Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini – maj 2013

Vaša svetovalka  – mag. Milena Paulini – maj 2013

Dobro je vedeti | apr. '13

Del vdovske pokojnine
Bralka A. Ž. iz Štajerske piše, da ji je mož umrl leta 1993 pri starosti 46 let, ona pa je bila takrat stara 41 let in zaposlena. Prav tako tudi hči, zato ni uveljavljala družinske pokojnine po očetu. Zdaj bralka že 6 let uživa starostno pokojnino, zanima pa jo, ali res ni upravičena do dela vdovske pokojnine po pokojnem možu. Rada bi tudi izvedela, kakšna bi bila pokojnina po pokojnem možu.
Že prejšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je veljal od 1. 1. 2000 do 31. 12. 2012, je uvedel pravico do dela vdovske pokojnine, ki jo ob izpolnjevanju pogojev, določenih v zakonu, lahko uveljavi vdova, vdovec ali oseba, ki je določeno časovno obdobje pred smrtjo partnerja živela z njim v zunajzakonski skupnosti. Tudi novi zakon, ki je začel veljati 1. 1. 2013, to pravico ohranja v nespremenjenem obsegu.
Upravičenec do vdovske pokojnine in lastne pokojnine, ki se odloči za uživanje svoje pokojnine (starostne, invalidske, predčasne), ima tudi pravico do dela vdovske pokojnine, odmerjenega v določenem odstotku od vdovske pokojnine.
Del vdovske pokojnine, ki se izplačuje poleg lastne pokojnine, je 15 odstotkov zneska pripadajoče vdovske pokojnine po umrlem partnerju, ta znesek pa je omejen na višino 11,7  odstotka najnižje pokojninske osnove. Skupno izplačilo lastne pokojnine in dela vdovske pokojnine tudi ne sme presegati višine starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe.
Bralka bi bila upravičena do tako odmerjenega dela vdovske pokojnine, če bi bila ob moževi smrti stara 45 let in 6 mesecev. Veljavni zakon namreč v prehodni določbi določa, da se za zavarovane primere – datum smrti pred 1. 1. 2013, uporablja zakon, veljaven do konca leta 2012, kar pomeni, da bi morala biti bralka leta 1993, ko ji je umrl mož, stara najmanj 45 let in 6 mesecev. Ob tej starosti bi nastopila tako imenovano čakalno dobo za uveljavitev vdovske pokojnine ali dela te pri starosti 50 let in 6 mesecev ali kadarkoli kasneje. Bralka, ki je bila ob smrti moža zaposlena in stara šele 41 let, tako nima pravice do dela vdovske pokojnine niti ne do vdovske pokojnine, ki bi jo uveljavila v primeru, če bi bila njena starostna pokojnina nižja od vdovske pokojnine, odmerjena pa bi ji bila v višini 70 odstotkov pokojnine, do katere bi bil upravičen njen mož ob svoji smrti.

Upokojitev invalida III. kategorije
Bralka A. K. iz Postojne je od leta 2007 invalid III. kategorije s polnim delovnim časom. Brez zaposlitve je ostala novembra 2012. Na zavodu za zaposlovanje ji bo junija letos ugasnila pravica do denarnega nadomestila, zato jo zanima, kdaj se bo lahko starostno upokojila. Do junija bo imela skoraj 22 let pokojninske dobe, stara bo 58 let in je brez otrok.
Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa višjo starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca, za zavarovanko pa poleg višje starosti še višjo pokojninsko dobo v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012. Prav zaradi zaostritve pogojev pa določenim kategorijam zavarovancev omogoča pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu.
Ena izmed teh kategorij so tudi zavarovanci, ki so do 31. 12. 2012 pridobili status delovnega invalida II. in III. kategorije invalidnosti in jim je na ta dan manjkalo do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj, če so bili na ta dan prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. Ti zavarovanci bodo lahko uveljavili pravico do starostne pokojnine po starih, ugodnejših pogojih.
Bralka, ki je 31. 12. 2012 imela status delovnega invalida III. kategorije in je bila prijavljena pri zavodu za zaposlovanje kot uživalka denarnega nadomestila po zakonu o urejanju trga dela, čeprav uživanje nadomestila za to kategorijo zavarovancev ni pogoj, torej lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do 31. 12. 2012. Pravico do starostne pokojnine po tem zakonu pridobi zavarovanka, ko dopolni starost 61 let in najmanj 20 let pokojninske dobe. Ker bralka že ima 20 let pokojninske dobe, se bo tako lahko upokojila čez tri leta, ko bo stara 61 let.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media