Pariz za pešce in starejše

jul. '18

SVET IN MI

Če se hočeš peljati po Ljubljani z javnim prevozom, moraš imeti Urbano, mali plastičen kartonček, na njem pa naloženih nekaj evrov. Urbana seveda ni izum Ljubljane, podobne kartice imajo v vseh večjih evropskih mestih. Od 1. junija pa je v tem pogledu nekaj posebnega postal Pariz. Njihova županja Anne Hidalgo je izpolnila obljubo, ki jo je dala ob županski zaprisegi leta 2014: za vse prebivalce, starejše od 65 let, je odredila brezplačno uporabo kartice Navigo Pass.

Parižani, starejši od 65 let, se torej lahko brezplačno vozijo z vsemi oblikami javnega prevoza, vključno z metrojem.

Pariška županja je nekaj posebnega. Mlada je in lepa, socialistka po prepričanju in srcu, po rodu Španka, naturalizirana Francozinja iz otroštva, ko so jo v Francijo pripeljali starši. Mnogo Parižanov je zaradi njenega odnosa do revnih, starejših in beguncev ne mara, a kljub temu je bila izvoljena, njene sveže ideje so jih prepričale. Pred tem je bila osem let na visokem položaju v pariški administraciji, tako da dobro ve, kako se svet (denar) vrti v politiki. Županovala bo še do leta 2020. V tem času je napovedala nekaj sprememb v mestu, ki bodo za marsikoga neprijetne, za marsikatere pa izziv, da preskusijo same sebe.

S svojo ekipo je prvega junija hkrati uveljavila dve plastični kartici. S prvo se bodo starejši in invalidi lahko po mili volji brezplačno vozili z javnimi prevoznimi sredstvi, druga pa jim omogoča lažji dostop oziroma brezplačno spremstvo do katerega koli cilja v Parizu.

»Naš pristop je hkrati socialen in okoljski. Kartice omogočajo gibanje tistim, ki to najbolj potrebujejo, in tako pomagajo pri preprečevanju osamljenosti, s katero se srečuje vse preveč starejših v mestu,« je rekla županja. In dodala: »Kartici sta zajeten dodatek k prejemkom ljudi, ki živijo pod pragom revščine, saj sta vredni 2.200 in 3.600 evrov.«

Mesto za pešce in kolesarje

Kljub velikemu odporu se polagoma tudi Pariz spreminja v mesto pešcev. Avtomobile so lani izrinili s cest in ulic za en dan, zdaj pa je že potrjen koledarski načrt, po katerem bodo do leta 2024 dokončno izrinjeni iz mesta tudi vsi avtomobili in druga vozila na dizelski pogon. Pri glasovanju o novem zakonu in načrtu je v mestnem svetu odločila večina. Z enakim rezultatom se je končalo glasovanje, po katerem bo Pariz dvakrat na teden za osem ur prepovedal promet na Elizejskih poljanah. Tam se bodo lahko takrat igrali otroci, kolesarji bodo imeli svoje proge, kotalkarji, rolkarji in še kdo. Prva pomoč in avtobusi javnega prometa bodo tam lahko vozili, a le do 30 km na uro. Predlog je Anne Hidalgo pripravila po velikem lanskoletnem uspehu na dan brez avtomobila.

Kdo je Anne Hidalgo 

  • Z Anne Hidalgo je Pariz dobil prvo žensko za županjo. Je članica vodstva Socialistične partije Francije, izvoljena za županjo v marcu 2014. Rojena v San Fernandu (Španija), odrasla v Franciji, ima dvojno državljanstvo.
  • Njena županska pisarna je največji uradniški prostor v Franciji, meri 155 kvadratnih metrov, stene so opažene s temnim lesom, okna gledajo na Seno in pročelje Hotela de Ville. Po treh polnih letih županovanja še vedno raste podpora Parižanov. Ni le popeljala Pariza z mirno roko skozi najtemnejši krvavi čas v generaciji. Uspešno se je tudi borila za politiko, ki bo naredila svetlejše in modrejše mesto ter bolj zelen prostor za življenje ljudi.

Po www.senioractu.com

 OKVIR: Zdravniki prostovoljci

V Zürichu se je skupina zdravnikov odločila, da bodo sami po najboljših močeh zapolnili luknjo, ki jo zaznavajo pri svojem delu s pacienti. Nikoli namreč ni dovolj časa, da bi se s pacienti pogovorili, poslušali njihov opis bolezni, bolečin in podobno.

Ker se jim prostor, kakršnega imajo bolnišnice, ni zdel primeren, so ordinacijo odprli v zadnji sobi gostilnice v centru mesta. Zdravniki ne pregledujejo pacientov, tudi zdravil jim ne predpisujejo, pač pa vsakega poslušajo in mu svetujejo, kako naj živi, da bo telo čim manj bolelo in nagajalo.

Po www.Volontariatodianziani.it

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media