NA KNJIŽNI POLICI

apr. '15

Gorazd Gorišek: Razširjena slovenska planinska pot

Založba Planinska zveza Slovenije, 23,90 evra

Vsem tistim, ki želijo raziskati Slovenijo na enega izmed najzanimivejših načinov – peš, bo prišel prav ta vodnik. Obsega 44 ciljev po vsej Sloveniji od vrhov v visokogorju čez gozdnate hribe do blagih severovzhodnih gričev.

Ture so opisane sistematično in natančno, kar omogoča uporabniku hiter vpogled, ki ga potrebuje pri načrtovanju gorskega podviga. Avtor zapiše glavne značilnosti območja, naravne in kulturne znamenitosti, navede podatke za načrtovanje izleta ter zahtevnost poti ter podrobno opiše vzpon in sestop na posamezni cilj. Posebna odlika vodnika je, da avtor v spodbudo za ponovni obisk navede še tudi druge mogoče poti do vrha.

Brigite Speck: Stevija, čudežno sladilo

Celjska Mohorjeva družba, 25 evrov

Stevija (Stevia rebaudiana) je zel, ki je v Evropo prišla iz Latinske Amerike. Je veliko slajša od sladkorja, vendar skoraj brez kalorij. Ker ne zvišuje ravni krvnega sladkorja, je primerna za ljudi s prekomerno težo, za sladkorne bolnike tipa 1 in tipa 2 in za vse, ki se želijo prehranjevati čim naravnejše. Uporabljamo jo za pripravo osvežilnih pijač in vseh vrst sladic, primerna je tudi za vkuhavanje sadja (kompoti, marmelade …) in vlaganje zelenjavnih sladkokislih jedi. Avtorica navaja kar nekaj preizkušenih receptov. Pri pripravi jedi lahko uporabljamo sveže ali posušene lističe rastline, ki jo brez težav gojimo na vrtu ali kar v lončku na okenski polici, na voljo je kot tekočina v koncentrirani obliki ali v obliki tablet, morda najpriročnejša pa je uporaba stevijinega izvlečka v prahu.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media