SVET IN MI

jul. '21

Bunker za milijarderja

Zaradi korone je pred dobrim letom večino ljudi grabil strah. Strah, ki je pri nekaterih mejil na paniko, je bil osnovni strah pred smrtjo in takoj po tem pred pomanjkanjem. Posebno starejši, ki so enkrat že preživeli lakoto, imajo v dobrem spominu, da se je treba založiti z nujno potrebnimi stvarmi. Nakupovanje na veliko, na primer po več zavojev toaletnega papirja, je najboljši dokaz, za kaj je šlo.

Strahu pred smrtjo in pomanjkanjem niso ušli niti redki superbogati milijarderji. Ta strah jih grabi že dolgo in kar naprej.

Skrivni podzemski prostori in bunkerji so rasli med hladno vojno in rastejo še zdaj, vendar so danes mnogo bolj izdelani.

To je čas, ko najbolje služijo tisti, ki delajo za supermilijarderje. Na svetu je nekaj podjetij, ki se ukvarjajo samo z gradnjo bunkerjev za milijarderje.

Tovrstni bunkerji se bistveno razlikujejo od tistih, ki jih od svojih državljanov pričakuje Švica. Zaklonišča so tam obvezna in standardi zanje zajemajo vse od velikosti aparatur za dovajanje kisika pa do zaloge hrane. Posebni inšpektorji, ki se nenapovedano prikažejo, pregledajo vse: stene, obloge, odeje, rjuhe, hrano. Vsa hrana ne sme imeti pretečenega roka uporabe. Večini Švicarjev se to zdi nepotrebno, a predpisi so strogi in kazni visoke.

Koronavirus pojenja, trenutno ves svet živi v upanju, da se jeseni okuženost ne bo povečala in novi sevi ne bodo več smrtni zaradi precepljenosti, ki že zdaj zagotavlja samo to, da v primeru obolelosti ne bo treba v bolnišnico. Pozorni bralci lahko že od sredine junija berejo, da so Kitajci zaprli tri kantone, kjer se naglo širi virus delta, prej imenovan indijski.

Ko rečemo bunker, si predstavljamo neko večjo luknjo v zemlji, opremljeno s pogradi in železnimi policami, na njih pa kartonske škatle s kondenziranim mlekom in drugimi jestvinami in pijačo, ki človeka ohranjajo pri življenju.

Največji in najlepši bunkerji so menda na Novi Zelandiji in imajo vse: osvetlitev, ki daje vtis sončne svetlobe, palme, bazene ... No, o tistih, ki bežijo v vesolje, pa kdaj drugič ...

Povzeto po Guardianu

Kolesarske igre za starejše

V družbi, kjer ljudje živijo mnogo dlje kot pred pol stoletja, je temu primerno več kroničnih bolezni starejših, na primer demence, in padcev, med njimi je veliko usodnih. V Franciji so v januarju presegli število 15 milijonov starejših oziroma upokojencev (mesečno je izplačano toliko pokojnin), zato je veliko pozornosti usmerjeno na ta del francoske populacije. V Evropski uniji se na leto zgodi 55.000 smrti med starejšimi zaradi padca ali njegovih posledic. Samo v Franciji je bilo lani 12.000 smrtnih primerov.

Ukrepi tečejo po dveh smernicah: digitalni aparati za opozorilo na padec za tiste, ki so priklenjeni na dom in krajše sprehode, in okrepljeno telesno gibanje, v katerega spada tudi kolesarjenje. In prav kolesarjenje ima glavno besedo v času, ko potekajo ali se pripravljajo nacionalne kolesarske dirke.

Od konca junija do 18. julija v času Dirke po Franciji so domovi starejših v Franciji, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem za svoje stanovalce organizirali kolesarske tekme. Prijateljske tekme se odvijajo pod skupnim imenom SilverFit. Tako krepijo svoje telesne zmogljivosti, hkrati pa na malih zaslonih gledajo tudi Dirko po Franciji in navijajo za svoje.

Letošnje tekme SilverFit se odvijajo drugič. Na njih sodeluje 450 povabljenih, ki so jih prijavili domovi starejših. Prijavljeni tekmujejo glede na leto rojstva, vsi pa vsak dan prejmejo oznake za kolo, kapice in nalepke, ki pričajo o udeležbi, in rumene, rdeče, bele majice, pač glede na doseženo mesto. Trije tedni zabave in druženja, vsi so cepljeni in vsi imajo za seboj ne samo treninge, ampak tudi testiranja svojih fizičnih sposobnosti in teste v zvezi s korono …

Nizozemska domislica pa so delavnice za stanovalce, ki ostajajo doma. Na njih izdelujejo zastavice za navijače, rišejo plakate, tekmovalcem v čast krasijo dvorane in hodnike …

Druženje in zabava se nadaljujeta zvečer, ko imajo kviz, povezan s kolesi, trenerji, tekmovalnimi progami, vse malo za šalo, malo zares, darilca za zmagovalce pripravljajo vsak dan sproti. 

Tako preganjajo osamljenost in spodbujajo smeh in radost.

Morda je vredno posnemanja.

Povzeto po Senioractu

Pripravlja: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media