SVET IN MI

jun. '21

Dihanje skozi črevesje?

Pandemija je spodbudila raziskovalce, ki se ukvarjajo z alternativnimi možnostmi dihanja, da so v reviji MedCell/press v začetku maja objavili ugotovitve raziskave o možnostih drugačnega zdravljenja odpovedi dihanja. Raziskavo so delali na miših in prašičih. Skozi anus so jim dovajali kisik v obliki plina ali tekočine in obrnili simptome odpovedi dihanja. Njihova študija je dokazala, da lahko glodavci in prašiči učinkovito dihajo skozi črevesje. 

»Umetna dihalna podpora ima ključno vlogo pri kliničnem obvladovanju odpovedi dihanja zaradi hudih bolezni, kot sta pljučnica ali sindrom akutne dihalne stiske,« pravi avtor študije dr. Takanori Takebe s tokijske medicinske in zobozdravstvene univerze ter Medicinskega pediatričnega centra v Cincinnatiju. Študijo so zasnovali na ugotovitvah o nekaterih vodnih organizmih, ki so se prilagodili okolju z nizko vsebnostjo kisika. Poleg pljuč in škrg so razvili alternativne dihalne mehanizme, na primer nekateri sladkovodni somi, pajki ali morske kumare za dihanje uporabljajo spodnje črevesje. Do zdaj pa še nihče ni preizkusil, ali imajo podobne lastnosti, ki se razvijejo v pomanjkanju kisika, lahko tudi sesalci.

V naslednjem koraku, pravi dr. Takebe, morajo raziskovalci razširiti raziskave, da bi ocenili srednjeročno in dolgoročno varnost postopka, preden pospešijo pot do kliničnih poskusov na ljudeh.

»Za večino bolnikov je mehansko prezračevanje primerno za dovajanje kisika in odstranjevanje ogljikovega dioksida iz obtoka,« pravi dr. Kelly. »Vendar je sedanja pandemija pokazala, da so mehanski ventilatorji lahko omejen vir pomoči.«

Dr. Takebe poudarja, da se je s covidom-19 pokazala nuja po novih tehnologijah za podporo življenju, vendar je opozoril, da mora njegova ekipa »previdno oceniti varnost postopka, saj ima covid-19 zelo zapleteno patogenezo«.

Povzeto po MedicalNewsToday

Pametne ure, medaljoni, prstani ...

Na mesečna merjenja krvnega tlaka, ki ga za svoje člane brezplačno organizirajo društva upokojencev, prihajajo tisti, ki trpijo zaradi previsokega krvnega tlaka. Nekateri so si kupili droben aparat, s katerim lahko opravljajo meritve sami doma. Podobno si sami merijo tudi raven sladkorja v krvi, si zapisujejo in nato z meritvami seznanijo osebnega zdravnika. Nekateri pa si pomagajo z napravicami, ki jih nosijo na sebi. To so lahko zapestna ura, medaljon, zapestnica … Proizvajalci teh naprav so samo lani globalno imeli za 81,5 milijarde dolarjev poslov. Zanimanje za drobne nosljive merilne aparate ves čas strmo narašča, a ne le zaradi potreb starejših, ampak tudi potreb mlajših generacij.

Pregnati debelost, okrepiti mišice, jesti zdravo je njihovo geslo. Do grama natančno poznajo svojo težo, merijo si raven sladkorja v krvi, izmerijo si vse, kar je mogoče ...

Najprej je šlo le za dnevno merjenje telesnih aktivnosti, teka, kolesarjenja, telovadbe, pa merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa in podobno. Skoraj dve desetletji so že naprodaj merilniki v obliki zapestne ure ali obeska, ki izmerijo vse, kar se telesnega lahko izmeri, vse to sproti zapisujejo, tako da ima zdravnik lahko delo, ko ugotavlja zdravstveno stanje svojega pacienta.

Aktivna generacija mlajših si meri težo, raven sladkorja v krvi in sproti ugotavlja, kaj je za posameznika boljši zajtrk: jajce ali ovsena kaša. V ZDA ima vsaj po eno od takih napravic na sebi skoraj milijon ljudi, starejših od 73 let. Trenutno so med najbolj znanimi uporabnimi nosljivimi predmeti ure, kot je Applova iz serije 6, pa tudi Applov prstan, ki izmeri tudi poslabšan sluh starejše osebe in opozori zdravnika, medicinsko sestro ali bližnjega sorodnika, ki je povezan z nosilcem merilnika. Tudi pri nas so že na voljo predmeti, ki jih lahko nosimo na primer okoli vratu kot medaljon in se ob padcu za klic na pomoč povežejo prek mobilnega telefona z bližnjim sorodnikom starejše osebe.

Povzeto po Aging and Health Technology Watch

Pripravlja: Lada Zei 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media