Starejši niso breme družbe

28. september 2023

Na fotografiji z leve proti desni: Vlasta Nussdorfer, Aleš Kenda, Anton Donko, Jožica Dorniž, odgovorna urednica Vzajemnosti in Robert Ferenc, ki je prevzel priznanje v imenu Policije.

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je včeraj začel največji dogodek za starejše v Evropi, že 22. festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Tokrat je namenjen izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Pripravili so več okroglih miz o aktualnih temah, številne delavnice in predavanja, veliko je glasbenih, pevskih in plesnih nastopov.

Na slavnostnem odprtju je predsednica republike Nataša Pirc Musar poudarila, da starejši v tretjem življenjskem obdobju ogromno dajejo družbi, zato se moramo upreti vsem poskusom, da se jih prikaže predvsem kot breme, ki ogroža naš napredek in razvoj. Rdeča nit celotne slovenske zgodovine je prav solidarnost in brez nje ne bi imeli vsega tistega, kar opazijo tujci, ko nas obiščejo, je dejala. Ceniti moramo vse, kar so nam naši predniki zagotovili in kar starejši še vedno prispevajo. Kot poglavitni izziv na tem področju v prihodnosti je izpostavila zakon o dolgotrajni oskrbi, ki mora biti po njenem vpeljan v prakso tako, da bo na solidarnosten način zagotavljal storitve vsem, ki jih potrebujejo. Izpostavila je še zdravstveno in pokojninsko reformo, ki mora prinesti dostojne pokojnine in zaključila, da se veličina naroda meri tudi po tem, kako ravna s starejšimi.

Statistika, ki napoveduje vse več starejših, zahteva spremembe oziroma odzive vseh v družbi, od posameznikov do gospodarstva, izobraževalnega sistema, znanosti, nevladnih organizacij do lokalnih skupnosti in državne politike je poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. »Poskrbeti moramo, da naša družba ne bo stereotipno starajoča, ampak izpolnjujoče dolgoživa, da bo starost zdrava in aktivna, skupnost pa zaradi tega bogatejša,« je dejal.

Udeležence so nagovorili tudi predsednica Programskega sveta festivala Vlasta Nussdorfer, predsednik MZU Ljubljana, ki je soorganizator festivala, Marjan Sedmak in župan MO Ljubljana Zoran Jankovič. Za kulturni del prireditve so poskrbeli Združeni slovenski veteranski orkester pod vodstvom Ervina Hartmana ter Ditka in Jan Lužnik z uglasbeno poezijo Ferija Lainščka in Toneta Pavčka.

Podelili so še priznanja za prispevek k razvoju festivala, ki so jih prejeli: Policija, naša revija Vzajemnost in Aleš Kenda, dolgoletni član programskega sveta in državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost. Častni ambasador 22. festivala je postal Anton Donko, ki je predani član programskega sveta festivala že od leta 2007 in med drugim skrbi za stike z zamejskimi Slovenci ter predstavniki upokojencev iz sosednjih držav. 

Tradicionalni festival za tretje življenjsko obdobje bo v Cankarjevem domu potekal še danes in jutri, zato je še čas, da ga obiščete in se seznanite z vsebinami o dolgoživi družbi, digitalizaciji, zdravju in e-oskrbi, našli pa boste tudi nasvete, kako izboljšati kakovost življenja v zrelih letih in kako okrepiti medgeneracijsko sodelovanje. Istočasno poteka tudi 15. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo: Jožica Dorniž, fotografije: Janez Platiše

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 Štirje ukrepi za izboljšanje položaja upokojencev
25. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media