Brda v znamenju rdečih češenj

9. junij 2017

 "Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši ..."  Junij ni samo mesec vrtnic, pač pa tudi češenj.  Še posebej v  Goriških brdih jih častijo in na njihov račun že od začetka junija praznujejo. V sklopu njihove največje tradicionalne prireditve, Praznika češenj, potekajo kulturni, etnološki, kulinarični in športni dogodki že vse od 3. junija. Ta konec tedna bo prireditev dosegla prvi vrhunec.

V soboto in nedeljo bo posebej veselo na dvorišču gradu Dobrovo in v vasi Šmartno, kjer se bo dogajalo od jutra do pozne noči:  plesni in pevski nastopi, delavnice za otroke, stojnice z mnogimi dobrotami, med drugim s češnjevimi jedmi, ki jih bodo pekle briške gospodinje in seveda na kilograme sladkih češenj. Obiskovalci se bodo lahko udeležili ogleda kleti Brda in degustacije vin ter vodene degustacije oljčnega olja v sejni sobi v Kleti brda. Na ogled bo več razstav - razstava  likovnih del osnovnošolcev, pa vinarstva in vinogradništva v Brdih, razstava češenj, razstava o zgodovini praznika češenj, ki ga letos pripravljajo že 51. leto zapored. Zvečer pa bodo zbrane zabavali različni glasbeni izvajalci. Tisti, ki jih zanima zgodovina, vabljeni v Muzej 1. svetovne vojne in ogled kavern na Sabotinu, oba dneva ob 10., 12. in 16. uri  (info: Bogdan Potokar, tel.: 040 253 234)

V nedeljo, 11. junija,  bodo na tradicionalni povorki Brici in Brike na vozovih obiskovalcem pokazali izseke iz  kmečkega življenja ter  briške običaje in navade. Začela se bo ob 16. uri. Okronali bodo tudi novo kraljico češenj.

Prihodnjo soboto, 17. junija, pa bodo v renesančni vili Vipolže priredili Briško poroko, ko se bosta »noviča in novič« vzela po starih briških šegah in navadah, v kostumih in po obredu z etnološkimi elementi, značilnimi za briške poroke med leti 1920 in 1930.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media