SVET IN MI

feb. '18

Iskanje odgovora

Sredi januarja je v Franciji prišel v kinematografe film z naslovom Brillantissime, romantična komedija o prelomnih letih, ki se marsikomu zgodijo po 50. letu življenja. Glavno vlogo ima francoska komedijantka, igralka Michèle Laroque, znana filmska in gledališka igralka, še bolj pa je znana zaradi zveze s francoskim finančnim ministrom Françoisom Baroinom in aktivizma, boja za enakopravnost istospolnih oseb.

Brillantissime napoveduje veličasten pohod po francoskih kinodvoranah, tematika je življenjsko aktualna, na mnogih mestih sarkastično humorna, kajti gre za odnos skromne, mile, nevpadljive in nezahtevne ženske, ki ji nekega dne poči film in nenapovedano izstopi iz dolgoletne zakonske zveze. Kmalu se izkaže, da o sebi ne ve ničesar, niti tega ne, kaj bi rada počela v življenju, kam bi rada šla, s kom bi rada bila ... Njeno življenje se začenja na novo, a najprej mora odkriti sebe. Tretje življenjsko obdobje jo je našlo nepripravljeno. Z veliko humorja in trme ji uspeva vstop v novo obdobje življenja. Film označujejo kot nekakšno kopijo filma Dnevnik Bridget Jones, vendar je v njem več. Sprememba, ki so ji podvržene ženske (matere, gospodinje, strežnice zakonca z grozljivo perspektivo, da se bo tako nadaljevalo vse do smrti), je kalup, iskanje novega pa edino upanje.

Kot kažejo zapisi v časnikih in revijah, starajoča se in dolgoživa družba ni več zanimiva za bralstvo s stališča iskanja, kdo je najstarejši in kako mu je to uspelo. Stoletniki niso nič posebnega, celo tisti, stari 107 let in več, ne žanjejo več velikega zanimanja. Trenutno so na spletnih straneh na pohodu pari, ki slavijo 70. obletnico poroke ali več. Stoletna žena in nekaj let starejši mož sta tisto, kar postaja vse bolj zanimivo. Izstopanje iz zakona, ko mož uide tečni ženi ali ko žena zapusti svojega dolgočasneža, je, se zdi, doseglo raven, ki je nihče ni pričakoval. V Franciji se med ločenci odloči za samostojnost največ starejših parov. Ženske so glede tega odločnejše, saj statistika v Franciji kaže, da jih več kot 60 odstotkov odide od doma in pusti moža samega.

Evropa je v tem drugačna od ameriških žena, ki se ne odločijo za odhod na vrat na nos, ne da bi pred tem poskušale rešiti zakon s pomočjo zakonskega svetovalca. Zdi se, da so zakonske posvetovalnice tiste, ki najlepše služijo na račun starejše generacije. Največ dela imajo, tako ugotavlja raziskava državne univerze v Ohiu (Bowling Green), med božično-novoletnimi prazniki.

Po 50. letu odide iz zakona šest od stotih žensk, moških, ki zahtevajo ločitev, je za spoznanje manj, po 60. letu starosti pa se obe številki povečata za odstotek ali dva.

Kar bralce zanima, so pari, ki se zaljubljeno držijo za roke že 70 let in več. Le kako jim je uspelo?

Odgovor je tudi znan: predanost, spoštovanje in brezpogojna ljubezen. Denar pri tem nima nič.

Povzeto po www.senioractu.com

Ko si mrtev, je prepozno

Družinski pogovor o zapuščini vedno povzroča zadrego, a je tako pomemben, da ga ne bi smeli prepustiti času, ko si že mrtev.

Zelo neprijetno je opazovati, kako člani družine takoj po pogrebu grabijo družinsko srebrnino, je zapisala Georgina Lawton, vplivna kolumnistka, ki je tudi opazila, da med knjigami »naredi si sam« ni nobene, ki bi govorila o zapuščinski etiketi. Če kdaj, bi jo bilo treba napisati zdaj, kajti množica milenijcev bo dosegla množični vrh okrog leta 2035.

Statistika dolgožive družbe in premoženja v zasebnih rokah je pokazala, da se bo dedno premoženje za tiste, ki so stari 20 do 35 let, v naslednjih dveh desetletjih podvojilo in doseglo vrh okrog leta 2035. Največja zadrega je v tem, da bo povprečna starost dedičev 61 let. Poročilo tudi kaže, da bo ta velika predaja premoženja še bolj povečala socialno neenakost v družbi. Ljudje s podobnim premoženjem imajo tendenco združevanja in več kot 80 odstotkov milenijcev, ki že imajo svoje nepremičnine, imajo starše še žive, ti pa so tudi lastniki hiš. Po drugi strani pa ima skoraj polovica nelastnikov starše, ki so prav tako brez nepremičninskega premoženja.

Za tretjino prebivalstva, ki je brez nepremičninskega premoženja, je ta napoved nezanimiva, tisti pa, ki ga imajo, lahko le ugotovijo, da jim bo premoženje prišlo v roke mnogo prepozno, da bi jim pomagalo olajšati najhujše finančne stiske aktivnega življenja z odraščajočimi otroki.

Prav zato je pogovor o dedovanju in prepisovanju premoženja še toliko bolj potreben takrat, ko je starejša generacija še živa in lahko še pravočasno naredi nekaj koristnega za naslednike.

Povzeto po kolumni Georgine Lawton v reviji The Guardian 

 Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media