RS so Slovenke na splošno bolj zadovoljne s svojim življenjem kot moški. Imajo višjo izobrazbo in v povprečju dočakajo višjo starost kot njihovi moški vrstniki, so pa tudi bolj izpostavljene tveganju revščine kot moški. Ženske v Sloveniji povprečno rodijo 1,5 otroka, prvič rodijo stare povprečno 29,3 leta, umirajo pa v starosti 81 let.

V Sloveniji živi 1,04 milijona žensk, v povprečju so stare 44,1 leta, visoke 165 centimetrov in težke 69 kilogramov. Najpogostejša imena med prebivalkami so Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca, tiste, ki se rojevajo zdaj, pa starši najpogosteje poimenujejo Ema, Eva, Zala, Sara in Lara.

Največ statističnih podatkov je znanih za leto 2015. Takrat se je v Sloveniji rodilo 10.035 deklic, ki lahko pričakujejo, da bodo živele 83,5 leta. Med mladimi je več študentk (58 odstotkov) kot študentov, pa tudi uspešnejše so. V letu 2015 je bilo delovno aktivnih 360.996 žensk, ki so najpogosteje opravljale poklic prodajalke, tajnice, strežnice, čistilke, gospodinjske pomočnice v uradih oziroma v hotelih in vzgojiteljice oziroma pomočnice vzgojiteljic v vrtcih. Na mesec so zaslužile povprečno 1594 evra bruto, kar je povprečno 101 evro manj kot moški.

V letu 2015 so se ženske upokojevale pri povprečni starosti 59,2 leta. Starostna pokojnina žensk je znašala povprečno 630 evrov. Med stanovalci domov za starejše sta dve tretjini žensk. Žal pa so starejše ženske, še posebej, če živijo same, tudi najbolj izpostavljene revščini. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2015 živelo že 41,3 odstotka žensk, starejših od 65 let.  Mednarodni dan žensk

Različno plačilo za enako delo

Kakorkoli pogledamo, pa se Slovenke na poslovnem področju počasi bližajo svojim moškim sorojakom. Po poročanju evropskega statističnega urada Eurostata je bilo v Sloveniji leta 2014 na vodstvenih položajih v podjetjih z vsaj 10 zaposlenimi 37 odstotkov žensk (evropsko povprečje je 35 odstotkov). Zaslužile pa so 12,4 odstotka manj od moških, kar nas skupaj z Romunijo in Belgijo uvršča na vrh držav Evropske unije, medtem ko imajo največje razlike v zaslužku moških in žensk na Madžarskem (33,7 %), v Italiji (33,5 %) in na Češkem (29,7 %).

Besedilo in fotografija: A. Ž. , STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media