V gorah vse več planincev

11. avgust 2017

Cojzova koča na Kokrskem sedlu 

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) ocenjujejo, da je prva polovica letošnje poletne planinske sezone v planinskih kočah med boljšimi v zadnjih desetih letih. Posebno dobro sezono beležijo planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp. Oskrbniki v planinskih kočah opažajo višji obisk in porast prometa, k čemur pripomoreta tudi vroče in jasno vreme ter visok poletni obisk tujcev.

V Sloveniji je 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so najbolj obiskane v poletnih mesecih. Kot sporočajo z PZS, planinske koče glede na povprečje zadnjih petih let beležijo približno deset odstotkov višji obisk in podobno več nočitev. Opažajo tudi, da so ljudje v kočah spet začeli nekoliko več trošiti, kar je delno povezano tudi z vse večjim deležem tujcev, ki so praviloma večji potrošniki kot domači gostje. V preteklem desetletju je delež tujcev, ki prespijo v planinskih kočah, predstavljal tretjino prenočevalcev, v zadnjih treh letih se približuje 40 odstotkom.

K uspešnosti prve polovice sezone je največ prispevalo obisku gora naklonjeno vreme. Kljub temu pa vreme povzroča tudi težave, zlasti zaradi suše. V nekaterih visokogorskih planinskih kočah občasno prihaja do pomanjkanja vode. Zaradi zelo mile zime z malo snega in manjše količine padavin je manj vode na izvirih oz. v rezervoarjih, posledično je zmanjšan pretok v kočah, v skrajnih primerih celo ni na voljo vode za umivanje. Obiskovalce zato prosijo za strpnost in jih hkrati pozivajo, da si pravočasno uredijo rezervacijo za spanje v planinskih kočah, saj so na vrhuncu poletne sezone, ta traja do sredine septembra,  številne koče v visokogorju polno zasedene. Zato prosijo tiste, ki iz različnih razlogov ne gredo na predvideno turo, da čim prej obvestijo osebje koče o odpovedi rezervacije.

 Planinska zveza se sicer nenehno trudi izboljšati kakovost storitev v planinskih kočah, kjer želijo ustvariti  vzdušje domačnosti, čistega in prijetnega okolja, z okusno in domačo hrano in predvsem prijazno besedo osebja, ki zna obiskovalcem tudi svetovati o primernosti poti in ciljev v okolici koč.

Planinska zveza Slovenije poudarja, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč (https://www.pzs.si/koce.php). Priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine ali posebne planinske spalne rjuhe S tem prispevate k ohranjanju neokrnjene gorske narave, poleg  tega vas v večini koč pri uporabi  lastne posteljnine nagradijo z določenim popustom,  v nasprotnem primeru pa zaračunajo uporabo rjuh.

Foto: Tomaž Bolcar

Komentiraj članek

Komentiranje je na voljo naročnikom. Za komentiranje članka se prosim prijavite tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.

© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media