Opozorili na slabšanje gmotnega položaja upokojencev

21. april 2017

Raziskavo o socialno-ekonomskem položaju upokojencev je predstavila Nataša Kump z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Pokojnine naj se postopno vrnejo na raven, kakršna bi bila vse od leta 2010 v primeru usklajevanja po sistemskem zakonu, je včeraj sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po obravnavi raziskave o socialno-ekonomskem položaju upokojencev. Gmotni položaj upokojencev se je še zlasti poslabšal v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih.

V vseh letih od 2006 do 2014, ki jih zajema raziskava, so bili upokojenci v slabšem dohodkovnem položaju v primerjavi z ostalo populacijo, je povedala Nataša Kump z Inštituta za ekonomska raziskovanja. Delež upokojencev z dohodki pod mejo revščine je bil najvišji leta 2011, ko je znašal 18,2 odstotka vseh upokojencev. Nato se je počasi približeval stopnji tveganja revščine za vse osebe in leta 2014 dosegel 15,4-odstotni delež.

Med upokojenci je bil delež resno materialno prikrajšanih v obdobju od leta 2006 do 2014 večji kot v celotni populaciji in je leta 2014 znašal več kot osem odstotkov, medtem ko je za celotno populacijo znašal približno 6,5 odstotka. Za samske moške med upokojenci je bil ta delež največji, in sicer skoraj 17-odstoten, za samske upokojenke pa 13,5-odstoten. Vse od leta 2000 je očiten trend zniževanja razmerja med povprečno starostno pokojnino in povprečno neto plačo. Povprečna starostna pokojnina je leta 2000 znašala 75,3 odstotka povprečne neto plače, leta 2015 pa 60,2 odstotka, je dejala.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je opozorila na zgrešen prenos varstvenega dodatka iz pokojninske v novo socialnovarstveno zakonodajo, ki je začela veljati leta 2012. Številni, ki bi bili sicer upravičeni do njega, so se mu zaradi drugačnih pogojev namreč odrekli, je spomnila. Predlagala je sklep, da se varstveni dodatek vrne v pokojninski sistem, vendar ga svet zavoda ni sprejel. Predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek pa je menila, da bi morali podatke iz raziskave upoštevati pri pripravi nove pokojninske reforme.

Svet Zpiza je v nadaljevanju seje soglašal z imenovanjem dozdajšnjih namestnikov generalnega direktorja zavoda Davida Klariča in Edmonda Pajka za namestnika tudi v naslednjem mandatu generalnega direktorja Marijana Papeža, ki je pred kratkim nastopil četrti štiriletni mandat.

Člani sveta so podprli tudi pobudo zavoda, da bi delavce, pri katerih delodajalci niso predlagali obračunov davčnih odtegljajev, obveščali o tem. Delavcem v delovnem razmerju se namreč po vzpostavitvi evidenc o obračunanih in plačanih prispevkih v letu 2018, ki prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nimajo niti obračunanih, obdobje vključitve v obvezno zavarovanje ne bo vštevalo v pokojninsko dobo, je pojasnil generalni direktor Papež.

Na seji so sprejeli še predlog o razdelitvi sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in delovnih invalidov v letošnjem letu. Približno 164.000 evrov bodo razdelili med štiri upokojenske organizacije, približno 29.000 evrov pa bo dobila Zveza delovnih invalidov Slovenije.

 Jožica Dorniž, Sta


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media