Letni dodatek še v oblakih

Dobro je vedeti | apr. '13

Prejšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) je določal, da pokojninski zavod v maju skupaj s pokojnino za ta mesec izplača tudi letni dodatek. Dopuščal pa je tudi možnost, da zavod izjemoma in s soglasjem ministra za finance izplača letni dodatek v dveh obrokih ali pa kasneje. Letos pa ga maja skoraj zagotovo ne bo.

Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ohranja enak rok za izplačilo letnega dodatka. S soglasjem ministra, pristojnega za finance, pa mogoča - drugače od prejšnje ureditve – tudi izplačilo v več obrokih, lahko pa tudi poznejši mesec. Tudi nova ureditev določa dve različni višini letnih dodatkov. Do višjega zneska so upravičeni prejemniki s pokojnino, enako ali nižjo od 55,63 odstotka najnižje pokojninske osnove, do nižjega pa prejemniki pokojnin, ki presegajo omenjeno mejo, uživalci delnih pokojnin in uživalci pokojnin, ki so vnovič vstopili v zavarovanje in jim zavod še naprej izplačuje določen del pokojnine, ter prejemniki določenih nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Njuna višina pa naj bi bila vidna iz zakona, ki ureja izvrševanje proračuna. Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014, sprejet konec leta 2012, pa ne določa zneskov letnih dodatkov. Z ZUJF namreč ni bila določena višina letnih dodatkov le za leto 2012, temveč tudi za nekaj let naprej. Za koliko, ni mogoče oceniti, ker je to odvisno od gospodarskih gibanj. Navedeni zakon še določa, da se v obdobju od njegove uveljavitve, to je od 31. 5. 2012 naprej, do vključno leta, ki bo sledilo letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka družbenega bruto proizvoda, letni dodatek vsako leto izplača v treh različnih zneskih, in sicer:

Če znaša pokojnina
ali nadomestilo iz
invalidskega zavarovanja:         Je letni dodatek:
do 414,00 evrov                              367,95 evra
od 414,01 do 518,00 evrov           223,56 evra
od 518,01 do 622,00 evrov           166,00 evrov
nad 622,00 evrov                    brez letnega dodatka

Višina pripadajočega letnega dodatka je odvisna od višine in vrste izplačane pokojnine ali drugega prejemka. Pri tem pa se ZUJF sklicuje na določbe ZPIZ-1, ki je konec minulega leta prenehal veljati!
Kolikšni bodo letni dodatki, na kakšni pravni podlagi in kdaj bodo izplačani v letu 2013, v času, ko je nastajal ta prispevek, še ni bilo dorečeno. Verjetnost, da bi bilo izplačilo v maju, je neznatna. Nova ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v intervjuju za enega od slovenskih dnevnikov napovedala, da bo letošnje izplačilo temeljilo na določbah ZUJF, izvedeno pa naj bi bilo s soglasjem pristojnega ministra za finance predvidoma julija!

Nerešena pravna vprašanja
Ali bo temu res tako, bo verjetno znano kmalu. Za mnoge bo, če bodo odpravljena pravna vprašanja, povezana z nadaljnjo uporabo ZUJF, to znova pomenilo precejšnje razočaranje. To še posebej velja za tiste prejemnike pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, katerih višina le malenkost odstopa od meje, določene za izplačilo letnega dodatka. Dejstvo je, da zakon onemogoča izplačilo letnega dodatka prejemnikom pokojnin ali denarnih nadomestil, višjih od 622 evrov. Lani je bilo takih prejemnikov blizu 20.800! Številni pa menijo, da je navedena določba ZUJF ustavno sporna. Ustavno sodišče, ki je prejelo kar nekaj pobud za oceno njene ustavnosti, odločitve o tem še ni sprejelo. Vnovična uporaba navedene določbe pa bo nedvomno povzročila nova negodovanja in zagotovo bodo vložene tudi nove pobude za presojo njene ustavnosti.
Če bo ministričina napoved o pravni podlagi za izplačilo letnega dodatka obveljala, bo pri izplačilu treba upoštevati tudi nekoliko spremenjen krog upravičencev do nižjega zneska letnega dodatka, ki ga določa ZPIZ-2. Do tega zneska so poleg prejemnikov pokojnin upravičeni tudi uživalci delnih pokojnin, uživalci pokojnin, ki so vnovič vstopili v zavarovanje, zavod pa jim izplačuje ustrezen del pokojnine, ter upravičenci do nekaterih nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Med slednja sodijo nadomestila, odmerjena po predpisih, veljavnih pred začetkom uporabe ZPIZ-1, delna invalidska pokojnina po ZPIZ-1 ter nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije, začasno nadomestilo in nadomestilo za invalidnost po ZPIZ-1 in ZPIZ-2, zatem delno nadomestilo po ZPIZ-2. Prejemniki navedenih nadomestil so upravičeni do izplačila letnega dodatka le, če ne prejemajo plače ali niso vključeni v obvezno zavarovanje ali pa so vključeni vanj in so zdravstveno zavarovani kot uživalci pravic iz invalidskega zavarovanja. Uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja so po ZUJF upravičeni do najnižjega zneska letnega dodatka.

Sorazmerni deli dodatka
Pri morebitnem izplačilu letnega dodatka po določbah ZUJF pa bo treba upoštevati še druga pravila, ki jih določa ZPIZ-2. Tako naj bi se uživalcu, ki se mu izplačuje sorazmerni del pokojnine, tudi letni dodatek izplačal v enakem sorazmernem delu. Tak način izplačila velja tudi za vdovske in družinske pokojnine, če njihovi upravičenci živijo na različnih naslovih. Višino sorazmernega dela v tem primeru število upravičencev do pokojnine.
Sorazmerni del letnega dodatka se po ZPIZ-2 izplača tudi novim prejemnikom pokojnin in prejemkov iz invalidskega zavarovanja in upravičencem, ki jim pravica do pokojnine ali nadomestila preneha do konca meseca, v katerem se izplača letni dodatek. Višina sorazmernega dela je v teh primerih določena glede na čas trajanja pravice do pokojnine ali nadomestila v posameznem letu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media