SVET IN MI

jul. '19

Park Evropa

Počitnice so tukaj, to velja tudi za starejše. To je čas, ko lahko vsaj za nekaj dni izprežejo in zaživijo svoje sanje. S prijatelji, vrstniki, partnerjem, v spremstvu odraslih otrok in vnukov se lahko zabavajo in brezskrbno veseljačijo v raznih zabaviščnih parkih Evropa. Marketing teh novih čudes, ki združujejo različne narode in starosti, ima dnevno 23 ur strokovnega vodenja po parku. 

Največji zabaviščni park Evropa meri 95 hektarjev in leži v trikotniku med Francijo, Nemčijo in Švico, v neposredni bližini Strasbourga. V njem je razporejenih petnajst evropskih pokrajin, ki se predstavljajo z značilno arhitekturo, rastlinstvom, kulinariko, vini in okuševalci vina ter naravne vode. Stotine privlačnih prireditev se vrsti po različnih delih tega parka 23 ur na dan in vabi obiskovalce na nepozabna doživetja. Zasebna maneža, imenovana Madam veseljaških zanimivosti, popelje obiskovalce na srečanje z dinozavri, na drugi strani pa Kankanska železnica vozi v Moulin Rouge, utrujeni popotniki si spočijejo v Baltazarjevem gradu, ob katerem uživajo tako starejši kot mlajši, ki odkrivajo svet mladosti starih staršev. Vsi se na koncu zberejo v Španski areni pod osupljivim svetlobnim spektaklom vodnih curkov in kaskad. Do 28. novembra bo odprto tudi vodno vesolje Aquatic Rulantica z veličastnimi tobogani …

Noč in dan so odprta vrata hotelov na robu parka, njihove visoke kategorije pa kažejo na privabljanje petičnih upokojencev, željnih zabave, smeha in druženja. V hotelih se odvija vrsta festivalov, vsi predstavljajo prehranske posebnosti, recimo julija bo na vrsti francoska kuhinja, afriška avgusta, sledi festival začimb sveta. Seveda nikoli ne ugasne festival hitre prehrane, vinski kotički kažejo na lokalne posebnosti. Po parku vozi vlak, za hitro premikanje pa so okrog parka speljali enotirni viseči vlak. Vse je kot nekakšen Gardaland za odrasle in starejše.

Povzeto po Senioract.com 

Stare rokerice iz Avstralije

Številna slovenska društva upokojencev pa tudi nekateri domovi za starejše se lahko pohvalijo, da imajo pevski zbor. Večina dokazuje veselje do pevskega druženja na festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki se že skoraj dve desetletji vsako jesen odvija v Cankarjevem domu v Ljubljani. Nastopajoči pevci vedo, da je petje ljubezen, da lahko poje res vsak in ni najpomembnejše, ali ima posluh ali ne, tudi ni pomembno, da ljubiteljsko petje zveni perfektno in dodelano. Ljubiteljstvo pomeni ljubezen.

Podobno razmišljajo upokojenke na Nizozemskem, kjer imajo nešteto zborov, pa tudi v Kanadi se za prireditve nikoli ni treba truditi z iskanjem pevcev. Enako razmišljajo tudi avstralski seniorji in seniorke, ki že petnajst let nastopajo po veselicah z njihovim zelo priljubljenim sporedom. Vsi jih vabijo, nastopajo po vsej celini. Njihovo število se spreminja, starost pač ne uide nikomur, vendar število članov še nikoli ni padlo pod 70. Edini pogoj za vstop k temu zboru je, da imaš najmanj 65 let in da ljubiš rokovsko glasbo.

Seveda je bila ljubezen do roka povod za ustanovitev zbora. Stare rokerice, stari rokerji, populistična glasba, ki jo še danes obožujejo, tisti, ki so to obdobje živeli v živo, najraje pojejo rok. Še vedno – ne glede na leta – nosijo kavbojke, majice, potiskane s kitarami ali fotografijami nekdanjih rokovskih idolov, ob katerih so ženske padale v trans ali jokale, če so jih videle v živo, moški pa tudi niso skrivali čustev. Ta generacija nikoli ni slekla »rokerske uniforme«, čeprav so med njimi znani predavatelji z najboljših univerz na svetu. Rok je spremenil svet. Avstralski rokerski zbor si za obvezen uvod v nastop izbere glasbo skupine Rolling Stones, konča pa s pesmijo Forever young (Vedno mlad) Boba Dylana.

Ko jih vprašajo, zakaj ravno in samo rok, rečejo, da zato, ker so edina generacija, ki je v življenju preživela vse: seks, droge in rokenrol. In kot pravi 91-letni Frank, je nujno, da v starosti delaš nekaj zabavnega. Če ne, lahko od dolgčasa postaneš dementen.

Povzeto po Seniors.au

Pripravila: Lada Zei 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media