SVET IN MI

dec. '16

Novembrski spletni dogodek

Svet se očitno obrača le še zaradi denarja. Kar se je pred sedmimi leti na Kitajskem začelo kot odgovor na ameriško vsiljevanje praznovanja valentinovega, se je do letos prelevilo v največji spletni prodajni dogodek na svetu.

Valentinovo sredi februarja je praznik zaljubljenih, trgovci si manejo roke. A Kitajska je dežela, ki je ni mogoče primerjati ne z Ameriko ne Evropo. Tam je že desetletja zakonsko prepovedano imeti več kot enega otroka, in ta naj bi bil moškega spola. Na Kitajskem je število moških srednje generacije že za 40 milijonov večje od števila žensk. Tako je 11. 11. postal simbol iskanja para. Dva para enic, v mandarinščini Guanggun Jie, simbolizirata samsko osebo, ki išče drugo samsko osebo, da bi se združili na ta posebni dan, poln enic na koledarju. Že prvo leto je največji kitajski spletni trgovec Alibaba zasnoval strategijo spletne prodaje, jo patentiral in tudi preganjal vsakogar, ki je poskušal na enak način priti do zaslužka. Alibaba je podvojil popuste, prodaja na spletu je cvetela, letos je prodajna skupina Alibaba dosegla 1,3 milijarde evrov.

Delavci so neprekinjeno delali sedem dni in noči, da so ustregli milijonom kupcev, ki so v 85 odstotkih kupovali predvsem pametne telefone in drugo robo znanih proizvajalcev, in to ne samo kitajskih znamk. Delavci Alibabe so imeli ta garaški teden na voljo ležišča in velike jedilnice, da so zdržali napore, na koncu pa so jim pripravili štiri ure dolg koncert, na katerem so nastopili One Republic, hollywoodska zvezda Scarlett Johansson, nogometaš David Beckham, nekdanji igralec NBA Kobe Bryant in še mnogi drugi, ki jih kitajsko občinstvo obožuje.

Z Marsa z vesoljskimi možgani

Vse kaže, da človek še dolgo ne bo potoval v vesolje. Znanstveniki so odkrili vzrok za pogoste okvare plovil, ki jih z Zemlje pošiljajo na oglede bližnjih in daljnih planetov. Ves čas je vladalo prepričanje, da so napake pri gradnji plovil naredili ljudje. Ne kvarijo pa se le občutljivi deli plovil. Kvarijo se tudi ljudje oziroma njihovi možgani.

Znanstveniki, ki raziskujejo vplive vesolja na človeka, so v študiji Univerze Irvine v Kaliforniji, objavljene v Znanstvenih poročilih (Scientific Reports), ugotovili, da imajo lahko astronavti, izpostavljeni vesoljskim kozmičnim žarkom, hude kognitivne probleme vključno s kronično demenco. Ljudje, ki bi potovali na Mars, bi se po vsej verjetnosti že tja pripeljali z občutno zmanjšanimi zmožnostmi presoje, spomina in z upočasnjenim reakcijskim časom. Možgani potrebujejo veliko časa, da si opomorejo, zato lahko govorimo o kroničnih poškodbah, trdi v raziskavi vodja skupine raziskovalcev Charles Limoli. NASA je primerjalne teste opravljala na paru dvojčkov, od katerih je eden nekaj mesecev preživel na vesoljski postaji. Razlike, ki so bile pred začetkom opazovanj neznatne, so bile po vrnitvi kozmonavta močno opazne. Zemljo pred nevarnim sevanjem ščiti magnetni obrambni ščit. Zunaj tega, v vesolju z zaščito lupine vesoljskega plovila, pa so ljudje za zdaj izpostavljeni veliko bolj, kot bi smeli biti. Potovanje na Mars bi bilo zelo tvegano početje, ugotavljajo znanstveniki.

Povzeto po www.alizila.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media