Priznanja za srčne prostovoljke in prostovoljce 

21. junij 2017

Ob zaključku natečaja Prostovoljec leta 2016, ki ga je že petnajstič razpisal Mladinski svet Slovenije (MSS), so včeraj razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2016. Na natečaj je prispelo 237 prijav, nazive pa so podeljevali po različnih kategorijah.  

Med najmlajšimi, torej  v starostni skupini do 19 let, je prejela naziv Naj prostovoljka Ajda Augustinovič iz Maribora. Že od 11. leta je prostovoljka, s stanovalcem Doma pod gorco hodita na sprehode, se pogovarjata, mečeta na koš in igrata šah. Naj prostovoljec pa je Gašper Leskovec iz Postojne, ki v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Postojna-Pivka pomaga otrokom iz socialno šibkih družin, ki se soočajo z učnimi težavami.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Anita Merhar iz Ljubljane na predlog Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine, in sicer za izjemen spekter prostovoljstva, predvsem delo z mladimi in osebami s posebnimi potrebami.  Naj prostovoljec pa je David Jan iz Ljubljane, ki je že od leta 2013 aktiven prostovoljec Slovenske filantropije. Največ časa je namenil delu z migranti.

V starostni skupini nad 30 let je Naj prostovoljka Dunja Gorenc iz Ljutomera, ki prostovoljno delo izvaja na različnih področjih: od dela v mladinskem centru do kulture. Naj prostovoljec Klemen Dolenc iz Radovljice pa kot prostovoljec deluje v okviru CUDV Radovljica, kamor se je priključil leta 2013 s predlogom projekta »Pet tekov za pet nasmehov«.

 Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Primož Mekuč iz Kranja,  Je aktiven član Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov že več let in že 4 leta voditelj različnih skupin. Dejaven je tako na lokalni kot mednarodni ravni.

 Priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Izmenjevalnica, ki ga izvaja Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana. Ker so jim ostajala oblačila v Humanitarnem centru so začeli organizirati dogodke, na katerih izmenjevali rabljena oblačila in predmete za hrano in izdelke za higieno. S tem so omogočili dostopnost do oblačil širšemu krogu ljudi, saj si ceno pravzaprav postavi vsak sam v skladu s svojimi zmožnostmi.

 Naj mladinski projekt je postal projekt Projekt Epruvetka, s katerim Društvo študentov medicine Maribor osvešča mlade o pomenu darovanja in pomoči sočloveku, natančneje o pomenu darovanja krvi, krvotvornih matičnih celic in organov.

 Katja Ravnikar iz Komende  pa je prejela priznanje za mednarodno prostovoljstvo. Aktivno sodeluje na programu POTA – program mednarodnega skupinskega prostovoljstva, v okviru katerega je bila v letu 2016 prostovoljka koordinatorka na Madagaskarju.

Kimberly Ren

 Komisija pa se je odločila podeliti še dve posebni priznanji. In sicer je priznanje za posebne dosežke prejela Kimberly Ren iz Ljubljane. Kljub temu, da je zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, je prostovoljka v Domu starejših občanov Ljubljana: Moste-Polje, kjer opravlja delo družabništva stanovalcu doma, ki ima težave v duševnem razvoju.

 Priznanje za posebne dosežke pa je prejel projekt 30 dni za 30 srčnih dejanj, ki ga izvaja Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček. Projekt je bil deležen posebne pozornosti zaradi obsežnosti aktivnosti, ki trajajo vsak dan v mesecu decembru in promovirajo prostovoljstvo ter pomoč sočloveku.

 Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

 Fotografiji: Matej Pušnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media