Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | okt. '15

ODGOVORNOST

Naročnica mi je na srečanju razložila, da je odrasli sin, ki živi z njima, nezadovoljen s svojim življenjem, za kar krivi starša. V času njegovega odraščanja naj bi bila premalo pozorna do njega, po njegovem sta zanemarjala njegove potrebe, se mu premalo posvečala in podobno. Zaradi tega zdaj kot tridesetletnik ne more živeti normalno, starša izsiljuje za denar, grozi jima, da bo doma vse razbil, ju celo fizično napadel … Mama njegovim grožnjam popusti, da bo mir v hiši, vendar ni nič boljše. Ne posluša partnerja, ki ji prigovarja, naj sinu postavita meje, kar pomeni, naj začne skrbeti sam zase.

Kaj pomeni prevzeti odgovornost? Se zavedati, da ima vsak izmed nas na voljo različne izbire, kako bo živel. Lahko se odločimo in izberemo vlogo žrtve, tako kot njun sin, ali izberemo stališče zmagovalca, in sicer da gremo po težji, vendar pravi poti. Če hočemo v življenju imeti občutek, da imamo kontrolo v svojih rokah in da doživljamo uspeh za uspehom, moramo v to vložiti trud, ne pa se samo smiliti samim sebi. Mogoče je res, da starša nista bila idealna, ampak takšnih ni. Naredila sta najboljše, kot sta znala, in za svoje ravnanje se nista dolžna nikomur opravičevati, niti svojemu otroku. Najverjetneje sta postavljala premalo zahtev, ga ščitila pred vsakršnim razočaranjem in neudobjem, kar pa je povzročilo, da je razvajen in nevajen prenašati frustracije.

Življenjskih težav ne moremo namreč rešiti drugače, kot da jih enostavno začnemo reševati. Najprej pa moramo prevzeti odgovornost, da lahko svoje težave rešimo le sami, in nihče drug. Ker pa to prinaša s seboj neugodje in celo bolečino, je lažje reči, da je nekdo drug dolžan reševati naše zagate. Če bo sin želel v resnici odrasti, se bo moral naučiti, da sam izbira svoje počutje. Starša mu lahko izkažeta pravo ljubezen tako, da mu postavita rok za izselitev in mu, ko bo znova grozil, preprosto rečeta: »Ne, nisva odgovorna za tvoje odraslo življenje.« Obema bo pomagalo prepričanje, da je njun sin sposoben in ne bo kar umrl od hudega, ampak da je to priložnost, da začne uporabljati svojo moč, česar mu v zdajšnjem položaju enostavno ni treba.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media