SVET IN MI

okt. '16

Mladost brez meja

Slogan, ki poskuša spremeniti ustaljene predstave o nemoči starejših, si je omislila mednarodna multinacionalka Nike, ki jo poznajo športniki po vsem svetu. Zvezda reklamnega slogana je 86 let stara nuna, sestra Madonna Buder, tekmovalka najtežje fizične atletske preizkušnje – triatlona, ki je v angleškem svetu znan kot ironman (železni mož).

Železna nuna, kot jo imenujejo, bo 8. oktobra na Havajih najprej preplavala 3,8 km, nato prekolesarila 180,2 km in takoj v tekaških copatih pretekla še cel maraton (42,195 km). Zanjo to pomeni garaški atletski podvig, dolg najmanj 16 ur. Nekaj minut več je tekla pred tremi leti, ko je postavila tudi svoj rekord.

Triatlon je kot pri maratonu predvsem boj s samim seboj. Kdor zdrži do konca, tudi če pride na cilj zadnji, je zmagovalec. Madonna Buder je do letos premagala triatlon že 44-krat in tudi tolikokrat prišla na cilj prva v svoji starostni skupini, tako da je kup pokalov in medalj skoraj višji od nje. Njen letošnji 45. triatlon je nekaj posebnega, medtem je namreč postala svetovno znana ženska, ki dokazuje, da so pravila staranja izmišljotina, zastarel kliše, vse njene besede, ki jih izreče, zapišejo kot citat. In prav to je spodbudilo multinacionalko Nike, da jo je dala za vzor atletom vseh starosti, kajti mladost ne pozna meja.

Če si jo hočete ogledati, vpišite v YouTube: Madonna Buder 2016.

Starejši zaporniki v Švici

Iz Švice poročajo, da se je število starejših zapornikov, ki bodo še deset let in več morali prebiti za rešetkami, podvojilo. Med njimi narašča število takih, ki so potrebni nujne pa tudi trajne medicinske pomoči, enako se povečuje število zapornikov, ki potrebujejo negovalca za oblačenje, umivanje in tudi prehranjevanje. V Zürichu so na zaporniškem oddelku že pred letom odprli poseben trakt za starejše zapornike. V njem imajo zaporniki več svobode, iz celic lahko gredo, kadar hočejo, zanje so uredili tudi vrt, poln zelenja in rož, na sprehajalnih poteh so postavili klopi za posedanje na soncu. Kljub temu je center, ki odloča o režimu v zaporih, v zagati, stroški zaradi ostarelosti zapornikov strmo naraščajo in tudi kriminaliteta je pogostejša med starejšimi. Deloma to pripisujejo staranju prebivalstva, deloma pa prehajanju klasičnega kriminala v sodobnejše oblike, povezane z elektroniko, ki je težje izsledljiva, zato je mlajših kriminalcev v zaporih manj, starejši pa se medtem v celicah starajo in obolevajo. Zdravniško osebje so podvojili, tudi pazniki so dobili nova znanja, ki jih sicer morajo imeti klasični negovalci starejših. Med njimi jih veliko počasi umira v zaporu, Roger Huber, odgovoren za oddelek starejših zapornikov v züriškem Poeschweisu, nima pravih odgovorov na številne dileme glede zapornikov v zadnjem obdobju življenja.

Ribiška vas stoletnikov

Mala ribiška vas Acciaroli, južno od Neaplja, v kateri živi le 700 prebivalcev, se ponaša z rekordnim številom stoletnikov. Ko so se znanstveniki lotili raziskovanja načina življenja v tej vasi, je tam bilo 81 ljudi starih sto ali več let. Ameriške in italijanske znanstvene raziskave so pokazale, kar že nekaj časa velja: zdravo življenje brez stresa podaljšuje življenje.

V vasi se prehranjujejo s tistim, kar pridelajo. Olivno olje, domača zelenjava, obilo rožmarina in ribe so osnova njihove prehrane. Pri tem so znanstveniki ugotovili, da se ljudje, ki so tukaj preživeli vse življenje (100 in več let), nenehno gibajo. Samooskrba, delo na zemlji in delo, povezano z ulovom rib, zahtevajo veliko fizičnega dela, za posedanje ali lenarjenje ni časa. Ljudje ob mraku utrujeni legajo v postelje in do zore spijo kot ubiti. Ne tlačijo jih skrbi, stresa ne poznajo, je pa namesto tega vse do poznih let prisoten reden seks, a znanstveniki niso ugotovili, ali je seks posledica dobrega zdravja ali je dobro zdravje vzrok za redno seksualno življenje stoletnikov. Raziskovalci so opazili tudi odsotnost biomarkerjev v organizmu teh starejših ljudi, ki jih zelo redko prizadenejo kardiovaskularne bolezni, enako redke so tudi nevrodegenerativne spremembe.

Skrivnost dolgega življenja v Acciaroliju so razkrivali znanstveniki Univerze Sapienza (Rim) in Univerze San Diego (Kalifornija). Prebivalcem so opravili številne teste krvi, srca, živčevja in podobno. Rezultati naj bi pomagali tistim, ki si želijo živeti dolgo, če že ne neskončno.

A kdo je od rojstva do starosti lahko dihal čisti obmorski zrak, preživljal delovne dneve v naravi, na nogah ali v sklanjanju nad zemljo in napenjanju mišic ob veslanju in mrežah? Kdo je imel možnost že od rojstva jesti svežo biohrano?

Povzeto po: senioractu.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media