Motovilec sejemo tudi septembra

Prosti čas | sep. '16

Motovilec je zelo skromna rastlina, tudi septembra ga lahko sejemo na samostojno gredico ali med druge posevke na vrtu. Listi motovilca so odlična prehranska dopolnitev solatnega krožnika. Na organizem deluje pomirjevalno, vsebuje več vitamina C kot agrumi, je bogat vir železa in drugih mineralov.

Ker je paradižnik praviloma močno pognojen, avgustovske setve motovilca pod njim ni treba dodatno dognojevati. Če je paradižnik zdrav, ga lahko pod njim sejete tudi v septembru. Tam, kjer je paradižnik uničila krompirjeva plesen, ga lahko odstranimo in na gredico posejemo motovilec. V tem primeru gredico samo plitvo zrahljamo. Pri zdravem paradižniku zastirko okrog paradižnika odmaknemo, tako da naredimo 10 cm prostora za vrstico motovilca. Motovilec ne potrebuje veliko gnojenja, gredice ob setvi rahlo pognojimo s kompostom (1 do 2 l komposta/m2) ali sodobnimi organskimi gnojili, ki jih kupite v trgovini. Dognojevanje ni potrebno, bolje je, da tla okrog njega samo zrahljamo.

Izboljšajte kaljivost semena

Letošnje sveže seme motovilca za teden dni postavite v hladilnik ali za tri dni v zamrzovalno skrinjo, tako bo kalitev veliko boljša. Seme je bolje kupiti spomladi, saj je bilo pridelano v preteklem letu in zato bolje kali. Motovilec je priporočljivo sejati v več terminih, tako se boste z njim oskrbovali daljši čas. Prve poletne setve motovilca sejemo avgusta. Takrat ga lahko sejemo pod paradižnik, papriko ali v senco visokega fižola, saj seme v senci veliko bolje kali. Lahko ga sejemo tudi septembra, oktobra. V toplejših krajih (Primorska) ga lahko sejemo še v oktobru ali novembru. Če ga niste sejali avgusta ali septembra, ga lahko ponovno sejete tudi spomladi, marca in aprila. Motovilec, ki ga sejemo avgusta, je namenjen jesenskemu spravilu. Če ga sejemo septembra, ga uživamo zgodaj spomladi. Najboljši je, če ga režemo za sprotno uporabo, nekaj dni ga lahko v vrečki hranimo tudi v hladilniku.

Motovilec lahko sejete v vrste ali povprek. Sejete ga neposredno na grede, najpogosteje povprek, tako je izkoristek prostora boljši. Pri setvi povprek pazite, da ga ne sejete pregosto. Če ga sejete v vrste, naj bo razdalja med vrstami okrog 15 cm, v vrsti pa naj bo razdalja med semeni okoli 2 cm. Gostota setve je odvisna tudi od sorte. Nekateri ljubitelji motovilca ga sejejo tudi v gojitvene plošče in sadike presadijo na vrt, ko je razvitih 4 do 6 listov.

Dobri sosedje

Večina vrtnarjev seje motovilec za krompirjem, čebulo, česnom, korenčkom, zeljem, brokolijem, cvetačo in drugimi zgodnjimi kapusnicami ter vsemi vrtninami, ki jih do takrat poberejo z gredice. Nikoli ga ne sejemo za solatnicami. Na isto mesto naj se v kolobarju vrne po treh letih. Dober sosed motovilca so fižol, paprika, paradižnik, kitajski kapus, sladka koruza, redkvice, kumare ali jagode. Lahko ga sejemo tudi skupaj s prezimnim radičem. Brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov na vrtu najdete tudi na vrtnarski spletni strani Zeleni svet (zelenisvet.com).

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media