SVET IN MI

apr. '15

Prazne vasi na Finskem

 Velika prostranstva na severnem Finskem, kjer imajo v tem času povprečno temperaturo še vedno globoko pod ničlo, se praznijo, v vaseh ostaja v najboljšem primeru slaba četrtina prebivalcev. Mladi se po šolanju v mestih niso vrnili. Povprečna starost v tem okolju je nad 65 let. Šole so večinoma zaprli zaradi pomanjkanja otrok že v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja, v njih so še police s knjigami, le otrok, ki bi jih brali, ni več.

Starejši vztrajajo v pustoti, čeprav nimajo bivalnih ugodnosti, saj so bolnišnice oddaljene tudi do 100 in več kilometrov, v oddaljeno trgovino pa se navadno odpravita po dva skupaj in nakupita vse potrebno zase in sosede. Kljub težavam pa svojega načina življenja ne bi zamenjali za mestno. Mir, varnost, povezanost z naravo – vse to je privlačno tudi za turiste in tako je kar nekaj medgeneracijskih evropskih projektov veljalo za uspešne in dobre prakse, vendar so bili vsi projekti kratke sape in niso povzročili sprememb. Dejstvo je, da bodo te vasice in zaselki izumrli v zelo kratkem času, vedo povedati v finski vladi, ki spremlja dogajanje in se trudi z ukrepi. Tako je vas Hirvas s 700 staroselci pridobila v zadnjih dveh letih 500 priseljencev, mladih družin iz 20 kilometrov oddaljenega Rovaniemija. Žal kaže, da bodo že prihodnje leto morali zapreti šolo, ki je postala predraga celo za premožne priseljence. Posledic se vsi zavedajo, a na ministrstvu pravijo, da je taka usoda prebivalstva večine redko poseljenih delov Evrope.

Povzeto po: theguardian.com

Babi v zaporu

Nikoli nisi prestar, da bi se česa novega naučil, je bilo geslo romunske babice, dokler je sredi marca ni presenetila policija, ki je vdrla v njeno stanovanje in jo odpeljala v zapor zaradi spletnega piratstva. Po poročilu policije iz Cluja – drugega največjega mesta v Romuniji – so 63-letno žensko aretirali na njenem domu zaradi kriminalnega dejanja, ker je delila datoteke prek protokola BitTorrent, to je tehnologija, s katero lahko naložiš na računalnik glasbo, knjige ali filme, ne da bi za to plačal ustvarjalcem oziroma nosilcem avtorskih pravic. Hkrati lahko s to tehnologijo deliš ali širiš naprej, kar si nezakonito pridobil.

Dogodek ni zbudil zanimanja svetovne javnosti le zato, ker je tako policijsko dejanje v Romuniji velika redkost, ampak ker je babica postala najstarejša ženska, ki sedi v zaporu zaradi spletnega piratstva. Najmlajši do zdaj kaznovan spletni pirat je imel 9 let, ko si je nezakonito naložil na prenosnik risanko Medvedek Pu.

Povzeto po: KickassTorrent. Com

Pomen vozniškega dovoljenja za starejše

Veljavnost vozniškega izpita in zmožnost vožnje sta za starejšega človeka zelo pomembni za ohranjanje občutka neodvisnosti in samostojnosti, so ugotovili v raziskavi, ki so jo opravili na univerzi za okoljske znanosti v Missouriju.

Ko postane starejši nezmožen za vožnjo ali ko mu odvzamejo vozniško dovoljenje zaradi starosti in poslabšanega zdravstvenega stanja, se zelo hitro pokažejo posledice: upadanje vitalnosti, opuščanje socialnih stikov, rednih navad in skrbi za čistočo, depresija, demenca … Podobne posledice doletijo tudi par, čeprav je vozniško dovoljenje izgubil samo eden izmed obeh partnerjev.

Študija priporoča tistim, ki odločajo o odvzemu vozniškega dovoljenja, da to storijo s premislekom in po predhodnem pogovoru s starejšim človekom oziroma parom. Priporočajo tudi, da se o odvzemu pogovorijo še z drugimi člani družine, ki morajo sprejeti odločitve o novih načinih prevozov, nabav in podobnega.

Posamezniki, ki odločajo o odvzemu vozniškega dovoljenja, bi se morali zavedati, da je to ena največjih in najbolj stresnih sprememb za starejšega, ki je ne gre sprejemati hitro in zlahka. 

Varnost voznika bi morala biti samo eden izmed številnih dejavnikov, ki so odločilni za odvzem vozniškega dovoljenja. Dejstvo, da bo v družini ostal partner, ki še sme voziti, ne spreminja posledic in negativnih občutkov, ki se bodo zgrnili nad novopečenega nešoferja in partnerja oziroma partnerico.

Študija priporoča uradni komisiji, ki odloča o odvzemu vozniške, da spremeni in posodobi metode preverjanja sposobnosti starejšega in se za odvzem odloči šele, ko res ne gre več drugače.

Povzeto po: medicalnewstoday.com

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media