Svet in mi

sep. '19

Senior za volanom

Pred nekaj leti je bila v Italiji živa ideja, da bi starejšim voznikom omogočili varnejšo vožnjo s posebnim znakom. Tako kot velja L za mednarodno oznako za mlade voznike ali tiste, ki se šele učijo voziti, tako naj bi znak S na zadnjem delu vozila dal vedeti, da je za volanom starejša oseba. Navdušeni nad idejo so bili predvsem načrtovalci varne vožnje v Franciji in Italiji. Znak S naj bi veljal le za voznike seniorje, marsikateri so menili, da bi vnesel nekaj strpnosti med sicer nestrpne voznike. Morda bi počasnemu in mencavemu vozniku spredaj marsikdo »odpustil«, če bi opazil znak S.

Toda organizacije in združenja starejših v Italiji in Franciji, pozneje pa tudi pri nas, so se zgroženi uprli takšnemu razmišljanju. Še preden je prišlo do uradnega predloga, so protestirali proti stigmatizaciji starejših, ki so zaradi starosti na mnogih področjih prezrti in se že brez tega počutijo kot drugorazredni državljani. Pobuda, o kateri se je nekaj časa govorilo tudi pri nas, se je v Italiji in Franciji izgubila v administrativnih predalih.

Letos pa so v začetku poletja Japonci uvedli poseben znak, ki opozarja na starejšega voznika. Nič niso spraševali, na ministrstvu za promet so se kar odločili in uvedli simbol – štiriperesno deteljico, ki ima liste obarvane oranžno, temno rumeno, svetlo zeleno in temno zeleno. Za dlan velik magnetni znak na zadku avtomobila spodbuja voznike k vedenju, kakršno velja za neizkušenega voznika.

Dežela sonca, ki ima največji prirastek starejših na svetu, se ne ozira na negodovanje prizadetih. Starejši morajo tudi tam – tako kot povsod drugje – vsako leto dokazovati psihofizične sposobnosti za šoferja. Pri nas vozniki, ki dobijo – če so dokazali svojo sposobnost – dovoljenje za vožnjo tudi po 90. letu starosti. Kar je prav, kajti psihologi ugotavljajo, da starejši voznik doživlja izgubo vozniškega dovoljenja ali prepoved vožnje zaradi starosti kot najhujši udarec, celo hujši kot smrt partnerja.

Povzeto po SeniorActu

 Skoraj kot v pravljici

Države v Evropi se vsaka po svoje pripravljajo na čas, ko bo prevladovalo starejše prebivalstvo. Francija ni edina, ki finančno in z zakoni podpira zasebno pobudo, če je ta v korist starejšim. To poletje so v Toulousu odprli že 15. restavracijo za starejše od 60 let.

Te vrste restavracije, ki jih finančno podpira županstvo, sprejemajo naključne starejše goste pa tudi abonente za ves mesec. Cena kosila je zanje nekoliko nižja. Kosilo, sestavljeno iz predjedi, juhe, mesa ali ribe s prilogo in sladice in še kozarca vina, stane največ 3,5 evra.

To, kar je bistveno, je posebno kakovostna hrana. Čeprav je poceni, ne gre za restavracijo, v kateri uporabijo močno začinjene ostanke neprodane zelenjave iz supermarketa, ampak gre za svežo in kakovostno hrano, ki je po sestavi in količinsko preračunana tako, da kar najbolje ustreza zdravi prehrani starejše osebe. Torej: malo maščob, še manj sladkorjev, veliko zelenjave, solat in malo škrobov. Vse je drobno narezano in prijazno starim zobem in oslabelim rokam. Porcije so ustrezno manjše od tistih za polno zaposlene goste. Na koncu kosila še sadje in vino, navadno črno, kajti raziskave kažejo, da črno vino vsebuje resveratrol, ki učinkuje varovalno.

Med pozitivne strani gostilnic za starejše štejejo druženje. Mize so zaradi tega dolge, ljudje sedijo in jedo drug ob drugem, malo poklepetajo in kaj hitro prijateljujejo. Po pravilu je tu nekaj ur na dan veselo, včasih se najde kdo, ki zaigra na harmoniko ali kitaro, pogosto se sliši pesem. Posledično nastajajo skupine, ki se po druženju ob mizi odločijo še za kratek sprehod po parku.

Sliši se kot pravljica, a gre za enega svetlejših in uspešnih projektov, na katerega so Francozi upravičeno ponosni.

Povzeto po www.ladepeche.fr

Pripravlja: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media