Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '16

SOLIDARNOSTNA POMOČ

Naročnica, stara 52 let, sprašuje, ali ji zaradi triletnega neprekinjenega bolniškega dopusta pripada pravica do solidarnostne pomoči, koliko časa lahko največ traja bolniški dopust in ali je varovana pred morebitno odpovedjo delovnega razmerja. Zanima jo še, kako je s pravico do letnega dopusta in regresa. Delavka še pojasni, da je v pogodbi o zaposlitvi opredeljeno, da jo poleg zakona o delovnih razmerjih zavezuje tudi panožna kolektivna pogodba.

Pravica do solidarnostne pomoči ni zakonska pravica, ampak jo običajno urejajo kolektivne pogodbe. Po vpogledu v relevanten člen panožne kolektivne pogodbe ugotavljam, da pravica do solidarnostne pomoči sicer pripada delavcu tudi v primeru bolezni, zaradi katere je odsoten več kot šest mesecev, toda le na predlog sindikata. Pogajalec na strani delavcev ob sprejemanju te kolektivne pogodbe je bil sindikat, ki si je izboril določene ugodnosti za svoje člane. Ali sindikat predlaga izplačilo solidarnostne pomoči tudi za nečlane, je bolj malo verjetno, potreben bi bil vpogled v interne akte sindikata, ki za uveljavitev pravic iz naslova članstva po vsej verjetnosti določajo tudi minimalno predhodno obdobje članstva.

Trenutno veljavna zdravstvena zakonodaja ne omejuje maksimalne dolžine bolniškega dopusta, toda dejstvo je, da če je zdravljenje končano, delavec pa še vedno ni zmožen za delo, je običajno predlagana uvedba invalidskega postopka.

Načeloma ji tudi v času bolniškega dopusta lahko podajo odpoved zaradi poslovnih razlogov, če so izpolnjeni siceršnji pogoji za takšno odpoved, in odpovedni rok nemoteno teče vse od prvega dne po vročitvi odpovedi, pri čemer bolniški dopust predstavlja le relativno oviro za prenehanje delovnega razmerja. Če ima delavka ob izteku odpovednega roka še vedno bolniški dopust, se odpovedni rok podaljša, vse dokler ni spet vsaj deloma sposobna za delo, maksimalno pa za 6 mesecev.

Tudi v času nepretrganega bolniškega dopusta delavki pripada pravica do dopusta, in ne glede na to, da ga popolnoma nič ne izrabi, je upravičena tudi do regresa, saj je ta pravica že kar nekaj let odvisna od pravice do dopusta, torej ne od dejanske izrabe le-tega.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 9. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media