Praznične vezenine za Martinovo

15. november 2016

82-letna Marija Sedmak iz Boršta pri Trstu je zvesta udeleženka festivala.

V Velenju je minuli konec tedna potekal že 4. mednarodni festival vezenja, ki so ga pripravili mestna občina z javnimi zavodi in univerzo za III. življenjsko obdobje. Sodelovali so posamezniki, obrtniki kot  ljubiteljski izdelovalci, društva, šole ter druge skupine, katerih osnovna dejavnost je ročno vezenje.

Na velenjski Rdeči dvorani si je bilo mogoče ogledati razstavo vezenin 200 in več razstavljavcev iz Slovenije, Srbije, Italije in Hrvaške. Največje bogastvo vezenih izdelkov iz različnih tehnik so prikazale vezilje iz Slovenije ter Srbije. Obiskovalci so si lahko ogledovali vezene umetnine, ob tem pa spoznavali si različne tehnike vezenja, poslušali predavanje dr. Bojana Knifica, našega največjega strokovnjaka s področja oblačilne kulture in tovrstne etnografske dediščine, navdušila pa jih je zlasti nedeljska modna revija vezenih oblačil.

Dogajanje so oba dneva popestrili nastopi kulturnih, glasbenih in folklornih skupin. Dobro vzdušje je ob malih velenjskih vrtičkarjih pripravila Veteranska pihalna godba Univerze za tretje življenjsko  obdobje Velenje.

»Izvezeni« praznik Sv. Martina

Članice veziljskega društva DU Rečica ob Savinji so izvezle marsikaj lepega .

Tema letošnjega festivala so bile praznične vezenine za Martinovo in temu so se prilagodili tudi razstavljavci.  Mašni plašč, mašno srajco, štulo, mitro ter dolgo mašno srajco sta skupaj izdelali Alojzija Potočnik iz Založ pri Podnartu ter Ivanka Falant iz Železnega pri Galiciji. Veselje je bilo srečati tudi 82-letno Marijo Sedmak iz Boršta (občina Dolina) pri Trstu, ki je skupaj s svojo skupino Zlata nitka, že petnajstič razstavljala vezenine v Sloveniji.

Ob zaključku prireditve je strokovna žirija (dr. Bojan Knfic, Jelka Tajnšek, Damjan Kljajič) nagradila vezilje, ki so izdelale najlepše tri vezenine. Priznanja so prejeli  za tretjo mesto Marija Jalen iz Koroške Bele, za drugo mesto Jožica Guštin iz krožka U3ŽO Spominčice Velenje ter prvo mesto in najlepšo nagrado Darinka Vidmar, Slovenka iz Doline pri Trstu, ki izvezla zelo star vzorec, povezan s praznikom grozdja in vina.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jože Miklavc     


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media