SVET IN MI

feb. '15

Svetovni splet, seks in HIV

V Braziliji se je v desetletju med 1996 in 2006 povečalo število upokojencev oziroma starejših za 18 odstotkov, hkrati pa so zdravstveni statistiki ugotovili več kot stoodstotno povečanje okužbe z virusom HIV pri osebah, starejših od 65 let. Tretjina od vseh, ki so okuženi z virusom HIV in posledično aidsom, so starejše ženske. Fenomena v Braziliji ne znajo pojasniti, menijo, da so "krive" spremenjene spolne navade starejših. V državi, v kateri velja, da spolnost v starosti ugasne, je svetovni splet povzročil velike spremembe. Odkrivanje pornografije in bolj ali manj anonimno spletno nakupovanje viagre in podobnih poživil sta v razmahu. Hkrati se podirajo tabuji, ki zadevajo spolnost in seks.

Hkrati z naraščanjem števila starejših, okuženih z virusom HIV, pa v Braziliji skokovito narašča tudi obolelost za demenco in alzheimerjevo boleznijo, kar ni čudno, saj se pogosto pojavljata skupaj. Brazilija je pripravila strategijo boja proti demenci in spolnim boleznim pri starejših, njeno udejanjanje pa predstavlja v času krize in obubožanosti starejših izziv tudi za mednarodno zdravstveno organizacijo.

Vir: interni bilten WHO

Kakovostna spolnost

Spolna aktivnost se zbuja in narašča do 26. leta starosti, nato vztraja na doseženi ravni do 55. leta in potem polagoma upada. Vendar ima seksualnost v starosti pomembno vlogo, saj zadovoljevanje čustvenih in telesnih potreb preganja depresijo, nespečnost, ugašanje vitalnosti in podobno. V starostnem obdobju dobi seks oznako "kakovostne spolnosti". Takrat namreč ugasnejo različne zavore, ki so jih v aktivnem življenjskem obdobju v spolnost zanašale skrbi vsakodnevnega pehanja v službi in doma. Za spolno in čustveno življenje ostaja več časa. Odkrivanje spolnih nežnosti, zbujanje poželenja in doseganje srečnega zadovoljstva tudi brez klimaksa pa prinašajo s seboj tudi fizične neprijetnosti, kot so krvavitve, bolečine in tudi spolne bolezni. Pri tem so v pomoč ginekologi in gerontopsihiatri ali dobre spletne strani, kjer zdravniki specialisti odgovarjajo na vprašanja. Spletne strani, na katerih se pogovarjajo med seboj le starejši, so sicer zanimive, a vse prevečkrat zavajajoče.

http://www.who.int/bulletin/volumes/87/3/09-010309/en/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654654/

Težave istospolno usmerjenih starejših

LGBT je mednarodna kratica za geje, lezbijke, biseksualce in transseksualce. Za vse te skupine prinaša staranje vrsto problemov, posebno takrat ko sami ne zmorejo več aktivnega življenja in se želijo vključiti v dom za starejše.

Še pred desetimi leti so bili redkokje domovi, ki so istospolnim parom ponujali skupne apartmaje. V ZDA so prvi dom za geje odprli leta 2007 v Hollywoodu, pravkar pa so dobili domovanja, namenjena samo njim, v oskrbovanem domu v Filadelfiji. Zatočišče starejših istospolno usmerjenih imajo v Los Angelesu, San Franciscu in Chicagu. Vsako leto je bolje, pravijo stanovalci teh domov, ki se zavedajo, da so preživeli aktivna leta življenja v času, ko je bila istospolnost močno diskriminirana. V ZDA ima zakone o enakih pravicah gejev in lezbijk samo deset zveznih držav, a tudi v teh je skoraj polovica vprašanih (46 %) prijavila diskriminatorsko ravnanje pri iskanju stanovanja.

Hiše in domovi za organizirano življenje postaranih gejev in lezbijk se odpirajo tudi v Evropi. Španska fundacija za istospolno usmerjene ima 50 oskrbovanih stanovanj v okolici Madrida, britanski investitor pa gradi upokojensko vas v južni Franciji. Švedska ima, čeprav slovi po odprtosti do gejev, velike težave pri sprejemu parov v domove starejših, kajti pri prijavi jih avtomatično uvrščajo med heteroseksualne in jim le s težavo dovolijo bivati v skupni enoti.

Kako rešujejo pripadniki skupine LGBT svojo težavo v starostnem obdobju? V Nemčiji se najpogosteje odločajo za samsko življenje in občasna srečanja s partnerjem, v ZDA pa so pripadniki LGTB najštevilnejša skupina med brezdomci. Povzeto po bbc.com

http://www.bbc.com/news/magazine-26554710

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media