Vrtna sezona je pred durmi

Prosti čas | feb. '15

Februarja, ko so noči še hladne, je že pravi čas, da načrtujemo prve zasaditve in se pripravljamo na setev vrtnin in dišavnic. Odločimo se lahko za neposredno setev na gredo ali pa sadike vzgojimo v zavarovanem prostoru, od koder jih pozneje presadimo na prosto, kjer bomo vrtna tla v naslednjih dneh primerno obdelali in pognojili.

Za setev, vzgojo in presajanje sadik uporabimo specialno zemljo bio plantella start za setev in pikiranje. Za hitro kalitev priporočamo, da se substrat nikoli v celoti ne presuši. Po pikiranju sadike zalijemo z vitaminskim kompleksom bio plantella vita, ki stimulira ukoreninjenje in okrepi rastlino.

Z organskim gnojilom do zdravih vrtnin

V samooskrbnem vrtu priporočamo organsko gnojenje. Če je v tleh dovolj organske snovi, voda še posebno v poletnih mesecih dalj časa ostaja v območju korenin, bolje se vežejo tudi vsa dodana hranila. Dodana organska snov rahlja težko in zbito zemljo, tudi peščena postane rodovitnejša, saj se pridelek poveča kar za 30 odstotkov. Poleg tradicionalnih gnojil nam bodo zagotovo v pomoč sodobna organska gnojila, ki imajo pri izboljšavi tal odločilno vlogo, hkrati pa je poraba kar 30-krat manjša od tradicionalnih gnojil (hlevski gnoj ipd.). Za temeljno in dopolnilno gnojenje vseh vrst rastlin uporabimo dolgo delujoče organsko gnojilo v obliki pelet plantella organik, ki je popolnoma organskega izvora in je najboljša alternativa kompostu ter hlevskemu gnoju, saj bistveno prednjači po vsebnosti hranil, deležu (%) suhe snovi in organske mase. Dolgo delujoče organsko gnojilo v obliki pelet plantella organik K je obogateno z naravnimi viri kalija, kar je še zlasti primerno za: paradižnik, papriko, jajčevce, kumare, buče, krompir, korenje, zelje, vinsko trto, oljke in sadno drevje.

Vsebnost hranil, delež (%) suhe snovi in organske mase – primerjava

 

Dušik

(kg N/t)

Fosfor

(kg P2O5/t)

Kalij

(kg K2O/t)

Delež suhe snovi

(%)

Delež organske mase (kg/t)

plantella organik

 

50

 

30

 

20

 

90

 

670

plantella organik K

40

20

100

 

550

kokošji gnoj

24

19

13

60

370

organski kompost iz org. odpadkov

 

7

 

 

5

 

6

 

66

 

280

svinjski gnoj

7

4

7

9

50

 Padavica sadik

Če se nam zgodi, da mlade rastlinice zelenjadnic poležejo in dobesedno izginejo, imamo verjetno težavo s padavico sadik, ki jo povzroča gliva Phytium debaryanum. To se lahko zgodi tudi pred kalitvijo in takrat sploh ne vzklijejo. Bolezen je najpogostejša v toplih gredah in rastlinjakih, ker glivi ustrezata zlasti toplota in vlaga. Ker se gliva zadržuje v zemlji, pazimo, da za setev občutljivih rastlin uporabimo novo zemljo, ki je razkužena proti boleznim. Na vrtu lahko uporabimo kar univerzalno vrtno zemljo plantella. Tla ne smejo biti zbita. Težkim tlom pa zato redno dodajamo kamninsko moko plantella biovit.

Strokovnjaki Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media