Skrbite za zdrava usta in zobe!

20. marec 2017

 Slovenski zobozdravniki ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, 20. marcu, sporočajo, da je ustno zdravje bistvenega pomena za splošno zdravje, pa tudi temeljna človekova pravica in dolžnost. Slabo ustno zdravje je pomemben dejavnik tveganja za razvoj najbolj razširjenih bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni, rak  in druge. Poleg skrbnega čiščenja zob so redni zobozdravniški pregledi najboljša naložba, da bomo ohranili zobe in zdrava usta do starosti.

Pri nas je rak ustne votline po pogostosti na 8. mestu, vsako na novo zboli 250 bolnikov z rakom ustne votline in žrela, kar 80 odstotkov jih odkrijejo v zobnih ambulantah. Zato Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKCL in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike tudi letos pripravlja akciji »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje«.

V mesecu maju bo več kot 500 zobozdravnikov en dan opravljajo brezplačne preventivne preglede ustne votline, da bi odkrili morebitne zgodnje maligne spremembe na ustnih sluznicah in žrelu. To je zelo pomembno, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri, odstotek ozdravljenja je visok in invalidnost po zdravljenju majhna. Paciente, pri katerih bodo ugotovili tveganje za razvoj raka bodo napotili na specialistični pregled.

Seznam zobozdravnikov bo objavljen na spletni strani: www.zdravniskazbornica.si, kjer se boste lahko v nekaj tednih že naročali na preglede.

 Redno in temeljito ščetkanje

Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno, ne hitimo in dosledno očistimo vse zobe.

Uporabljamo pravilne pripomočke, zobno pasto, ki vsebuje fluoride, in zobno ščetko z mehkimi ščetinami. Hkrati uporabljamo tudi zobno nitko ali medzobno krtačko za čiščenje medzobnih prostorov.

Natančno in dosledno čistimo zobe, očistimo vse ploskve zob. Posebej smo pozorni na čiščenje meje med dlesnijo in zobom. Zobe čistimo nežno, saj z uporabo prevelikih pritiskov lahko poškodujemo zobe in dlesni.

Skrbimo za higieno zobnih pripomočkov. Zobno ščetko po uporabi speremo pod tekočo vodo.

Očistimo tudi medzobne prostore,  uporabljajmo zobno nitko ali medzobno krtačko (inderdentalno ščetko).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media