V korak s časom

jun. '18

SVET IN MI

Sabina Sohns iz Münchna

Pred nekaj leti si je upokojeni igralec Garrison Phillips omislil računalnik, a je ugotovil, da ne ve, kaj bi počel z njim. Najbližji prijatelj mu je dal nekaj prvih napotkov, nato si je poiskal osebnega učitelja. »Tehnologija interneta pa tudi pametnega telefona je bila novi tuji jezik, ki se ga je bilo treba naučiti,« je povedal v intervjuju na lokalni televiziji. Igralec je namreč takrat dopolnil 83 let. Kljub hudi naglušnosti se je naučil vsega, kar je potreboval, v dobrodelni neprofitni organizaciji v New Yorku (OATS).

Potreboval je dve leti, da je na spletu odprl svojo stran na Facebooku, da je tu in tam čivknil kako posrečeno misel in se po telefonski aplikaciji WhatsUp brezplačno pogovarjal s sinom in vnuki, ki živijo v Angliji in Kaliforniji. Naučil se je uporabljati brskalnik, vključiti na spletne strani za starejše, pisati svoj spletni dnevnik in prebirati novice na zaslonu namesto papirju.

Nasvet pokojne Viktorije

Številne spletne strani za starejše spodbujajo s podobnimi članki, da bi se starejši z veseljem in prepričanjem o uspehu lotili učenja novih tehnologij. Omenjeni upokojeni igralec je le eden izmed številnih primerov, kakršne poznamo tudi pri nas. Pred leti sem spoznala 82-letno gospo Viktorijo, ki je živela v domu za starejše na Fužinah. Opazila sem jo, ker je bila povsod: na Facebooku, Twitterju, Instagramu, na seniorskih straneh, vsepovsod je puščala sledi. Od nje sem najprej po e-pošti, potem pa v živo izvedela, da je to preprost primer: »Najprej si kupiš prenosnik, ki ga nosiš s seboj na vaje in učne ure, potem pa doma ponavljaš vse, kar je učitelj povedal, toliko časa, da ti je jasno, kaj počneš. Če ti kaj ni jasno, si zapišeš in vprašaš pri naslednji uri ...« Viktorije, ki si je po spletu naročala knjige iz knjižnice na dom, že nekaj let ni več med nami, a njen nauk se mi je zdel za posameznika, ki odklanja učenje, ali trdi, da se boji novih tehnologij, pomemben. Še najbolj, ker je zgled za vse, ki se novih tehnologij bojijo.

Dejstvo je namreč, da čas prehiteva dogajanja in je umetna inteligenca že tukaj med nami, zato je nujno treba iti v korak s časom, kolikor le lahko.

Tretja univerza ima po vsej Sloveniji različne programe računalništva, občina Ljubljana že vrsto let prireja brezplačne tečaje računalništva za starejše, najbolj oblegani pa so brezplačni tečaji Simbioze v kleti Koloseja, kjer najdeš pomoč in odgovor na vsako vprašanje, kjer se naučiš vsega od osnov do plačevanja domačih računov v spletni banki, v družbi mladih, polnih dobre volje in elana. In seveda v družbi vrstnikov, ki so tudi premagali strah, ko so prišli po nova znanja.

Obljuba župana starejšim

Nenavaden je tudi primer domače pozitivne in spodbudne prakse, ki se je dogajal pred kratkim v Škofji Loki. V aprilu so imeli mednarodni simpozij, festival digitalnega opismenjevanja in vključevanja starejših Škofjeločanov in prebivalcev škofjeloške e-regije v aktivno staranje. Evropa je organizacijsko in finančno podprla vseevropski projekt z naslovom Digitalizacija mest, ki so ga udejanjili domači praktiki in upokojeni profesorji, glavni spodbujevalec ali organizacijski povezovalec pa je bil upokojeni zaslužni profesor Univerze v Mariboru dr. Jože Gričar.

Kar se zdi še dodatno zanimivo: mag. Miha Ješe, župan Škofje Loke, je napovedal, da bo v treh letih 80 odstotkov najstarejših občanov Škofje Loke imelo in uporabljalo elektronsko pošto. Želimo mu uspešno izpolnjeno nalogo!

Povzeto po http://eregion.eu/11-4-2018-einclusion-active-aging

Ljubezen iz mladih let

Po upokojitvi se je 66-letni Sabini Sohns iz Münchna življenje zdelo prazno, pa si je izpolnila skrito željo in se vpisala v glasbeno šolo med harmonikarje. Prve pol ure je bilo zelo naporno. Izposojeno glasbilo je bilo težko, noge so se ji kar tresle, ko je odhajala. Čez leto dni si je kupila manjšo harmoniko in z užitkom zaigrala prijateljem prvi valček. Skrajšan dnevnik učenja, če znate nemško, je na naslovu: senioren-ratgeber.de/--allgemein/Akkordeon-lernen-mit-66-550097.html.

Lada Zei 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media