Svet in mi

okt. '21

Slovenija med najboljšimi državami za upokojence

Upokojenci so v svoje delovno življenje vložili desetletja dela in lastnih sredstev v upanju, da bodo v pokoju mirno preživljali zadnja leta bolj ali manj udobno. Seveda pa se državne pokojnine, ki so na voljo v posameznem državnem pokojninskem sistemu, močno razlikujejo, predvsem glede na to, v kateri državi se je delavec upokojil.

Podjetje Blacktower Financial Management Group je bilo ustanovljeno pred 35 leti, da bi korporativnim in individualnim strankam lahko neodvisno svetovalo pri upravljanju premoženja in finančnih storitvah. Vsakokratni letni pregled stanja na področju pokojnin v posameznih državah sveta je javno objavljen v najpomembnejših finančnih medijih. Letošnje poročilo pa je za nas še posebej zanimivo, saj se je Slovenija znašla med petimi najboljšimi državami na svetu za upokojence.

Metodološko so države v poročilu razvrščene po ključnih pokojninskih dejavnikih, ki pokažejo najboljšo državo na svetu.

Letos se je Finska znašla na prvem mestu. Upokojenci na Finskem res lahko uživajo v pokoju predvsem zaradi najboljšega pokojninskega sistema. Z visoko državno udeležbo v pokojninski sklad in velikim odstotkom prebivalstva, ki redno plačuje v pokojninsko blagajno, lahko finski državljani resnično izkoristijo svojo upokojitev.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Poljska in Švedska. Obe se ponašata s povprečno upokojitveno starostjo 65 let, Švedska pa ima impresivno visoko stopnjo lastne udeležbe v pokojninski sklad. Tudi Poljska ima eno najvišjih stopenj prispevkov, pri čemer je kar 27,5 odstotka povprečne plače namenjeno pokojnini, čeprav imajo tu eno najnižjih upokojitvenih starosti.

V državah, ki spadajo med 30 najboljših, je povprečna starost upokojencev 66 let, najnižjo upokojitveno starost pa so ugotovili v Sloveniji, Grčiji, Izraelu in Turčiji. Najvišjo upokojitveno starost ima Danska, povprečni upokojenec je tam redno delal vse do 74. leta starosti, v podjetju Blacktower Financial Management Group predvidevajo, da je to posledica odličnega zdravstvenega sistema na Danskem.

Nekatere države imajo bistveno višje stopnje pokojninskih prispevkov, na primer Italija, kjer je vsak mesec kar tretjina plače namenjena pokojninam. Države, kjer delavci več vlagajo v pokojnine, so še Španija z 28,3 in Češka z 28 odstotki.

Gavin Pluck, generalni direktor podjetja Blacktower Financial Management Group, je komentar letošnje študije oziroma pregleda pokojninskih sistemov in posledic na višino pokojnine namenil mladi generaciji, ki se odloča za življenjsko pot in izbor države, v kateri bo preživljala leta do pokojnine, naj resno razmislijo, kam bodo odšli delat in kje se bodo upokojili.

Letošnja študija je dostopna na spletni strani: https://www.blacktowerfm.com/best-countries-for-pensions-in-the-world.

Povzeto po: OECD – Database Pensions Report

Z glasbo nad bolečino

Glasba pozitivno vpliva tako na zdravega človeka kot tudi na bolnega. V nekaterih bolnišnicah je ta veja medicine, ki bi pri nas spadala v alternativno, že dolgo potrjena in v uporabi. Glasbena terapija pomaga ljudem zaspati, jih pomirja, blaži čustva, dviga jih iz depresije in podobno. 

Šele v dobi digitalizacije in umetne inteligence pa je vse bolj verjetno, da bo glasba pomagala tudi ljudem, ki tako trpijo zaradi strahotnih bolečin, da so droge njihova edina možnost pobega iz sveta bolečin. 

Številne študije, narejene v zadnjih 30 letih, kažejo, da bi bilo mogoče s pomočjo umetne inteligence in glasbe ljudem z bolečinami pomagati in vsaj za polovico zmanjšati klinično uporabo trdih drog.

Francoski startup je v sodelovanju s francoskim farmacevtskim gigantom Sanofi in kliniko Music Care, ki jo je ustanovil Stéphane Guétin in kjer zdravijo bolnike z glasbo, predstavil algoritem za zmanjšanje in obvladovanje bolečin, tesnobe in motenj spanja.

Gre za aplikacijo, ki je dostopna vsem in jo je mogoče prenesti na pametni telefon. Aplikacija lahko s pomočjo umetne inteligence oceni bolečino, njeno trajanje, potrebno prilagajanje dolžine terapije in zdravljenja, hkrati pa izmeri učinkovitost.

Povzeto po: Senioractu

Pripravlja: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media