Opazujete bezgavke?

Opazujete bezgavke?

Dobro počutje | okt. '10

Maligni limfom je rak limfatičnega sistema, razmeroma redke oblike raka, katere pojavnost naglo narašča. Vsako leto po svetu odkrijejo približno 350 tisoč novih primerov te bolezni, pri nas pa blizu 300. Ker so znaki obolenja podobni prehladnim obolenjem, se kaj lahko zgodi, da jih spregledamo.

 

Limfatični sistem je del imunskega sistema organizma, ki skrbi za obrambo pred okužbami. Sestavlja ga več organov: kostni mozeg, vranica, priželjc in bezgavke. Po njem se pretaka limfa, tekočina, ki prenaša po telesu hranilne snovi in bele krvne celice (limfocite) ter skrbi za obrambo telesa pred okužbami. Limfom nastane zaradi nenadzorovanega razraščanja ene od vrst belih celic, ki se začno nabirati v limfatičnih vozlih ali po domače povedano - v bezgavkah.

Limfomov je več vrst, ločijo pa se po značilnih celicah, ki so vidne pod mikroskopom v vzorcih obolelih tkiv. Najpogosteje jih delimo na hodgkinov limfom, ki se pojavlja redkeje in ne-hodgkinov limfom. Ta je pogostejši, v Sloveniji vsako leto na novo odkrijejo najmanj 250 primerov. Zbolevajo tako mladi po 20. letu, kot tudi odrasli vse tja do 80. leta starosti.

Upoštevaje hitrost rasti, tumorje delimo na indolentne in agresivne. Pri prvih se tumorske celice delijo in razmnožujejo počasi, bolnik ima sprva le malo težav, zaradi česar bolezen težko odkrijemo v začetnih stadijih. Bolniki lahko z boleznijo preživijo več let, a za zdaj še ni ozdravljiva.

Agresivne oblike ne-hodgkinovih limfomov so na srečo ozdravljive, vendar je nujno hitro zdravljenje in zgodnje odkritje bolezni, saj se tumorske celice delijo zelo hitro. Če jo zdravimo pravočasno, statistike kažejo, da bolezen miruje pri 40 do 85 odstotkih bolnikov, mnogi pa povsem ozdravijo.

Zdravljenje limfomov poteka na več načinov: s kemoterapijo, obsevanjem, presaditvijo kostnega mozga ali perifernih matičnih celic ter z biološkimi zdravili. Zdravniki pri izboru zdravljenja upoštevajo številne dejavnike, kot so stadij limfoma, hitrost rasti tumorja, splošno stanje bolnika in najpogosteje posamezne načine zdravljenja med seboj kombinirajo, saj je to ponavadi tudi najbolj učinkovito.

Pogosto se dogaja, da bolniki prezrejo zanke obolenja, saj so začetni simptomi zelo podobni tistim pri prehladnih obolenjih, denimo dražeč kašelj, splošna utrujenost, nočno potenje, vročina, srbenje po vsem telesu ... Za ne-hodgkinov limfom so značilni še povečana vranica, napetost v trebuhu, kožni izpuščaj. Seveda vsaka težava še ne pomeni, da smo zboleli za limfomom, vendar previdnost ni odveč, še posebej, če se kateri od znakov pojavlja že nekaj časa. Če kašljamo več kot dva tedna ali če opazimo povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah in tudi, če ne bolijo, je prav, da obiščemo zdravnika. Zavedati se je treba, da bezgavke – kadar gre za limfom, neverjetno hitro rastejo, saj lahko v nekaj dneh podvojijo svojo velikost. Pozorni moramo biti tudi na dolgotrajno povišanje telesne temperature, na nenačrtovano hujšanje, splošno utrujenost, zasoplost ali bolečine v kosteh.

 

Kam po nasvet:

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, združuje bolnike s krvnimi bolezni, njihove svojce in prijatelje.

Sedež ima na Povšetovi 37 v Ljubljani, tel. 031 643 122, e-naslov: limfom.levkemija@gmail.com, spletna stran: http://limfom-levkemija.org

Izdali so dve knjigi, Vodnik za bolnike s kronično mieloično levkemijo in Vodnik za bolnike z ne-hodgkinovim limfomom.

 

Društvo bolnikov z limfomom povezuje bolnike z limfomom, njihove svojce in prijatelje ter javnost osvešča o bolezni.

Sedež društva je: Vodnikovo naselje 1, Ljubljana, tel. 041 70 44 99 (Blaž Kondža), e-naslov: info@limfom.si, spletna stran: www.limfom.si

 

Spletna strani o rakavih obolenjih

Preventiva in večja osveščenost je pri rakavih obolenjih izredno pomembna. Na novi spletni strani www.onkologija.si je mogoče najti strokovno preverjene informacije o najpogostejših vrstah raka, kot so rak dojk, limfomi, rak na prebavilih, rak pljuč in rak ledvic. Obiskovalci lahko izvejo marsikaj koristnega o posameznem organu, o pojavnosti posameznih vrst raka, o dejavnikih tveganja in o zgodnjem odkrivanju ter tudi različnih načinih zdravljenja.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media