Praznik za zbiratelje

16. marec 2017

Ena od stojnic z lanske Collecte

 Ta konec tedna, 17. in 18. marca, bo v  Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani spet zelo živahno. Svoja vrata odpira vrata enajsti mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Na njem bo sodelovalo več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 15 držav, od Slovenije, Avstrije, Belgije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, do Hrvaške, Madžarske, Italije, Litve, Črne Gore, Makedonije in Srbije.

Obiskovalci bodo lahko kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, bankovce in kovance, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militarijo, nakit, gramofonske plošče in telefonske kartice, figurice ter druge drobne predmete.

Tema osrednje razstave je umetnost, v okviru katere bodo na Collecti na ogled postavili orle na kovancih Zvezne republike Nemčije od leta 1950 do danes, prvič pa bo javnosti predstavljen tudi del gradiva, ki ga hrani Narodni muzej Slovenije na temo prostozidarjev. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še pošto partizanskih odredov Slovenije in jugoslovanske armade, umetnost, upodobljeno v filateliji z božično-novoletnimi in velikonočnimi motivi, umetniške motive znamk več kot 100 oblikovalcev, slikarjev, arhitektov, …, fotografski in filatelistični opus fotografa Toma Jeseničnika, umetniške upodobitve Ljubljane na 80 razglednicah ter risane razglednice ladij 47 znanih slikarjev.

Vrtnice na znamkah

Pošta Slovenije bo od odprtju sejma predstavila nove znamke. V seriji rastlinstvo bodo prikazane vrtnice: lekarniška roža, snežniška gartroža, rumena Banksina vrtnica ter vrtnica »Prešern«. Serijo turizem bo dopolnila znamka Rudnik Mežica, jamski lev pa bo upodobljen v seriji fosilni sesalci Slovenije.

Člani Numizmatičnega društva Slovenije, Filatelistične zveze Slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in drugi bodo ocenjevali in vrednotili družinske zbirke in posamezne kose, ki jih bodo obiskovalci prinesli na sejem. Tisti, ki zbirateljstva še ne poznate, vas pa zanima, se lahko udeležite posebne delavnice ABC zbirateljstva za vse.

Tudi na letošnji Collecti bo dražba starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan, ter razstava različnih izdaj knjige Martin Krpan. Pred stotimi leti je namreč pri Novi založbi v Ljubljani izšla prva slovenska slikanica Martin Krpan z ilustracijami Hinka Smrekarja. Pisatelj Fran Levstik je povest prvikrat objavil že leta 1858, a brez ilustracij, doslej je izšlo že najmanj 120 izdaj. 

 Za obiskovalce bo sejem zbirateljstva odprt v petek od 9. do 19. ure, v soboto pa od 9. do 17. ure. Več informacija preberite na: www.collecta.si

Fotografija: Tomaž Kos


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media