Vhod v telo naj bo čist

Dobro počutje | sep. '16

Špela Blažič, ustna higieničarka

Ustna higiena je pomemben temelj varovanja zdravja zob, ustne votline in zdravja sploh. Nanjo v zrelih letih nikakor ne smemo pozabiti, ampak jo moramo še okrepiti, nam je povedala ustna higieničarka Špela Blažič iz Dentalnega centra Clarus. Nega v okolici protetičnih nadomestkov je še zahtevnejša in vpliva tudi na to, kako dolgo bomo le-te lahko uporabljali.

Strokovnjakinja ugotavlja, da je zavedanje o pomenu temeljite ustne higiene v vseh življenjskih obdobjih vedno boljše. Manj je tistih, ki menijo, da je izguba zob v starosti nekaj povsem normalnega. »Vsak od nas si želi, da bi ohranil zobe do konca življenja,« pravi in je prepričana, da bodo zobne proteze nekoč dejansko postale redkost.

Krvavitev med ščetkanjem je opozorilo

Skrbna ustna higiena ni pomembna samo zaradi skrbi za boljšo obstojnost protetičnih nadomestkov (mostičkov ali zobnih vsadkov), ampak tudi zaradi večje dovzetnosti za pojav parodontalne bolezni in kariesa.

Sogovornica opozarja na pogostost parodontalne bolezni oziroma vnetja obzobnih tkiv pri starejših. V Dentalnem centru Clarus na primer opažajo, da ima 90 odstotkov njihovih starejših pacientov ob prvem obisku že napredovalo parodontalno bolezen, pri kateri so parodontalni žepi globlji od šestih milimetrov. Veliko je takih, ki mislijo, da je krvavitev med ščetkanjem zob nekaj povsem normalnega, in ji tako ne namenijo dovolj pozornosti. Prav krvaveče dlesni pa so lahko opozorilo, da so se v ustih bakterije čezmerno razmnožile. Znaki vnetja so rdeča, nabrekla in boleča dlesen. Če se v nekaj dneh kljub pravilni ustni higieni vnetje ne umiri, je treba obiskati zobozdravnika. Dalj časa, ko vnetje traja, večja je verjetnost posledic, bolj se dlesen odmakne. Bakterije pa izločajo tudi snovi, ki raztapljajo trda zobna tkiva.

Kot pojasnjuje Špela Blažič, je karies na zobnem vratu pogosta težava starejših prav zato, ker se dlesen nekoliko odmakne. »Korenina ni zaščitena s sklenino in je tako dovzetnejša za nastanek kariesa oziroma zobne gnilobe. Pravilna ustna higiena je še kako nujna.« Pojasni, da se parodontalna bolezen lahko začne že v mladosti, pogosto zaradi nezadostne in nepravilne nege ustne votline, a pomembno je tudi, koliko smo k tovrstnim težavam že genetsko nagnjeni. Sprva se obzobno tkivo uspešno obnavlja, a z leti vnetja obzobnih tkiv kljub temu pustijo posledice, ki lahko pomenijo izgubo zob in dolgotrajno zdravljenje. Poleg tega bakterije, ki povzročajo vnetje obzobnega tkiva, potujejo po vsem telesu in lahko povzročajo številne težave tudi drugje – v možganih, srcu, žilah, pljučih in še kje.

Velja tudi obratno. »Sistemske bolezni (srčno-žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorna bolezen, osteoporoza …) in jemanje zdravil še dodatno povečajo potrebo po parodontalnem zdravljenju,« ugotavlja sogovornica.

Proteza ali vsadek

Zaradi izgube zob je kar nekaj ljudi prisiljeno nositi protezo. Ko jo dobimo, moramo zanjo ustrezno skrbeti. Ne zadošča, da jo zvečer pustimo v kozarčku s tableto, ampak jo lahko dobro očistimo le s krtačko. Če imamo protezo, to tudi ne pomeni, da nam zobozdravnika ni treba več redno obiskovati, opozarja Špela Blažič. »Razlogov je lahko več. Včasih proteza svoje vloge ne opravlja dovolj dobro ali pada iz grebena. Nastanejo otiščanci, lahko tudi razjede na kostnem tkivu. Rane, ki nastanejo v ustni votlini, so zelo boleče in moteče ter seveda onemogočijo nošenje proteze.«

Ena izmed možnosti po izgubi zob so tudi zobni vsadki, ki pa niso primerni za vse, poudarja sogovornica. Ovira so lahko nekatere sistemske bolezni, parodontalna bolezen, obsevanja po rakavih stanjih in drugo. Za marsikoga je ovira lahko tudi finančna, saj so zobni vsadki dražji od protez.

Pravilno vzdrževanje in čiščenje zobnih vsadkov sta zelo pomembni zato, da nam ti lahko dolgo in uspešno služijo. »Zavedati se moramo, da v ustni votlini obzobna tkiva ogrožajo bakterije, ki lahko prizadenejo tudi implantat. Tako vnetje imenujemo periimplantitis in lahko vodi do izgube implantata, če ni pravočasno odkrito. Zato so pomembni redni pregledi pri zobozdravniku in ustnem higieniku.« Le če je sluznica okoli zobnega vsadka zdrava, ostane zdrava tudi kost in tako se vsadek ohrani.

Vse fiksne protetične izdelke, kot so mostički ali prevleke, moramo vsak dan redno čistiti z različnimi pripomočki. Za čiščenje pod mostički in okrog vsadkov uporabljamo temu namenjeno posebno nitko, svetuje Špela Blažič. Prav tako priporoča medzobno (interdentalno) ščetko in uporabo vodne prhe. »Ni zadosti, da vse te pripomočke imamo, ampak jih moramo znati pravilno uporabljati.« Z nasveti lahko pomaga ustni higienik.

Če z rokami nismo več dovolj spretni ali močni, si lahko pri ščetkanju pomagamo z električno ščetko, še svetuje sogovornica. »Vsak naj se sam odloči, kaj je zanj najprimernejše.« Uporabo ustnih vod priporoča v primeru vnetja obzobnih tkiv ali po raznih kirurških posegih, sicer pa pri njihovi uporabi svetuje preudarnost. Klorheksidin, ki ga vsebujejo ustne vode, lahko ob daljši uporabi povzroči obarvanje zob. »Sama se bolj nagibam k naravnim izdelkom, priporočam razne čaje ali tinkture, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju.«

»Zavedati se moramo, da je nega okrog protetičnih izdelkov zahtevnejša in ravno tu se največkrat dlesen vname. Ob zobu, ki nosi prevleko, velikokrat nastane obzobni žep. Če ne storimo nič, lahko to privede do izgube zoba. Po navadi ne storimo nič, ker vnetja sprva ne bolijo. Pogosto čakamo predolgo,« ugotavlja ustna higieničarka.

ABCD ustne higiene

Čeprav se vsakomur zdi, da umivanje zob ni nič posebnega in da o tem že vsi vse vemo, se v praksi vendarle izkaže, da ni vedno tako. »Ko ljudem povemo, kaj vse je potrebno, da ohranjamo zdrava obzobna tkiva, se dostikrat odzovejo z besedami, da jim tega do zdaj ni še nihče tako natančno razložil,« pravi Špela Blažič, ki je tudi prepričana, da se je vredno potruditi za vsak zob posebej.

 A. Ščetka

Električna ščetka nam lahko olajša delo, če z rokami nismo dovolj spretni. Pomembno je, da si zobe ščetkamo vsak dan zjutraj in zvečer, in sicer od dlesni proti vrhu zob. Izberemo mehkobo, ki nam ustreza. Pomembno je, da ne prenehamo ščetkati, kadar pride do vnetja in bolečin. Takrat je skrbna higiena še nujnejša.

 B. Zobna nitka

Drugi obvezni del skrbne zobne higiene je zobna nitka. Za čiščenje pod mostički in okoli zobnih vsadkov so na voljo tudi posebne odebeljene nitke.

 C. Medzobna ščetka

Kadar imamo nameščene protetične izdelke, je nujna uporaba medzobnih ščetk, ki imajo ščetine na tanki žički in lahko dosežejo tudi predele, ki jih navadna ščetka ne.

 D. Zobne kreme

Pri čiščenju je priporočljiva uporaba zobne kreme s fluoridi. Nova navodila so, da po njeni uporabi ust ne izplaknemo z vodo, ampak samo izpljunemo, da fluoridi delujejo dalj časa.

 

Z rednimi obiski zobozdravnika in ustnega higienika ter temeljito skrbjo za ustno higieno bomo preprečili oziroma uspešno nadzorovali napredovanje parodontalne bolezni in zobne gnilobe, pravi ustna higieničarka Špela Blažič.

Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media