Prisluhnimo, a z razumom!

Prisluhnimo, a z razumom!

Dobro je vedeti | jul. '14

Te dni nas mnogi oblegajo, saj je kampanja za predčasne parlamentarne volitve že v polnem razmahu. Trinajsti julij se hitro bliža in vsak glas je pomemben.
Kandidati in stranke (stare in nove) si prizadevajo volivce prepričati, da gredo na volitve in da glasujejo prav zanje. Tudi na veliko obljubljajo, kot prejšnje čase. Obljubljali so nam že lepšo prihodnost, raj na zemlji in ne v nebesih, nikakor pa ne pekla. Same lepe besede, na katere pa so pozabili že dan po volitvah. Smo na njihove obljube pozabili tudi mi in nas ne zanima, kaj se je zgodilo z njimi? Ne bi nam smelo biti vseeno, saj gre za naše življenje. Komu bomo namenili svoj glas v prihodnjih štirih letih? To je vprašanje, ki si ga moramo zastaviti prav vsak dan pred volitvami, da bi se dokopali do pravilnega odgovora. In bodimo državotvorni, mislimo na interese naše skupnosti kot celote in ne le na interese posameznih skupin ali celo lastne interese. Zato dobro prisluhnimo zdajšnjim in morebitnim prihodnjim politikom, kaj nam govorijo. Prisluhnimo jim z razumom in ne s srcem in čustvi, saj poznate pregovor »Besede mičejo, dejanja vlečejo«. Ne potrebujemo več obljub, ki niso uresničljive, saj jih je bilo že preveč in nam niso koristile, prej bi rekla, da so nam škodovale.
Naj vas kot pripadnica upokojenske generacije spomnim le na eno takih obljub izrečeno pred volitvami, da bodo poskrbeli za to, da bodo pokojnine dosegle 1000 evrov. Res je, ta obljuba dana že pred leti, ko o krizi, s katero se spopada naša država že več let, ni bilo ne duha ne sluha. Vendar je bilo že tedaj vsakemu razumniku popolnoma jasno, da je ne bo mogoče uresničiti niti v prihodnjem štiriletnem mandatu niti ne v naslednjem. Zdaj pa nam vnovič marsikaj obljubljajo, pa naj gre za pokojnine, delovna mesta, gospodarsko rast, konkurenčnosti itd.
Zakaj politiki sploh dajejo neuresničljive obljube? Odgovor je preprost. Zato, da bi z njimi pridobili volivce in si zagotovili njihov glas. A ne prezrimo tudi znanega slovenskega reka: »Osel gre le enkrat na led«, ki naj nam bo v poduk na letošnjih volitvah. Volitev se udeležimo množično in tako izpolnimo svojo državljansko pravico in tudi dolžnost. Toda ravnajmo odgovorno, razumno in pogumno ter svoj volilni glas podarimo tistemu kandidatu, za katerega smo prepričani, da si bo resnično prizadeval za blaginjo ljudstva.
Dobro poznam razpoloženje naše upokojene generacije. Vem, da si želi mirno jesen življenja, da bi v njej uživala zasluženo pokojnino. Želi si, da bi jo spoštovali, saj je z dolgoletnim delom ustvarjala materialno osnovo, s katero danes upravlja in gospodari aktivna generacija. Kljub dosedanjim obljubam pa se materialni položaj upokojencev v zadnjih letih ni izboljšal, nasprotno, še poslabšal se je. Naj vnovič opozorim, da se je realna vrednost pokojnin že četrto leto zapored znižala predvsem na račun interventnih ukrepov, povezanih z usklajevanjem pokojnin. Na podlagi statističnih podatkov ZPIZ lahko ugotovimo, da se je realna vrednost pokojnin v posameznem letu znižala:


v letu 2013 za 1,9 odstotka,
v letu 2012 za 3,5 odstotka,
v letu 2011 za 1,4 odstotka in
v letu 2010 za 0,7 odstotka.


Kot je znano, tudi za leti 2014 in 2015 ni predvideno usklajevanje pokojnin. Upokojenci razumemo, da je treba bremena krize porazdeliti med vse državljane, vendar pa menimo, da smo že dali svoj prispevek. Zato odločno nasprotujemo temu, da bi politika razmišljala o možnosti, da bi tudi za prihodnja leta (2016-2018) uveljavila zamrznitev usklajevanja pokojnin. In da o tem res razmišlja, je mogoče razbrati iz »Analize učinkov pokojninske reforme in nadaljnji koraki«, ki prikazuje, kakšni naj bi bili finančni učinki ali prihranki v prihodnje. Upokojenci odločno zahtevamo, naj aktualna in nova politika prizadevanja usmeri v to, kako zagotoviti dolgoročno finančno stabilnost pokojninske blagajne. Med drugim bo zagotovljena tako, da bodo prispevki zavarovancev in delodajalcev spet postali glavni vir prihodkov pokojninske blagajne. Nesprejemljivo je, da leta in leta dopuščamo, da številni ne izpolnjujejo svojih zakonitih obveznosti, hkrati pa se razglašamo za pravno državo. Za finančno stabilnost pokojninske blagajne je zato izrednega pomena obljuba, da bodo politiki zagotovili odprtje na tisoče novih delovnih mest. Prav ob tej obljubi jim zastavimo vprašanja, s kakšnimi konkretnimi ukrepi bodo to dosegli. Mlademu rodu pa želimo, da bi svoje pridobljeno znanje dal na voljo svoji prelepi domovini, ne pa tujini.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media