Digitalni pomočnik stoletnika

sep. '17

SVET IN MI

Dejstvo je, da bo ameriški igralec Kirk Douglas, ki ga starejše generacije dobro poznajo, letos dopolnil 100 let. Pri nas ga je pisatelj in aktivist Boris Pahor prehitel in upihnil simbolično število svečk za svoj 104. rojstni dan. Kar nekako smo se navadili, da stoletniki v domovih za starejše niso več nekaj posebnega.

Stanfordski ekonomist John Shoven trdi, da se zaradi dolgoživosti družbe spreminja definicija starosti. Za ženske (v ZDA) velja, da so »stare« pri 73 letih, potem ko so od 65. leta naprej prehajale iz srednjih let. Za moške pa velja, da so »stari« že okrog 70. leta, potem ko so iz srednjih let začeli odhajati pri 60. letu starosti.

Banke, zavarovalnice ...

Pričakovanja dolgega življenja so v Ameriki vse bolj hrabra, več kot polovica starejših od 65 let pričakuje, da bodo živeli (najmanj) do stotega leta. In dejstvo je tudi, da se je z daljšo življenjsko dobo zvišalo tudi število starejših, ki so zaposleni oziroma so v visoki starosti primorani z delom služiti vsakdanji kruh. Definicija visoke starosti se je tudi pri nas pomaknila daleč naprej, tja v 90 leta življenja. Na podlagi zavarovalniških uzanc, ki so starejšim izrazito nenaklonjene, lahko ugotovimo: po 75. letu starosti so zavarovanci upravičeni le še do polovice zavarovalnine, kakršno dobijo malo mlajši za enako vplačilo zavarovalnine. Tudi bančniki so starim limitirali življenje: starejši od 80 let ne morejo do kredita in vse stare kreditne obveznosti morajo imeti do tega leta starosti poravnane. Zavarovalnice in banke pri nas in tudi v ZDA imajo izračune, narejene na preračunavanju verjetnosti, kdaj bo starega človeka doletela smrt: v letu, dveh, štirih ...

Tehnološka pomoč starejšim

Druga plat medalje je zanimiva za tiste, ki lahko od staranja populacije lepo zaslužijo. Starejši, posebno tisti, ki živijo sami doma, potrebujejo pomoč. Človekova je navadno predraga, zato pa je tehnologija poskrbela za pripomočke. Obstaja cela vrsta pripomočkov, ki starejšemu olajšajo življenje in ga povezujejo s svetom, tudi če ne more iz stanovanja.

V Silicijevi dolini blizu San Francisca se že 14 let proti koncu julija odvija Silikon Valley Boomer Venture Summit, konferenca za boomerje in poslovno tekmovanje, ki zmagovalcem v najboljšem primeru prinese 10 tisoč dolarjev nagrade za inovativnost. Konferenca velja za globalno najvplivnejšo tako za proizvajalce kot za uporabnike, na njej so zbrani investitorji, industrijski eksperti, podjetniki in start-up družbe, da bi skupaj ugotavljali potrebe starajočih se posameznikov.

Silicijski vrh oziroma konferenca se je obdržala skoraj poldrugo desetletje predvsem zaradi tega, ker je udeležencem omogočila ugodne ekonomske rezultate, osnovane na novih idejah in spoznanjih.

Telekom misli na starejše

Dolgo je bilo videti, da bodo naši kraji ostali na tem področju daleč v ozadju, a je Telekom Slovenije julija predstavil novo inovativno rešitev oskrbe na daljavo za starejše, invalide in kronične bolnike. Vsaj pri Telekomu starejši niso več samo »ranljiva skupina«, ki sama ne zmore več kaj dosti, ampak skupina starejših, ki si želi sproščeno uživati, ohranjati telesno kondicijo in skrbeti za zdravje, vendar nesreče se dogajajo, padci in take reči. Kar je tudi resnica.

V nadaljevanju oglasnega sporočila postane jasno, da gre za znano napravo, ki ji v ZDA pravijo PERS (Personal Emergency Response Systems). Tam se je PERS v toku desetletij komajda kaj spreminjal, še vedno vzbuja strah krik iz aparata: Padel sem! Aparat je kot tak šel za med. Samostojno živeči ostareli človek ve, da ga bodo našli prej, če bo imel aparat, kot če bi bil brez njega, člani družine pa lahko mirno spijo, ker bodo opozorjeni ...

Seveda pa mobilnost zahteva tudi mobilni aparat, kajti padci in zlomi kolkov, zapestij … se navadno dogajajo na sprehodu s psom, ki ga ima po statistiki tretjina ljudi, starejših od 65 let. Večina prodanih naprav PERS je prirejena za mobilne aparate, najnovejši pa so že del pametne ure, ki hkrati meri pritisk, utripe srca in še kaj v zvezi z zdravjem posameznika. Kako daleč se bo spustil Telekom, bomo pa še videli.

Povzeto po člankih na www.ageinplacetech.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media