Najboljša je potica urednice Vzajemnosti 

14. april 2017

 Pred dnevi smo vas na naši spletni strani povabili k sodelovanju na prvem velikem Festivalu velikonočne slovenske potice 2017, ki so ga pripravile Terme Krka. Novica je imela naslov »Je najboljša prav vaša potica?« No, izkazalo se je, da je najboljša prav »naša« potica. Spekla jo je namreč odgovorna urednica Vzajemnosti Jožica Dorniž.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali, prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, mednarodno priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na Gradu Otočec, je imela težko nalogo. Izmed 56 potic je le izbrala štiri, ki so še posebej izstopale. Poleg Jožice Dorniž iz Novega mesta, ki je prejela zlato priznanje, je Jožica Peršoh iz Hajdine dobila srebrno priznanje za orehovo potico iz kar petih zvitkov,  Silva Zupančič iz Šentjerneja pa bronasto priznanje za pehtranovo potico. Posebno priznanje pa je komisija namenila Terezi Poljanič iz Ljubljane, ki živi na Novi Zelandiji za vegansko potico. Ta sicer ni tradicionalno slovenska, mednje namreč po mnenju dr. Bogataja sodijo potice z orehovim nadevom, ki pa je bolj značilen za božični kot pa za velikonočni čas. Velikonočne oziroma pomladne potice pa imajo pogosteje pehtranov ali skutno(sirno)-pehtranov nadev, ki sploh velja za eno naših posebnosti. »V nekaterih območjih Slovenije pečejo značilne pomladne potice tudi z nekaterimi drugimi nadevi, denimo z luštrekom, drobnjakom, makom in drugim,«je še povedal dr. Janez Bogataj.

Komisija ob štirih najboljših poticah.

Jožica Dorniž pa je naredila prav posebno potico, saj je združila tri okuse - skupaj je prepletla orehov, pehtranov in makov zvitek, kito pa je spekla v glinenem potičniku. Vseh skrivnosti tudi nam ni zaupala, povedala je le, da je tako potico delala prvič in da nosi posebno sporočilo. »Moja potica govori o sožitju. Potrebujemo drug drugega, potrebujemo vzajemnost, skupaj tvorimo ali čudovit okus ali prijetno skupnost.«

Jožica Dorniž je spekla potico s tremi nadevi.

 Častni pokrovitelj festivala je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki ga je na prireditvi nadomeščala državna sekretarka Tanja Strniša. Na ministrstvu si namreč prizadevajo, da bi Evropska komisija naši potici dodelila status slovenske zajamčene tradicionalne posebnosti.  kot je povedala Tanja Strniša, je potica "slovenska posebnost, znamenitost, skorajda nacionalni simbol. V kulinarični tradiciji našega naroda bi težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik slovenskega naroda."

Obiskovalci so z zanimanjem ogledovali potice.

 Festival velikonočne slovenske potice pa je imel tudi dobrodelno noto. Vse potice o namreč prodali,  najboljše štiri potice celo na dražbi.  Ves izkupiček, 750 evrov, je Jože Berus, direktor družbe Terme Krka, izročil predsedniku OZRK Novo mesto Marjanu Grahutu. Namenili ga bodo za plačilo šolske malice otrok iz socialno šibkih družin.

Anita Žmahar, fotografije: Tanja Jakše Gazvoda,  Andrej Križ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media