Med knjige, po knjige …

18. april 2017

Letos praznujemo kar nekaj literarnih obletnic, in sicer mineva 100 let od izida prve slovenske slikanice Martin Krpan Frana Levstika in 150 let od rojstva slovenskega pisatelja Frana Milčinskega. Poleg tega se je  pred 200 leti rodila angleška pisateljica Jane Austen, Martin Luther pa je pred dolgimi petsto leti pribil svojih 95 tez na vrata cerkve v Wittembergu, zato je leto 2017 proglašeno za evropsko leto reformacije. Vsi ti dogodki bodo zagotovo zaznamovani na 22. Slovenskih dnevih knjige.

Dnevi knjige bodo potekali od 19. do 23. aprila v Ljubljani in partnerskih mestih (Celje, Dol pri Hrastniku, Kranj, Krško, Koper, Lenart,  Maribor, Novo mesto, Ormož, Slovenske Konjice ), v organizaciji  Društva slovenskih pisateljev. Slavnostnega odprtja jutri ob 12. uri v atriju Mestne hiše v Ljubljani naj bi se udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Na Stritarjevi ulici bodo vsak dan od 10. do 19. ure (v soboto do 16. ure) stojnice z bogato bero knjig po znižanih cenah. Na Mestnem trgu bodo dogodki na temo Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?, ki v ospredje postavlja razmerje med avtorjem in bralcem. Pesniki in pisatelji se bodo podali tudi med bralce v knjižnice, pogovori z njimi bodo potekali v Trubarjevi hiši literature, v knjigarni Konzorcij,  na Vodnikovi domačiji m celo v lokalih (Pritličje, Sombrero bar na Fužinah …)

V Celju so v dneve slovenske knjige vstopili že z današnjim odprtjem Knjižne tržnice pred mestnim kinom Metropol, ki bo trajala vse dni do sobote. Veliko dogodkov bo ta teden potekalo v Osrednji knjižnici Celje in Knjigarni Antika.

Tudi v Mariboru so se že danes začeli  Slovenski dnevi knjige z naslovom Ko te napiše knjiga 2017. Osrednja tema letošnjega literarnega festivala je Mesto v literaturi – Maribor glavni junak, zvrstilo se bo več kot 90 dogodkov in prireditev, ki so tako ali drugače povezani z literaturo in s knjigo.

V Kopru se bo ta teden Prešernov trg spremenil  v živahno zbirališče ljubiteljev knjig. Poleg stojnic s knjigami po ugodnih cenah, bo največ prireditev za otroke: ustvarjalnih delavnic, gledaliških igric, pogovorov s pisatelji ... V primeru slabega vremena bo dogajanje prestavljeno v antikvariat Libris.

V Novem mestu bo vse do petka knjižni sejem na Glavnem trgu, od 10. do 19. ure. Zvečer pa potekajo druženja z vrhunskimi avtorji. Podrobnejši program je objavljen na spletni strani http://dneviknjige.si.

 Noč, v kateri ima knjiga svojo moč

 Posebno magična pa bo Noč knjige, ki jo knjigarji in založniki pripravljajo že četrtič. Tokrat s spodbudo verzov Srečka Kosovela: »Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.«

V petek, 21. aprila, bodo v številnih krajih po Sloveniji ves večer in pozno v noč potekala branja, pogovori z avtorji, predstavitve in podobni dogodki, ki jih pripravljajo knjižnice, knjigarne, šole in druge ustanove …  Knjigarne in knjižnice bodo odprte dlje, povsod pripravljajo zanimiva in pester program.

Več informacij najdete na naslovu: www.nocknjige.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media