Svet in mi

jan. '15

Spletna revija v boju za pravice starejših

HelpAge International je revija, ki je nastala zaradi potrebe po globalnem gibanju za pravice starejših. Najbolje jo je brati kar na spletu (www.helpage.org). Originalno izhaja v angleščini, na spletu pa je prevedena v številne jezike, ne pa tudi v slovenščino. Še najbližja je srbščina.

S spletne strani HelpAge

 

Revijo je leta 1983 ustanovilo pet močnih organizacij iz Kanade, Kolumbije, Kenije, Indije in Anglije, da bi oskrbele starejše v svetu z močno mrežo podpornikov. Ob ustanovitvi so zapisali, da je prispevek starejših neprecenljiv za družbo. Vendar prav oni ostajajo na repu kot najrevnejši del družbe, hkrati pa so tudi najbolj prezrti. Zavezujemo se, so zapisali, da bomo starejšim pomagali uveljaviti njihove pravice, izzvali bomo diskriminacijo in premostili revščino.

Tema zadnje številke je poziv za kampanjo proti nasilju nad starejšimi ženskami v okviru humanitarnosti. Kampanja je sicer trajna, a intenzivno so jo širili 16 dni, od 25. novembra do 10. decembra, dneva človekovih pravic.

Le tri dni pred tem je prav v Sloveniji zaključila prvi uradni obisk v tujini neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice starejših oseb Rosa Kornfeld-Matte, ki ji je Svet OZN za človekove pravice maja letos kot prvi dodelil mandat. Slovenija ima pri tem posebne zasluge, s katerimi se je Zveza društev upokojencev Slovenije premalo pohvalila.

Domača statistika žal ne ugotavlja več nasilja nad starejšimi, ne tistega za štirimi zidovi ne onega na javnih mestih, kaj šele, da bi kdo govoril o sovražnem govoru in slabem odnosu do starejših v ambulantah, trgovinah, avtobusih itn. ali o družinskem zapiranju starejših med štiri zidove. To so teme, o katerih je zunanji minister gotovo govoril z ugledno mednarodno strokovnjakinjo za te reči. Teme, o katerih govori tudi revija HelpAge International.

  

Občutek zadovoljstva podaljša življenje

Srečna starost

 

Občutek zadovoljstva in zdravje sta tesno povezana s starostjo. Raziskovalci s treh univerz v Angliji so raziskovali, kolikšna je stopnja zadovoljstva ljudi, ko so v srednjih letih, in pri starejših.

Ugotovili so, da je občutek zadovoljstva najnižji pri ljudeh v srednjih letih, s staranjem pa se dvigne kmalu po vstopu v pokoj. Starejši ljudje iz angleško govorečih dežel (ZDA, Anglija, Kanada, Irska, Avstralija in Nova Zelandija) so zadovoljnejši in bolj zdravi od ljudi, ki so v službi in šolajo oziroma skrbijo za naraščaj.

V postsocialističnih državah Evrope, v Južni Ameriki in podsaharski Afriki pa je vzorec drugačen. Občutek zadovoljstva je pri starejših občutno nižji. Starejši prebivalci nekdanjih sovjetskih republik so mnogo manj zadovoljni z življenjem v primerjavi z mlajšo generacijo. Raziskovalci to pripisujejo spremembi političnega režima, v katerem so ljudje imeli občutek varnosti in stabilnosti s projekcijo udobnega življenja v pokoju. S spremembami pokojninskega in zdravstvenega sistema se je ta občutek izgubil, namesto njega je pri ljudeh prevladal občutek negotovosti, strahu in nezadovoljstva, kar lahko vodi v depresijo in duševno stisko. V zaključku študije raziskovalci menijo, da bi bilo treba nujno povezovati zadovoljstvo in fizično zdravje starejših. Na kratko: kjer je manj skrbi in stresa, tam je več zdravja in daljše življenje.

(Povzeto po www.thelancet.com)

 

Olivno olje drago kot zlato

Uživanje olivnega olja, kot kaže zadnja raziskava s harvardske univerze, lahko podaljša življenje za desetletje in več. Žal je olivno olje ne le dragoceno živilo, ampak tudi drago. In kaže, da bo še mnogo dražje.

Neugodne podnebne razmere (pretopla zima in premokro poletje) so letos prepolovile pridelek olivnega olja največjih pridelovalcev v Španiji, še huje je v Italiji, kjer je oljčna muha "požrla" od 40 do 50 odstotkov pridelka, ponekod v Toskani pa je bilo na oljčnih drevesih tako malo plodov, da so se obiranju odrekli. Posledično so se cene dobrega olivnega olja dvignile pri italijanskih kmetih za 37 odstotkov, napovedujejo pa, da bodo cene v naslednjih letih še precej višje. Klimatologi so pesimistični, zato se veliki evropski pridelovalci olivnega olja že zanimajo za nove, podnebno ugodnejše pokrajine, kjer bi lahko nasadili nove oljčne nasade. Vse pogosteje je slišati, da bo Avstralija, ki med pridelovalci velja za "spečo oljčno lepotico", prevzela primat.

(Povzeto po medicalexpress.com)

Zbrala: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media