Zavarujmo oči pred soncem

Zavarujmo oči pred soncem

Dobro počutje | maj '10

Okulisti ugotavljajo, da je številne motnje vida mogoče pripisati organizmu neprijaznim navadam, škodljivim vplivom iz okolja, poškodbam in neustrezni razsvetljavi doma in na delovnem mestu (pri branju, pisanju, gledanju televizije, natančnem ročnem delu ipd.). Marsikaj od tega pa lahko učinkovito preprečimo ali vsaj omilimo.

Oftalmologi poudarjajo, da ustrezna svetloba (umetna ali naravna) sodi med pomembne elemente zdravega delovnega in bivalnega okolja. Najbolj primerna je naravna svetloba, ki pada na delovno površino z leve strani. Priporočljivo je, da poleg splošne osrednje razsvetljave pri delu uporabljamo še stensko, namizno ali stoječo svetilko, ki stoji v neposredni bližini delovne ploskve in jo lahko po potrebi premikamo in svetlobo usmerjamo tja, kjer jo najbolj potrebujemo. Izrazito neprijetna je svetloba, ki sije na delovno površino od spredaj (bleščanje pri delu z računalnikom, branju, pisanju ipd.). Izogibati se kaže svetlobnim virom, ki oddajajo raznobarvno ali utripajočo svetlobo. Zdravju škodljive so lahko tudi sicer priljubljene aromatične svetilke, v katerih se pogosto naselijo spore glivic. Zato je treba posodico za aromatično substanco pogosto čistiti (najbolje z lugom in vročo vodo, z alkoholom ali s kisovo esenco).

 

Izberite prava sončna očala

V jasnih, sončnih dneh naj bodo sončna očala naš stalni spremljevalec. Ko izbiramo sončna očala, ne pozabimo, da so namenjena predvsem zaščiti oči in kože okrog njih pred sončnimi žarki (visokoenergetskima UVA in UVB spektroma; infrardečim sevanjem in modrim delom svetlobnega spektra). Poleg tega pa je pri izbiri sončnih treba očal upoštevati še motnje vida, morebitno preobčutljivost in posebne potrebe uporabnika, ki zahtevajo določene vrste sončnih očal.

Zbrali smo nekaj nasvetov za lažjo izbiro:

- Izberite stekla z oznako CE (zagotavlja maksimalno kakovost leč ali stekel in okvirjev sončnih očal).

- Stekla morajo oči varovati pred UV žarčenjem - zaščita pred UVA in UVB spektrom, ki ga leče ali stekla absorbirajo z zunanje strani. Določene vrste stekel pa UV žarke odbijajo z notranje strani, preden žarki pridejo do očesa.

- Odločite se za sintetične melaninske leče ali stekla. Zahvaljujoč sintetičnemu melaninu (kožni pigment), ki je vgrajen v stekla, očala vsrkajo škodljive dele spektra sončne svetlobe in prepuščajo v oko le del UV žarkov, nujnih za jasno vidljivost. Preprečujejo okvare in bolezni oči, obenem pa tudi izsuševanje in gubanje občutljive kože okoli oči.

- Pri izbiri upoštevajte morebitne motnje vida – kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem. Najbolje je, da se najprej oglasite pri okulistu ali vsaj pri izkušenem optiku. Če že nosite korekcijska očala ali leče, vam bo strokovnjak najbolje svetoval primerna sončna očala.

- Upoštevajte priporočila znanstvenikov, ki kratkovidnim priporočajo stekla rjavih odtenkov, saj pomagajo bolje videti in razločevati barve vidnega dela svetlobnega spektra. Daljnovidnim najbolj ustrezajo očala z zelenimi stekli, ki omogočajo boljše in natančnejše fokusiranje v območju vidnega dela svetlobnega spektra. Sivi odtenki pa so primerni za vse, saj vsrkajo največji sončne svetlobe.

- Zrcalne leče ali stekla, ki varujejo oči pred premočno svetlobo, priporočamo zlasti tistim, ki dopustujejo v puščavskih in obmorskih krajih, planincem v visokogorju, pilotom in voznikom. Niso pa primerna za vsakdanjo rabo na območjih z zmernim ali slabotnim sevanjem UV žarkov.

- Če sončna očala potrebujete za različno močno osvetljene predele, si omislite fotosenzibilna stekla, ki zatemnjenost sproti prilagajajo jakosti svetlobe.

- Športniki in dinamični posamezniki naj izberejo sončna očala s polaroidnimi stekli. Polarizirajoči filtri blažijo reflekse svetlobe med gibanjem in športnimi aktivnostmi ob vodi, v njej in na njej. Polikarbonatni filtri, ki varujejo oči pred škodljivimi UVA in UVB žarki, so namenjeni vsem, ki se veliko gibljejo na prostem.

- Kakovostna sončna očala potrebujejo tudi malčki, otroci in ostareli. Njihove oči so še bolj dovzetne za sončno svetlobo in občutljive na škodljivo ultravijolično sevanje.

- Za tiste, ki nosite kontaktne leče, so najbolj primerna sončna očala z rjavimi ali rumenimi stekli, saj izboljšajo kontrastnost slike, učvrstijo konture in tako kompenzirajo slabši kontrast, ki se včasih pojavlja pri nošnji kontaktnih leč za korekcijo vida.

- Ustreznost svojih starih sončnih očal in njihovo sposobnost zaščite oči pred UV sevanjem lahko s posebno aparaturo preverite v boljših optikah. Če stopnja varovanja pred škodljivimi UV žarki ni zadostna, si po posvetu s strokovnjakom brez oklevanja omislite nova.

- Najboljša očala za vožnjo z avtom ali s kolesom, ki povečajo in izboljšajo kontrastnost slike, ali izboljšajo sposobnost percepcije, so tista, ki ne spreminjajo naravnih barv in ne popačijo slike. Stekla naj bodo v rjavih ali sivih odtenkih.

- Za svetlobo občutljivim, pogosto tudi alergičnim očem v tretjem življenjskem obdobju najbolj ustrezajo rumena ali rjavo obarvana stekla, saj izboljšajo kontrastnost slike, ki z leti povsem naravno slabi. Zaradi nevarnosti poškodb je bolje izbrati leče iz umetnih mas.

- Za popolno zaščito oči ni pomembna le izbira stekel, ki popolnoma vsrkajo UVA in UVB žarke, temveč tudi pravi okvirji. Ti naj ne bodo pretežki, preveliki, lesketajoči ali preveč svetleči, saj odbijajo svetlobo in motijo uporabnika sončnih očal, pa tudi mimoidoče). Za večjo varnost oči pa ob hudi sončni svetlobi nadenite čepico s ščitnikom ali ščitnik, ki varuje oči.

 

Ne utrujajte oči

Utrujene oči lahko razbremenite na različne načine – jih zaprete in se skušate čimbolj sprostiti, pogled usmerite v daljavo, si privoščite počitek v zelenem okolju ali vsaj pogled usmerite v zeleno in za kratek čas zadremajte ...

Uživajte čimbolj svežo, naravno hrano in pijačo močnih barv, saj vsebuje antioksidante, pijte dovolj tekočine. Razgibavajte in krepite očesne mišice s tri- do petminutno očesno telovadbo.

Če pa se vam oči solzijo in vas pečejo, jih večkrat na dan spirajte z mlačnim kamiličnim čajem, še bolje pa z zelenim ali črnim čajem. Priporočljivi so tudi obkladki s smetliko ali z zelenim čajem. Vrečki zelenega čaja za minuto potopite v vročo (ne vrelo!) vodo, ju vzamete iz nje in ohladite, nato pa ohlajeni položite na oči in 10 do 15 minut počivajte.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media