Očarljiva južna Švedska

Očarljiva južna Švedska

Prosti čas | okt. '13

Švedska me je hitro prevzela. Še posebno, ko sem zapustil večja mesta na jugu in zapeljal v neskončne gozdove ter med številna jezera. Marsikje je mogoče prenočiti kar v kampu. Tudi če nimate svojega šotora, se lahko odločite za to možnost, saj je v preprostih bungalovih pogosto na voljo nekaj ležišč.

Med vožnjo po prostranstvih Švedske me je nekega dne ob cesti presenetil mlad los, ki se ni pustil motiti med smukanjem listja z grma. Čez nekaj časa se je brez strahu sprehodil na drugo stran ceste in izginil med zelenjem. Šele tedaj sem opazil dva odrasla losa, ki sta le nekaj korakov stran miroljubno prežvekovala travo in se prav tako nista zmenila za vsiljivca.
Los je največja žival, na katero lahko naletite v švedskih gozdovih. Ne sicer prav pogosto, zato pa si ga je od blizu najlaže ogledati v živalskem vrtu ali v katerem od safari parkov, kjer se lahko kar z avtomobilom zapeljete med te živali.

Atraktivna vodna pot
V kampih ali bližnji okolici je po navadi dobro poskrbljeno za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Gozdovi so pravi raj za pohodnike in kolesarje ter nabiralce gob in drugih gozdnih sadežev, jezera pa nudijo obilo izzivov za ljubitelje čolnarjenja in ribolova. Največja so tudi dovolj velika za plovbo manjših ladij in seveda jadrnic, ki v toplejših mesecih dobesedno preplavijo najbolj privlačna jezera in razčlenjeno morsko obalo ob Baltskem morju. Mnogi si omislijo plovbo po umetnih prekopih, ki povezujejo številna jezera. Po njih je mogoče pluti vse od Stockholma pa do Göteborga, skoraj petsto kilometrov daleč! Plovbo skozi kanale omogočajo velike zapornice, s pomočjo katerih jadrnice in manjše ladje premagujejo skoraj sto metrov višinske razlike. Vodni kanali predstavljajo eno največjih švedskih turističnih atrakcij, saj skoznje na leto pluje blizu dva milijona turistov! Na voljo imajo možnost počitka v manjših marinah ali v prijetnih mestih.

Dežela steklarjev
V vzhodnem delu švedske pokrajine Smaland ima že večstoletno tradicijo steklarska obrt. Od tod prihajajo stvaritve najbolj znanih švedskih steklarjev, ki jih poznajo na vseh koncih sveta. Med mestoma Nybro in Vaxjo si je mogoče ogledati steklarske delavnice, od katerih so mnoge tudi v več kot sto let starih steklarskih zgradbah. Ob njih so obvezno odprte še tovarniške prodajalne in galerije, kjer so izdelki precej cenejši kot v drugih trgovinah, s turistično kartico Glasriket pass pa so še cenejši. Nakup kartice (približno 10 evrov) omogoča tudi brezplačne vodene oglede štirinajstih steklarn, ter popuste v različnih lokalih in na prireditvah.
Nekoč so bile steklarske delavnice za vse vaščane pravo družabno središče. Še zlasti ob zimskih večerih so se vaščani radi zbirali ob toplih pečeh in pekli krompir, ribe, zlasti slanike, in sirove pogače, zraven pa so si pripovedovali zgodbe. Pogosto se je v družbi našel tudi kdo s harmoniko in priložnost za zabavo je bila nared. V nekaterih steklarnah še delujejo različni ansambli in pevski zbori.
Steklarne se prizadevajo privabiti obiskovalce tudi s tradicionalnim festivalom stekla – Glaskonst, ki traja vse od konca maja pa do konca avgusta. Na številnih razstavah unikatnih steklarskih izdelkov se predstavi kakih trideset umetnikov. Glaskonst je vsako leto nova priložnost za spoznavanje najnovejših tokov v švedskem oblikovanju stekla.

Sodobni oblikovalci
Nekoč je bil za obratovanje steklarn pomemben kremenčev pesek kot surovina in obilje lesa za kurjavo, ki so ga nudili okoliški gozdovi. Dandanes steklarnam omogoča preživetje sodobno oblikovanje, kar je povezano s tesnim sodelovanjem umetnikov, oblikovalcev in steklarskih mojstrov. Najbolj znane steklarne, kot so Kosta Boda, Afors, Orrefors in Mats Jonasson Maleras, stalno sodelujejo s številnimi oblikovalci in jim nudijo kar najboljše možnosti za ustvarjanje novih zamisli. Prodajalne in galerije, v katerih so naprodaj stekleni izdelki, so tako res prava paša za oči in velika skušnjava za turiste. Že za najmanjši kozarec iz uspešnejših kolekcij pa je treba odšteti vsaj deset evrov, cena malo večje vaze pa lahko presega tudi dva tisoč evrov, seveda v švedskih kronah!
Med najbolj priljubljenimi izdelki so kozarci s tanko spiralo, ki se dviguje proti vrhu. Na prvi pogled preprost kozarec zahteva kar precej dela in sodelovanje kar sedmih specialistov.

Dežela Pike Nogavičke
Smaland je že zaradi naravnih danosti ena izmed najbolj privlačnih švedskih pokrajin. Domačini pa so znali izkoristiti tudi njeno pestro in zanimivo preteklost ter jo povezali s sodobnim turizmom. Poleg steklarske obrti obiskovalce privabljajo tudi številni drugi umetniki in rokodelci,pa muzeji, parki, v katerih se je mogoče srečati s priljubljenimi losi, ter tematski parki med katerimi je najbolj znan Svet Astrid Lindgren v pisateljičinem rojstnem mestu Vimmerby. V parku je seveda mogoče srečati Piko Nogavičko in druge knjižne junake ter si ogledati muzej, posvečen najbolj priljubljeni švedski mladinski pisateljici.

Z avtomobilom na pot
Najkrajša pot na Švedsko (nekaj več kot 1000 kilometrov) z avtomobilom vodi prek Nemčije in s trajektom iz mesta Rostock v švedski Trelleborg. Trajekti so kar zasedeni, zato je še zlasti v poletnem času priporočljiva rezervacija. Za avto in potnike je treba odšteti kakih 130 evrov. Nekoliko cenejša, a daljša je vožnja preko Danske. Vendar se tudi tu ni mogoče izogniti krajši vožnji s trajektom ali plačilu mostnine. Dansko s Švedsko namreč povezuje 16 kilometrov dolg cestno-železniški most, ki se začenja s štiri kilometre dolgim podvodnim predorom pred Kobenhavnom. Mostu so dolgo nasprotovali okoljevarstveniki in domačini z obeh strani morskega preliva, po dograditvi pa je vedno bolj priljubljen, saj je to najhitrejša in najbolj enostavna povezava med državama. Tudi cenovno, saj je treba za vožnjo odšteti prav toliko kot za plovbo s trajektom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media