NA KNJIŽNI POLICI
Gorazd Gorišek: Razširjena slovenska planinska pot
Založba Planinska zveza Slovenije, 23,90 evra
Vsem tistim, ki želijo raziskati Slovenijo na enega izmed najzanimivejših načinov – peš, bo prišel prav ta vodnik. Obsega 44 ciljev po vsej Sloveniji od vrhov v visokogorju čez gozdnate hribe do blagih severovzhodnih gričev.
Ture so opisane sistematično in natančno, kar omogoča uporabniku hiter vpogled, ki ga potrebuje pri načrtovanju gorskega podviga. Avtor zapiše glavne značilnosti območja, naravne in kulturne znamenitosti, navede podatke za načrtovanje izleta ter zahtevnost poti ter podrobno opiše vzpon in sestop na posamezni cilj. Posebna odlika vodnika je, da avtor v spodbudo za ponovni obisk navede še tudi druge mogoče poti do vrha.
Brigite Speck: Stevija, čudežno sladilo
Celjska Mohorjeva družba, 25 evrov
Stevija (Stevia rebaudiana) je zel, ki je v Evropo prišla iz Latinske Amerike. Je veliko slajša od sladkorja, vendar skoraj brez kalorij. Ker ne zvišuje ravni krvnega sladkorja, je primerna za ljudi s prekomerno težo, za sladkorne bolnike tipa 1 in tipa 2 in za vse, ki se želijo prehranjevati čim naravnejše. Uporabljamo jo za pripravo osvežilnih pijač in vseh vrst sladic, primerna je tudi za vkuhavanje sadja (kompoti, marmelade …) in vlaganje zelenjavnih sladkokislih jedi. Avtorica navaja kar nekaj preizkušenih receptov. Pri pripravi jedi lahko uporabljamo sveže ali posušene lističe rastline, ki jo brez težav gojimo na vrtu ali kar v lončku na okenski polici, na voljo je kot tekočina v koncentrirani obliki ali v obliki tablet, morda najpriročnejša pa je uporaba stevijinega izvlečka v prahu.