Poslanica za leto 2017

jan. '17

Marijan Papež

 Drage upokojenke, dragi upokojenci,

tudi v preteklem letu se je nadaljevalo naraščanje števila zavarovancev, kar le potrjuje okrevanje slovenskega gospodarstva in vedno večjo zaposlenost. Tako je približno 890 tisoč zavarovancev v pokojninsko blagajno prispevalo za 160 milijonov evrov več kot predlani, kar je seveda vplivalo na manjše prilive iz državnega proračuna. Okoli 60 milijonov evrov so prispevali dijaki in študenti, 50 milijonov evrov pa je zavod prejel od KAD-a. Tako smo v letu 2016 poslovali z izravnanimi dohodki in odhodki v višini dobrih pet milijard evrov in redno izplačevali pokojnine povprečno 614 tisoč uživalcem.

Med temi prejemniki pa je še vedno okrog 102 tisoč starostnih upokojenk in upokojencev, ki prejemajo pokojnine, nižje od 500 evrov. Posebej skrb vzbujajoče je, da je pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa za moškega, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, 443 evrov, kar je manj od cenzusa za pridobitev varstvenega dodatka, ki znaša dobrih 470 evrov. Zato podpiram idejo Zdusa, da bi morala starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa presegati ta cenzus. Gmotni položaj upokojencev se je v času, ko pokojnine niso bile usklajevane, poslabšal. Zato je zelo pomembno, da so bile pokojnine lani končno spet usklajene, in to dvakrat (januarja za 0,7 in oktobra za 0,4 odstotka), kar je po štirih »sušnih« letih obetavna napoved boljših časov, ki se bodo začeli že kar na začetku tega leta, saj se bodo januarja pokojnine dvignile za 1,15 odstotka.

Sredi lanskega aprila smo dobili belo knjigo o pokojninah, ki je vsekakor dobra podlaga za nadaljnjo razpravo o sistemskih spremembah pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerimi pa se nam še ne mudi, kar pa ne pomeni, da niso že zdaj potrebne aktivnosti pri usklajevanju med socialnimi partnerji. Prvič zato, ker samo resorno ministrstvo ugotavlja, da bo po dolgoročnih projekcijah odhodkov za pokojnine pokojninska blagajna vzdržna vsaj še do leta 2022/23. Drugič pa zato, ker pred štirimi leti uveljavljena pokojninska reforma (ZPIZ-2) daje še vedno dobre rezultate, saj se je v preteklem letu povprečno število uživalcev pokojnin iz obveznega zavarovanja povečalo najmanj v zadnjih 26 letih. Razen tega mora biti zaradi demografskih gibanj pravočasno prilagojena tudi zakonodaja na drugih področjih in končno vzpostavljen tudi demografski rezervni sklad.

Spoštovane upokojenke in spoštovani upokojenci, v imenu zaposlenih na pokojninskem zavodu vam želim zdravo, zadovoljno in prijazno novo leto 2017!

Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media