Urejen dom za dobro počutje in varno bivanje

Urejen dom za dobro počutje in varno bivanje

Prosti čas | okt. '13

Bivališče urejamo zase, zato naj bo oprema izbrana in razporejena po naših potrebah in navadah. Na prvem mestu sta udobje in varnost. Premišljeno izkoristimo prostor, da ostane prostoren, zračen in pregleden.
Omare za shranjevanje so nepogrešljiv del vsakega prostora. V predsobi je to garderobna omara za sezonska vrhnja oblačila. Garderobna omara v spalnici naj bo dovolj prostorna, red v njej ustvarimo s policami, predali in škatlami za drobne stvari (nogavice, perilo in podobno). Pri garderobni omari s klasičnimi vrati naj bo kot odpiranja najmanj 110 stopinj, še bolje je 165 stopinj. Tako odprta vrata zavzemajo manj prostora in omogočajo lažjo uporabo izvlečnih polic, košar in mrež ter obešalnikov in notranjih predalov. Garderobna omara ima lahko tudi preklopna ali drsna vrata.

Vgradne omare vnesejo v prostor red.
Raznovrstna in večnamenska uporabnost ter optimalen izkoristek prostora so prednosti vgradnih omar pred prostostoječimi. Postavimo jih lahko v različne bivalne prostore, ker se izvedba zunanjosti in notranjosti ter velikost (višina, širina in globina) omare prilagodijo našim željam in možnostim, ki jih ponuja prostor. Z vgradno omaro zapolnimo prostor od tal do stropa, od stene do stene. Postavimo jo v nišo, ob steno, v prostor (kot predelno steno), pod poševen strop, pod stopnice, v mansardo. Ustvarimo prijeten in zračen bivalni prostor, ki je na videz brez velikih kosov pohištva. Izdelava po meri nam zagotavlja, da je omara res uporabna. Vgradne omare z drsnimi vrati niso več samo prostorne garderobne omare v spalnici. Uporabimo jih lahko kot knjižne omare in regale v dnevni sobi, kot delovni prostor v omari, kot shrambo v kuhinji ali kot prostor za pralni in sušilni stroj ali bojler v kopalnici. V predsobi lahko v vgradno omaro poleg obutve in vrhnjih oblačil shranimo tudi sesalnik, likalno desko, športno opremo, čistila, kovčke in še marsikaj. Ogledala na drsnih vratih optično povečajo hodnik ali predsobo in ga dodatno osvetlijo z odbojem svetlobe. V prostor postavljene stenske vgradne omare lahko nadomeščajo predelno steno. Lahko so enojne, dvojne ali kombinirane, s prehodom ali brez njega.
Vgradne omare imajo različne vrste vrat in zapiranja. Lahko so klasična krilna, drsna ali pomična, sklopna ali harmonika vrata. Drsna vrata s polnili iz različnih materialov so tudi dekorativen del opreme, zanje uporabimo mediapan, oplemeniteni iveral, furnirane plošče. Vrata so masivna ali pa gre za okvir (lahko tudi kovinski) s polnilom. Polnila so iz pleksi stekla ali stekla, ki je lahko kaljeno, barvno, matirano, gravirano, potiskano (sitotisk, fotografije) ali peskano. Lahko si omislimo vitraž ali ogledala različnih odtenkov. Površina polnil je lahko obdelana z različnimi tapetami, tekstilom in podobnim materialom. Za enostavno vzdrževanje in čiščenje so najprimernejše gladke površine. Zelo pomembno je kakovostno okovje. Boljša vodila so iz aluminija, ki je trden in vzdržljiv material. Biti morajo neslišna in gladko tekoča ter z blažilci udarca. Z uporabo kakovostnih vodil se ne povesijo ali ukrivijo niti še tako težka drsna vrata.
Notranjost vgradne omare oblikujemo po namenu uporabe. Za obešanje oblačil izbiramo med različnimi palicami in obešalnimi drogovi, ki so lahko klasični, dvižni, izvlečni ali potezni obešalniki. Osnovna notranja oprema sodobne garderobne omare so še različni fiksni ali izvlečni predali, mobilni predalniki; klasične in izvlečne police ter različne košare (mrežaste iz kovine ali plastike in take iz blaga). Praktični dodatki so tudi obešala za hlače in krila, za kravate, rute, šale in čevlje ter tudi različni drobni shranjevalni elementi, kot so pladnji, škatle in podobno. Različni dvižni mehanizmi, denimo potezni obešalnik, nam olajšajo dostop do višjih predelov omare. Pomembna je tudi osvetlitev, ki se prižge, ko se odpro vrata omare.
Vgradne omare imajo lahko hrbtišče ali so brez njega. Omare, ki segajo do stropa in so vgrajene v nišo ali postavljene ob steno, so po navadi brez hrbtišča. To poveča zračnost in omogoča kroženje ter prost pretok zraka. Zadnja stena je obdelana s pralno barvo, ki omogoča dihanje zidu in ne pušča sledov na oblačilih.
Če imamo dovolj prostora, si omislimo samostojno garderobno sobo ali garderobni prostor, imenovan tudi »walk-in-closet« omara. Od preostalega prostora  jo ločimo s pregradno steno z drsnimi vrati, notranjost pa oblikujemo po želji z različnimi elementi.

Prostora za shranjevanje ni nikoli preveč.
Za shranjevanje izkoristimo različne kotičke in predmete, denimo klop za lažje obuvanje v predsobi. Suh prostor pod stopnicami preuredimo v omaro za čevlje, oblačila ali posteljnino. V spalnici lahko prostor pod posteljo uporabimo za škatle, zaboje ali predale na kolesih. Pazimo le na enostavno prestavljanje embalaže in čiščenje pod ležiščem. Na nočni omarici poskrbimo za red s primernimi predmeti za shranjevanje drobnih stvari (zdravil in podobno). V kuhinji uporabimo steklene kozarce za shranjevanje živil ali drobnih predmetov. Recepte uredimo v mape ali škatle. Tudi jedilna klop je uporabna za shranjevanje. Pod pult umivalnika namestimo predalnik na kolesih, različne košare ali zaboje. V dnevni sobi uporabimo veliko škatlo, pleteno košaro, zaboj ali skrinjo za shranjevanje knjig, revij in časopisov. Če ima tak shranjevalni element trdno ohišje, je obenem lahko dodatna mizica ali sedež. Dodatni elementi iz lesa, kovine, plastike, stekla, bambusa ali kartona so različni regali ali manjši predalčniki in poličniki, ki jih postavimo na tla, na pohištvene elemente ali pritrdimo na steno. Zelo uporabni so taki s kolesci (vozički, predalniki, poličniki, košare, zaboji in podobno). Enostavno jih premikamo po prostoru in postavimo tja, kjer nas ne ovirajo. Pomagamo si lahko tudi z različnimi stojali, obešali in policami.
Sprotno pospravljanje je najlažje in najbolj učinkovito. Starejši bolj ali manj zagreto hranimo vse mogoče drobne stvari in spomine različnih vrst. Kdaj pa kdaj jih preglejmo in neusmiljeno zmečimo stran vse, česar ne potrebujemo. Odstranjevanje navlake nam mora priti v navado. Vse, kar je za nas nepogrešljivo, pregledno shranimo v priročne elemente – mape, škatle, košare, zaboje, skrinje in podobno. Enostavno embalažo izdelamo tudi sami. Če jo obdelamo enotno – v enakih barvah, enakih vzorcih, v odtenkih ene barve – deluje celovito in dekorativno in je zanimiv barvni poudarek v prostoru. Škatle opremimo z napisi, kaj hranimo v njih. Za red na policah ali v omari lahko uporabimo škatle s pokrovi ali brez njih. Fotografije, dokumente in podobno shranimo v različnih mapah. Na pisalni mizi ustvarimo red z uporabo različnih škatlic, posodic in pločevink. Posamezne predalčke v ohišju lahko postavimo v odprte regale v dnevni sobi, lahko jih uporabimo v spalnici, v garderobni omari ali v kuhinji.
Za različne zbirke, spominke ali naše izdelke uredimo domač razstavni prostor v dnevni sobi, jedilnici, predsobi, na hodniku ali stopnišču. Pri izbiri razmislimo o čiščenju, predvsem o brisanju prahu, pa tudi o varnosti. Pri izboru bodimo kritični, saj pridejo razstavljeni predmeti do veljave le, če jih ni preveč. Zelo pomembna je pravilna splošna in namenska osvetlitev razstavljenih predmetov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media