Tudi vojaška zgodovina je zanimiva

24. julij 2017

 V Parku vojaške zgodovine, ki se razprostira na območju starih italijanskih kasarn v Pivki lahko spoznamo del zgodovine slovenskega naroda, ki je žal vsaj delno povezana tudi s tragičnimi dogodki. V poletnem času je park za obiskovalce odprt vsak dan od 10. do 18. ure.

 V paviljonih so na ogled stalne razstave, občasno pa gostijo tuje, kot je razstava fotografij Alessia Franconija z naslovom Tu se je bojevalo 1914-1918! Milančan Alessio Franconi predstavlja fotografije nekdanje frontne linije v prvi svetovni vojni med Jadranskim morjem in Dolomiti. prizorišča nekdanjih bitk pa tudi velika vojaška pokopališča. Kot je povedal ob odprtju razstave, je razstavo pripravil v opomin nam vsem ter v spomin na njegove sorodnike in vse padle v prvi svetovni vojni. Na eni od fotografij so zgubane roke njegove stare mame, ki v rokah drži srebrno medaljo za hrabrost. Posthumno jo je prejel njen oče, ki je leta 1916 padel na Debeli Griži na kraškem delu soške fronte. Razstava, s katero so v parku obeležili stoletnico prve svetovne vojne, bo na ogled do 30. septembra

Stalne razstave

Nam najbolj blizu je zagotovo razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje potek osamosvajanja Republike Slovenije s poudarkom na osamosvojitveni vojni leta 1991. Na ogled sta med drugim tudi letalo in helikopter Gazela. Na razstavi Podmorničarstvo Jugoslavije pa je najbolj zanimiva 19-metrska in 76 ton težka podmornica P-913 Zeta, saj si lahko obiskovalci ogledajo notranjost.

Zanimive so zbirke vojaških vozil različnih zvrsti in tipov, ki jih je uporabljala Jugoslovanska ljudska armada ter zbirka partizanskih tankov in drugih oklepnih vozil ter orožja. Oklep svobode pa so poimenovali razstavo, ki prikazuje oklepna vozila ter orožje in opremo, ki so v Jugoslavijo prišli iz Združenih držav Amerike v 50. letih 20. stoletja kot vojaška pomoč po sporu Tito – Stalin. V sosednjem paviljonu pa je zbirka atraktivnih artilerijskih orožij, topovi, protiletalski topovi, raketometi in podobno.

 Največji in najtežji eksponat v muzeju je zagotovo nemška parna lokomotiva 33-110 iz 2. svetovne vojne, ki so jo temeljito obnovili. Julija letos pa so v parku dobili tri nova vozila, na katera se zelo ponosni. Eden od teh je motocikel Harley-Davidson WLA, ki so ga izdelovali za potrebe ameriške vojske med in po po II. svetovni vojni. Drugo vozilo je ameriški tovornjak GMC CCKW, »džejms«. Ti tovornjaki so imeli pomembno  vlogo pri oskrbovanju zavezniške vojske med osvobajanjem Evrope. Na ogled je tudi Dodge WC 52, ki je služil za prevoz vojakov ter opreme in streliva.

Ob obisku parka se velja sprehoditi po okolici, tudi zaradi lepe narave, čeprav je tudi tu najti zanimivosti za ljubitelje vojaštva.  Tematska učna pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m), kjer si je mogoče ogledati prenovljeno kaverno iz prve svetovne vojne, in hrib Primož (718 m). Na Primožu stoji  utrdba Alpskega zidu, to je je bil utrdbeni sistem, ki ga je italijanska vojska gradila ob vsej kopenski meji v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno. Lahko pa vas vodnik popelje na štiriurni sprehod po krožni vojaški poti 

Festival vojaške zgodovine

V tednu od  11. do 17. septembra bodo v Parku vojaške zgodovine pripravili že XI. Festival vojaške zgodovine. Najbolj pesto dogajanje bo v soboto in nedeljo, ko si si bodo obiskovalci lahko ogledali vojašnico, vojaške tabore iz različnih zgodovinskih obdobij, vožnje oklepne tehnike, ponazoritev vojaškega spopada iz II. svetovne vojne, pa tudi sejem militarij in domačih izdelkov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media