NOVICE OD VSEPOVSOD

jul. '16

Srečanje stoletnikov v Mariboru

V Domu Danice Vogrinec Maribor so konec maja v okviru festivala Danica pripravili že četrto srečanje slovenskih stoletnikov, teh v Sloveniji živi že več kot 230. Srečanja se jih je udeležilo osem. Prišla je najstarejša Slovenka Julijana Turk, ki se je rodila leta 1908 v Varnici pri Ptuju, potem leto mlajša Matilda Serec iz Satahovcev pri Murski Soboti, 103-letna Frančiška Raček iz Latkove vasi, v 102. letu starosti sta Milica Knez, najstarejša občanka Laškega, in Marija Arih iz Prepolj na Dravskem polju, že drugič je prišla Albina Roštohar iz Loke pri Zidanem Mostu in najmlajša med njimi 100-letna Katarina Verk s Pijovcev pri Sladki Gori. Edini moški na srečanju je bil Franc Penič iz Maribora, ki v 105. letu starosti še vedno živi sam. Recept za dolgo življenje vidijo predvsem v skromnem življenju brez jeze in naglice.

O starosti in izzivih, ki jih ponuja dolgoživa družba, so govorili tudi gostje: Marija Ovsenik, strokovnjakinja na področju socialne gerontologije, Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec, Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, in Elene Shakurova, ekonomistka iz Rusije. Za zabavo pa je poskrbela pevka Alenka Godec.

(Besedilo: Drago Perger, fotografija: arhiv Doma Danice Vogrinec)

Temne sence demence

Neva Železnik kot avtorica in Neva Brun kot založnica (Založba Forma 7), dolgoletni sodelavki Vzajemnosti, sta vnovič združili moči ob priročniku, ki je namenjen bolnikom z demenco in njihovim svojcem. Prva knjiga Neve Železnik z naslovom Adijo, grem domov je bila namreč zelo hitro razprodana. V dopolnjeni izdaji pa poleg opisa osebne izkušnje z dementno mamo objavlja tudi pogovore z nekaterimi bolniki, saj ti pravzaprav o svoji bolezni največ vedo. Obenem priročnik vsebuje številne informacije in uporabne nasvete, ki še kako pridejo prav svojcem. Koristne zdravniške nasvete pa je posebej za ta priročnik prispevala nevrologinja dr. Milica Gregorič Kramberger. Med drugim tudi to, da se demenca začne veliko pred izgubo spomina, in sicer s spremembami razpoloženja in vedenja, ter da se lahko proti temu, da bi zboleli, borimo tudi tako, da se vsak dan naučimo česa novega. Velja namreč pravilo: bolj ko uporabljamo možgane, dalj časa ostane naš um bister.

Zlati kotički za druženje in ustvarjanje

Zlata mreža je v sodelovanju z Mercatorjem začela po Sloveniji vzpostavljati t. i. Zlate kotičke za druženje in ustvarjalnost tretje generacije. Prvi takšen kotiček so februarja odprli v centru v Kopru, ki so ga uredili s pomočjo devetih prostovoljk in prostovoljcev iz primorskih društev upokojencev pod vodstvom Slavice Frelih, na začetku junija pa so ga odprli še v Velenju (na fotografiji). V Zlatih kotičkih se bodo odvijali različni tečaji, delavnice, srečanja, ustvarjalne in medgeneracijske delavnice, zmenkarije, tombola in kopica drugih dejavnosti. V Velenju so nosilci programa društva upokojencev Velenje, Šalek in Vinska Gora, Društvo bolnikov z osteoporozo Velenje, Vid – vseživljenjsko izobraževalno društvo, »Invalid« – društvo gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Konovo ter Društvo za harmonijo življenja. Nekaj rabljene opreme jim je podaril Center ponovne uporabe Velenje. Že prva razstava domačih umetnic, članic tamkajšnjih društev upokojencev, se je pokazala kot odlična priložnost za druženje med generacijami. V naslednjih mesecih nameravajo odpreti Zlate kotičke še v Novi Gorici, na Vrhniki, v Kamniku, Grosupljem, Žalcu in Levcu. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Dan odprtih vrat Juliane

Juliana v Trenti, prvi in do zdaj edini alpski botanični vrt na Slovenskem, praznuje 90. obletnico delovanja. Leta 1926 ga je ustanovil tržaški posestnik in trgovec Albert Bois de Chesne, prijatelj Juliusa Kugyja, in ga poimenoval po svoji ženi. V Juliani je okrog 600 različnih vrst rastlin, nekaj je tudi endemičnih, ki rastejo samo pri nas. Vrt leži v Trenti na nadmorski višini okoli 800 metrov, do njega se lahko pripeljete po cesti Kranjska Gora–Vršič –Trenta ali po cesti Bovec– Trenta. Od maja do 30. septembra je odprt vsak dan od 8.30 do 18.30.

V soboto, 9. julija 2016, bo ves dan prost vstop, kustodinja Špela Novak pa bo ob 11., 12., 13. in 14. uri vodila obiskovalce med rastlinami, ki cvetijo v botaničnem vrtu. Javna vodstva bodo potekala še vse četrtke in sobote v juliju in avgustu.

Obiskovalce Triglavskega narodnega parka vabijo tudi na učno pot ob Soči od njenega izvira proti Bovcu. Po Soški poti se je najbolje odpraviti z vodniki, ki vam razkažejo znane in manj znane naravne bisere kulturne dediščine v dolini. Več informacij najdete na spletni strani Prirodoslovnega muzeja Slovenije: http://www.pms-lj.si/juliana/si/.

 

Poleti v NUK

Veličastna Plečnikova stavba Narodne in univerzitetne knjižnice živi tudi ob poletnih večerih. V kleti je namreč Kavarna, ki se ponaša s prijetnim dvoriščem oziroma s Plečnikovim atrijem. Tu vse do 23. julija poteka festival Poleti v NUK. Vsako popoldne med 17. in 19. uro so na Vegovi dogodki za otroke (branje pravljice, delavnice …) in izmenjava knjig. Zvečer po 21. uri pa se vrstijo glasbeni in gledališki nastopi. Več na: http://festival-poletivnuk.si.

Z avtobusom po Kranjski Gori

Prvega julija je po občini Kranjska Gora spet začel voziti turistični avtobus, ki povezuje 10 najzanimivejših turističnih znamenitosti. Na relaciji Kranjska Gora–Mojstrana–Podkoren–Rateče do 1. septembra vozi vsak dan od 9. do 18. ure, septembra pa vsako soboto in nedeljo od 9. do 18. ure. Posebej je prirejen za panoramsko vožnjo, saj steklena streha omogoča občudovanje okolice, s pomočjo sistema GPS pa obiskovalcem predstavlja Zgornjesavsko dolino, njene kulturne in naravne dediščine, kulinariko in druge zanimivosti v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Cena izleta je 9 evrov.

Arboretum vabi v senco

V Arboretumu Volčji Potok tudi med najbolj vročimi poletnimi dnevi najdete veliko sence, obenem pa si spočijete oči na zelenju in cvetočih grmovnicah. Do konca poletja ste lahko v hladu vsak dan od 8. do 20. ure. Zaradi številnih igral ter ogromnih dinozavrov, ki se še vedno skrivajo med drevjem, bodo še posebej veseli obiska otroci. Zaradi izrednega zanimanja so namreč razstavo dinozavrov podaljšali do 21. avgusta. Vse do 30. novembra pa zlasti najmlajše obiskovalce razveseljujejo pravljični junaki. Med 45 slamnatimi figurami so Obuti maček, Rdeča kapica, Zlatolaska, Ostržek, Mojca Pokrajculja, trije prašički, bikec Ferdinand in še kdo. Bivajo v lesenih hišicah pri upravni zgradbi. Več informacij na: www.arboretum.si.

Slovenija med varnimi državami

V poročilu Global Peace Report 2016 se Slovenija uvršča na 10. mesto med najvarnejšimi državami na svetu, kar je celo za pet mest bolje kot lani. Poleg Slovenije so zelo varne oziroma mirne države še: Islandija, Danska, Avstralija, Nova Zelandija, Portugalska, Češka, Švica, Kanada, Japonska in Finska. Francija in Belgija sta na lestvici nekoliko nižje, a še vedno uvrščeni med varne države, medtem ko za Grčijo velja samo srednja stopnja varnosti.

Tudi ta ocena lahko pripomore, da bi k nam prišlo več turistov. Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska dejavnost, saj v BDP prispeva kar 12,8-odstotni delež. Lani smo prvič dosegli več kot 10 milijonov turističnih prenočitev. Kot kaže statistika, so lani poleti od štirih tujih turistov trije prišli v Slovenijo na počitnice, največkrat po priporočilu sorodnikov in prijateljev. Šest turistov od desetih se je pripeljalo z avtomobilom. Svoje bivanje so si največkrat rezervirali neposredno v hotelu ali kampu. Porabili so povprečno skoraj 100 evrov na dan.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media