Sede ali stoje?

Sede ali stoje?

Dobro počutje | apr. '13

To za nas ni več vprašanje. Velja oboje. Vsaj v tem delu letnega časa, ko želimo vsem, da bi po gibanju namesto težke sape in utrujenosti začutili blagodejnost in prijetno toploto ter ravnovesje. In seveda tudi ne globlje mišične utrujenosti s spremljajočimi bolečinami. Po vadbi se bomo vedno počutili prijetno.

Vse doslej predstavljene vaje, vštevši tokratne in naslednje, so primerne predvsem za fizično aktivne. Dobro poznam pripombe, da se že z delom dovolj utrudite. Toda vzemite si nekaj minut in podrobno preberite opis vaj, nato si vzemite še nekaj minut in jih najprej naredite in šele potem pokomentirajte. Ob vajah pa bodite vestni tako kot ob delu.
Na hitro poglejte v prejšnji dve številki Vzajemnosti in za ogrevanje ponovite vse objavljene vaje. Naj pohvalim vse tiste, ki ste z rednim ponavljanjem že pravilno osvojili nekatere gibe. Seveda tudi ob pravilnem povezanem dihanju skozi nos, ki je vodilo vsega življenja.
Tokrat nadaljujemo s pravilnim razgibavanjem ramen in prsnega koša.
Po poravnavi hrbta in vratu stoje in sede potegnite eno ramo čim višje k ušesu in kar se da globoko vdihnite. Druga rama in roka naj počiva na stegnu. Ob izdihu ramo nežno spustite in začutite razteg v rami navzdol in v vratu na isti strani navzgor. Najprej naredite vajo samo z eno roko, dokler ne začutite, da je imate enostavno dovolj, da ne zmorete več delati enako intenzivno, se pravi do rahle utrujenosti. Enako ponovite še z drugo ramo in nato še z obema. Med vsako zamenjavo strani si privoščite vsaj tri prijetne vdihe in izdihe. Navidezno je zadeva preprosta, v resnici pa je ob globljem dihanju zelo zahtevna. Prepričajte se.
Med sedečimi vajami priporočam večkratno presedanje po lastnem občutku in potrebi. Tako presedanje sprosti in razbremeni ter pomaga pretegniti vse telo. Še posebej, če se boste potrudili in sledili zategnjenosti v telesu in ga zmanjševali z dodatnim pretegovanjem. Omenjenemu presedanju pa dodajmo še krepčilno različico. Sedite vedno na trdi podlagi, da dobro čutite stik zadnjice, kar vam omogoča stabilnost. Presedanje z namenom naredite iz istega začetnega položaja kot prejšnjo vajo. Drža sproščenih ramen in rok. Potrudite se in ob vdihu potegnite prsni koš čim bolj na eno stran, da boste imeli občutek, da vaša rebra na strani štrlijo navzven. Prsnemu košu sledi zadnjica z bokom na nasprotni strani, ki jo potegnite čim više in odlepite od sedala. Ob tem potegu boste prisiljeni zelo napeti nekatere mišice, druge pa popolnoma sprostiti. Ob izdihu se vrnite v normalno poravnano sedenje. Vajo delajte vedno s povezanim dihanjem in sproščeno vse do rahle zadihanosti. Vaja izboljša tudi ravnotežje telesa.
Toplo in sončno dihanje z nasmehom je pravi balzam za dušo in telo. Lepa in zdrava drža pa tudi. Potrudimo se, močno vdihnimo ter razširimo zgornji del prsnega koša. Za boljšo pomoč položite roki na trebuh in se ob vdihu močno izprsite. Ob tem stisnite lopatici, spustite ramena in rahlo privzdignite brado. Ob izdihu se samo sprostite. Vaja okrepi tudi mišice zgornjega dela hrbta, odpiramo predvsem ves zgornji del pljuč pod prsnico.  Kot vse, tudi to vajo delajte, dokler je dihanje povezano in enakomerno globoko skozi nos. To je dihanje, ki je pregovorno bolj žensko. Dobro pa je, da se ga zavedamo prav vsi. Prihodnjič bomo dodali še dihanje v hrbet in trebuh ter osvojili t.i. popolni vdih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media