SVET IN MI

sep. '15

Kokoške proti osamljenosti

Župan Londona in angleški premier James Cameron sta aktivna podpornika projekta, s katerim so se v Angliji lotili boja proti osamljenosti starejših. Moč kokoši je naslov projekta, ki je nastal na osnovi spoznanja, da so starejši odpornejši proti boleznim, depresijam in demenci, če imajo ob sebi domačega ljubljenčka.

Vsak si ob tem predstavlja psa, mačko, zlato ribico, kanarčka in podobno, vendar so Angleži poiskali bolj praktično rešitev, ki sploh ni draga in starejšim ne zbuja strahu pred vprašanjem, kaj bo z živalco, če starejši slučajno prej umre.

Neprofitnemu združenju Equalarts, ki ima 25-letne izkušnje pri spodbujanju starejših z različnimi umetniškimi projekti, se je porodila misel, da bi bil dober odgovor na številne zadržke starejših navadna domača kokoš. Poceni in enostavna za vzdrževanje pa tudi koristna domača žival se je takoj »prijela« tako pri starejših, ki živijo samostojno doma, kot pri tistih, ki živijo v domovih za starejše.

Prvi dom, ki se je odločil za kokošjo avanturo, je Hiša upokojencev Notting Hill, v njem se je za »kokojence« (združeni besedi kokoš in upokojenec) takoj odločilo 700 starejših. V domu ugotavljajo, da sta se veselje do življenja, do druženja in predvsem smeh vrnila ne samo med »kokojence«, ampak tudi med tiste, ki novo dejavnost v domu samo opazujejo.

Zakonska zaščita starejših

Arizona v ZDA ima v zadnjih letih največji priliv starejših med zveznimi državami, zaradi tega je najvišja rast zaposlovanja v negovalni panogi. Številne agencije za pomoč starejšim na domu vse povprek zaposlujejo negovalce, ki jih pošiljajo na zahtevo starejših ali njihovih svojcev na delo po domovih. Zdi se, da nemedicinske usluge, ki jih ponujajo te agencije, niso vedno na najvišji ravni, še več, številne pritožbe o finančnih zlorabah starejših, grožnjah in celo fizičnem nasilju so le redko dokazljive, tožbe na sodiščih pa so večinoma neuspešne.

Letos je tamkajšnji guverner podpisal zakon, po katerem morajo vse agencije, ki se ukvarjajo z nemedicinsko pomočjo na domu, razkriti informacije, strankam na računih zapisati vse podatke o negovalcu, njegovi izobrazbi in pridobljeni licenci za negovalca, na zahtevo oblasti pa pokazati podatke o politiki zaposlovanja in odpuščanja delavcev, ki imajo licenco negovalca na domu.

To je le prvi korak k transparentnosti zaslužkarstva v tej panogi, zagrožena kazen za vsako nespoštovanje zakona pa je poleg finančne kazni za agencijo tudi do tri mesece zapora za negovalca. Temu zakonu naj bi sledili še drugi, ki bodo preprečevali finančno, psihično in fizično nasilje nad starejšimi.

  

L. Z., povzeto po: http://www.senioractu.com/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media