Oskrba na daljavo lahko reši življenje

Dobro počutje | jan. '00

PR ob oglasu

V Evropi ugotavljajo, da imajo zaradi padcev starejših ljudi okrog 21 milijard evrov stroškov zdravljenja na leto, kar je kar dvakrat toliko, kot znašajo stroški zaradi posledic prometnih nesreč. V Sloveniji vsako leto pade in se poškoduje več kot 25.000 ljudi, med njimi je tudi veliko starostnikov. Večina jih konča v bolnišnici.

Med najbolj ogroženimi so starejši ljudje, ki živijo sami in si po padcu ne morejo pomagati sami, vstati in poklicati pomoči. Žal so takšni padci velikokrat usodni. V nekaterih razvitih evropskih državah ta problem že nekaj časa sistemsko rešujejo s t. i. monitoringom na domu, ki ga okrog 10 odstotkom državljanov, starejših od 65 let, financirajo iz javnih sredstev, tako da ga zdravniki predpišejo na recept. Starejši, vključeni v sistem monitoringa na domu, v primeru padca ali slabosti čakajo na pomoč bistveno manj časa in imajo boljše možnosti za zdravljenje in preživetje.

Padci so lahko usodni

Veliko padcev povzročijo kronične bolezni, srčna in možganska kap ter tudi splošna oslabelost. Takrat je izjemno pomembno, da bolnika, ki je padel, čim prej najdejo in ga prepeljejo do zdravniške pomoči. Pri tistih, ki živijo sami, je ta čas še daljši. Povprečno namreč mine kar 18 ur od padca do prihoda zdravstvene pomoči. To povzroči nepotrebno smrt, podaljša in podraži zdravljenje ter poslabša možnosti preživetja. Posledice dolgega ležanja zaradi padca so podhladitve, tudi pljučnice in drugi zapleti, ki vplivajo na končni izid zdravljenja. Monitoring na domu bistveno skrajša čas do prihoda reševalcev, izboljša možnosti okrevanja in morda celo prepreči prezgodnjo smrt. Za zdravstveni sistem pa so pomembni tudi prihranki pri zdravljenju. Stroški zdravljenja ob vsakem padcu starostnika znašajo v Evropi povprečno 9.600 evrov, ob pravočasni pomoči pa bi lahko bili bistveno manjši.

Telekom Slovenije je razvil sistem E-oskrba za pomoč v takšnih primerih. E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom, bolnikom s kroničnimi boleznimi, bolnikom po težjih operativnih posegih in osebam z demenco omogoča, da bolj samostojno in neodvisno bivajo na svojem domu. Svojcem obenem omogoča, da bolje in lažje poskrbijo za bližnjega, ki potrebuje pomoč. Osnova sistema je pametna naprava, ki je povezana z zdravstveno ustanovo. Naprava je delo slovenskih strokovnjakov in deluje tako, da senzorji nadzorujejo dom, osebo pa lahko spremljajo tudi zunaj. Omogoča hitro in enostavno proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali varovani enoti. Sodobna naprava zazna potrebo po pomoči tudi takrat, ko uporabnik zaradi slabosti ali poškodbe ne more pritisniti na gumb. Če naprava prek detektorja padca zazna, da je oseba padla ali je spremenila dnevne navade, alarm opozori medicinsko osebje v asistenčnem centru. To skuša najprej vzpostaviti stik in preveriti položaj, če to ni mogoče, pa takoj pokliče reševalce.

Opozarja na požare in poplave

Naprava omogoča tudi detekcijo dima (požarna varnost) in detekcijo izliva vode (poplavna varnost). Svojcem zagotavlja stalen stik z uporabnikom in občutek varnosti, lažje usklajevanje dnevnih obveznosti in hitro obveščanje v primeru klica na pomoč ter strokovno podporo usposobljenega osebja v asistenčnem centru. Uporaba je enostavna, montaža pa brez vrtanja in posebnih napeljav ter jo je z razširitvijo funkcionalnosti mogoče hitro prilagoditi potrebam uporabnika.

Za izvajanje storitve E-oskrba je Telekomu Slovenije izdalo dovoljenje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Trenutno storitev e-oskrbe v Sloveniji še ni vključena v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nekatere občine jo v sklopu projekta Varni in povezani na domu v celoti ali delno subvencionirajo za svoje občane, zato je vedno bolj dostopna širokemu krogu ljudi. V občinah, kjer subvencioniranja še ni (in dokler ne bo sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi), stroške storitve plačajo starejši ljudje oziroma njihovi svojci.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media