SVET IN MI

nov. '18

Turizem za starejše

Turistične agencije se polagoma preusmerjajo in ponujajo programe, s katerimi si obetajo pridobiti starejše potnike. Turistični paketi se navadno ponašajo s programi, v katerih potnike brez oddiha gonijo od kraja do kraja, od muzeja do muzeja, da bi se na koncu ture vrnili domov pošteno izčrpani.

Starejšim taka potovanja niso všeč, a so do zdaj med ponudbo turističnih agencij zaman iskali ture s počasnejšim premikanjem in temeljitejšimi ogledi zanimivosti.

Prvi so se premaknili v ZDA, kjer so začeli ponujati nekajtedenske ture po zahodni Evropi z ogledi večjih mest, v katerih se posvečajo le najpomembnejšim znamenitostim, počitek pa poiščejo v manjših krajih. Tu se turisti lahko družijo z domačini, jedo in spijo v gostilnicah, obiščejo kmetije ali vinske kleti, spoznavajo drugačno življenje in navade ljudi. Nato nadaljujejo v naslednje mesto, ki si ga najprej ogledajo med vožnjo z avtobusom, nato potnike izpustijo na proste pohode po centru ali drugih krajih, na primer po gradu, ali oglede rečnih brežin in podobno.

Drugi so temu zgledu sledili v Angliji, kjer so starejše turiste oskrbeli s slušalkami, tako lahko v hrupu okoliškega prometa bolje slišijo vodnika. Potnike navadno posedejo na zid ob parku ali vodnjaku, na bližnje klopce, namesto da bi jim vodnik stoje pripovedoval o znamenitostih. Med kraji se premikajo z obrežnimi ladjicami, se ustavljajo na folklornih festivalih ali sejmih, najemajo piskače in harmonikarje, da na ladjici zabavajo goste. Tretji pa so se v Nemčiji, na Švedskem in Nizozemskem lotili turizma za starejše z luksuznimi ladjami za križarjenje po rekah, kanalih, fjordih in otokih, na katerih potniki poslušajo koncerte klasične glasbe, tu in tam se zapeljejo v mesto, kjer izstopijo in zvečer obiščejo koncertno halo in vnaprej pripravljen klasični ali džezovski koncert. Ta križarjenja so namenjena petičnim starejšim gostom. Za leto 2019 je že vse razprodano, nekaj mest je na voljo menda le še za leto 2020.

Povzeto po www.seniortravel.forum, www.slow.walkers.senior.travel

Seks in dolgo življenje

Do leta 2050 bo na svetu več kot 25 odstotkov ljudi starejših od 60 let. Večinoma zdravih, kajti večina tipičnih starostnih bolezni je že obvladljiva. V razvitem svetu se velika večina starejših posveča vzdrževanju vitalnosti in dobrega počutja, kar posledično vodi tudi k podaljševanju življenjske dobe.

Vsako leto na dan starejših po vsem svetu potekajo kongresi na temo zdravega staranja, številni sejmi pa ponujajo novosti in pripomočke za ohranjanje samostojnega življenja in nove priprave za lažjo oskrbo najstarejših.

V začetku oktobra so na različnih koncih ZDA slavnostno obelodanili rezultate raziskav velikih mednarodnih inštitutov svetovno znanih univerz in klinik. Med njimi so prevladovale študije, ki zadevajo učinke spolnosti na zdravje in počutje najstarejših. Ni manjkalo znanstvenih dokazov o tem, da redno zadovoljevanje spolnih želja dviga libido, naprave, ki tako zadovoljstvo omogočajo, pa so vse bolj dodelane in tudi cenovno dostopnejše. Kupovanje teh napravic se vsako leto poveča za najmanj polovico glede na prejšnje leto, kar pripisujejo vse večji digitalni pismenosti starejših in nakupovanju po spletu, ki omogoča popolno anonimnost. Uporaba seksualnih pripomočkov je v času, ko je življenjska doba žensk višja od moške, spodbudila oblikovalce omenjenih pripomočkov, da se vse bolj posvečajo ženskim potrebam in ženski anatomiji.

Socialna omrežja, predvsem YouTube, nazorno kažejo metode uporabe novih seksualnih pripomočkov, tako da zadrege pri nakupu in kasnejši uporabi novosti ni več. Sramežljivost in potreba po intimnosti sta namreč pri starejših ženskah zelo visoka. Zavedanje o koristih seksa za zadovoljno in mirno življenje in tudi spanje se širi tudi s tiskanimi mediji, ki se tej temi ne izogibajo več, ampak polnijo strani revij za starejše tudi s to tematiko.

Povzeto po www.journals.elsevier.com/sexual-medicine-reviews

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media