MMM, KAKO DIŠI ...
Rižota z rdečo peso, rdečim zeljem in slanino
Potrebujemo:
srednje velik koren rdeče pese
pol glave rdečega zelja
250 g riža za rižoto
50 g mesnate slanine ali pancete
sol, poper
timijan
kozarec suhega rdečega vina
parmezan ali zbrinc
PRIPRAVA: Rdečo peso tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega. Hitreje gre, če uporabimo že kuhano rdečo peso.
Vodo ali jušno osnovo zavremo. Slanino narežemo na kocke, v ponvi popečemo in prihranimo.
Rdeče zelje narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z vrelo tekočino in premešamo. Ogenj zmanjšamo, kuhamo naprej in postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Krepko mešamo.
Proti koncu, ko je riž že skoraj mehak, vmešamo kocke slanine, kuhano peso z vodo vred in prilijemo vino. Solimo, popramo, bogato začinimo s timijanom, vmešamo žlico masla, parmezan in pokrito pustimo še dve minuti. Postrežemo s skledo solate.
Pečeni krompirček in dušeno kitajsko zelje s korenjem
Za 4 osebe potrebujemo:
5 večjih krompirjev, sol, olje ali mast za peko
glavo kitajskega zelja
2 večja korena
pol žličke mlete kumine in četrt žličke celih kuminovih semen
glavico česna
sol
žlico moke
PRIPRAVA: Pečico segrejemo na 200 do 220 stopinj. Krompir olupimo, narežemo na kose in naložimo v model. Potresemo s soljo, dodamo maščobo in damo v segreto pečico. Pečemo ga pol ure, da se hrustljavo zapeče. Medtem očistimo kitajsko zelje in ga narežemo na rezance, korena pa na tanke palčke. Oboje v kozici z malo vode pokrito podušimo, da ovene. Dodamo kumino, strt česen, rahlo solimo in kuhamo 10 minut. Medtem posebej v posodici zmešamo moko z malo vode ali juhe in vmešamo med zelje, da ga s tem zgostimo v omako. Kuhamo še 5 minut. Ponudimo kot prilogo k pečenemu piščancu.